Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: QT lung
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Tocmai am observat ca la ultimele 2 ecg, facute la 2 ani distanta qt este in jur de 380 iar qtc 480. Parca am mai citit pe-aici ca ar fi bine ca acest interval sa nu depaseasca 450. Acum ma intreb de ce doctorii care mi-au facut ecg-urile nu au spus nimic dar nici voi...Ne nastem cu acest defect sau e posibil ca acest interval sa se fi lungit din cauza unei hipocalcemii? Daca e asa de ce cardiologul care stie de problemele la tiroida nu a cerut analiza calciului iar endocrinologul care la randul ei stie de aritmii si de calciul scazut nu a luat masuri?
Pentru masurarea precisa a QTc-ului e nevoie de un aparat cu 12 canale in primul rand. Ultimele intrebari sunt retorice. Unii medici sunt destul de superficiali si nu observa pe ECG aceste "amanunte", un QT mai lung ca de-obicei, o usoara denivelare ST. Asa cum ai spus lucrurile sunt legate intre ele. Hormonii tiroidieni, calciul ionic, potasiul, magneziul toate afecteaza contractilitatea muschiului miocardic. QT-ul mai lung poate fi si congenital. Daca ai masurat corect QTc-ul esti la limita cu el, dar trebuie reverificat si daca ai deficit de calciu ionic luate masuri. Spuneai ca iei din cand in cand calciu gluconic si aritmiile se calmeaza. Ar putea fi asta o cauza. Calciul celular este deficitar, dar trebuie mare grija la administrarea de suplimente cu calciu.
Amandoua ecg sunt facute pe 12 canale, una la medicul din orasul meu, cealalta la dr. Grecu iar rezultatele sunt date de aparat (eu nu stiu sa masor). Smecheria cu calciul nu mai tine. Desi nu am un deficit evident, valorile sunt la minim. De ceva timp iau magneziu si ma gandesc ca nu cumva el sa fie responsabil de toate aritmiile astea. E posibil? Asta daca taiem de pe lista hormonii tiroidieni - tot la minim...
Eu merg la privat pt ca nu vreau sa platesc asigurarea medicala (si ma mandresc cu asta) dar si pt a-i da posibilitatea medicului s-o faca pe medicul. Si ce sa vezi? Nu se poate concentra indeajuns incat sa observe detaliile care ar putea face diferenta dintre bine si rau. Trebuie sa ne cautam sau sa cautam raspunsurile la doctori (cum ne povatuia ursamajor) dar sfarsim prin a pune intrebari retorice sau vorbind singuri. Dar nu care cumva sa te-auda superficialul ca te si trimite la psihiatru...pe buna dreptate, nu-i asa?
QT lung este o afectiune in sine, foarte rara de altfel, si se manifesta prin valori care depasesc chiar 500-600ms. La tine in schimb lungirea poate fi o manifestarea a insuficientei cardiace, afectiune grava care odata instalata avanseaza, chiar daca incet, totusi nu se vindeca cu suplimente de magneziu, nici cu calciu, care poate fi chiar periculos, pe fondul insuficientei mitrale. Beleaua este ca nici Cardiologul comun nu o sa te indrepte curand spre Chirurgul cardiovascular, singurul care poate trata afectiunea de care suferi. Observ cum ai ajuns la o hipocondrie periculoasa, pentru tine si pentru altii poate, imi pare rau, nu te supara ca iti zic...
Imi permit sa iti atrag atentia din nou asupra acestor lucruri despre care ti-am mai zis, pentru ca am trecut, din nefericire, si eu, prin aceste inutile momente obsesive si de rataciri confuze, singurul sprijin adevarat fiind acela pe care o sa il gasesti in familie si mai ales in tine insuti, si bineinteles in specialistul de care am pomenit! Satatate iti doresc si mintea sa ti-o lumineze gandul cel bun!

SI NU MAI LUA CALCIU! daca iei cumva, e periculos pentru tine!
N-am ajuns inca la chirurg dar e pe lista mea de dorinte. Ma gandeam ca e o pierdere de timp si bani din moment ce sunt de-abia la gradul 2 cu insuficienta mitrala. Pana atunci mai am de taiat de pe lista alte boli grave inchipuite pt a ma bucura cum se cuvine de insuficienta cardiaca care ma asteapta dupa colt.
In viata reala nu am timp de nebunii dintr-astea pt ca cei din jurul meu sunt mai nebuni ca mine...
Inteleg, si cred ca pana la urma o sa ajungi la un chirurg care are si suflet, nu numai minte...Mintea joaca tuturor feste din cele mai nastrusnice...Doar timpul pe care nu-l avem la dispozitie atunci cand trebuie, o sa ne arate mai bine.
Mai nou s-a descoperit ca inima in insuficienta mitrala poate avea o scadere a capacitatii mascata de contractii ample ale muschilor cardiaci, cu o fractie de ejectie pastrata mult timp. Experienta a dovedit ca deformarea fibrei musculare poate fi ireversibila la un moment dat greu de stabilit chiar de chirurg, si deci prezentarea la medic mai devreme si interventia pot aduce mult mai multe beneficii decat amanarea ...
Mai spun si ca la noi lucrurile astea nu sunt discutate de catre medic cu bolnavul, eventual esti clasat intr o categorie care oricum poate astepta, indiferent de riscuri, spre rusinea acestui sistem medical romanesc...
Si intr adevar ii trebuie o vointa extrem de mare sa poti trece peste aceste chestiuni de neorganizare si ineficienta ale sistemului...in rest, actul operator in sine este unul cu riscuri foarte mici, daca este facut la timp!
URL de referinţă