Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Ig A = 0
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
in urma a doua pneumonii repetate, in timp relativ scurt (2 luni), am hotarat impreuna cu medicul fetitei mele sa ii facem o serie de investigatii medicale, pentru ca nu parea firesc sa tuseasca tot timul si chiar sa repete periodic aceste pneumonii.
toate analizele solicitate de medic (hemoleucograma, glicemie, calcemie, magnezemie, sideremie, sumar de urina si proteina C reactiva) au iesit in limite normale. Insa, dintre Imunoglobuline, cea de tip A, a iesit cu valoarea (zero).
Ce e asta? Sunt foarte ingrijorata. va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am inteles ce reprezinta aceasta imunoglobuluina in organism , insa ceea ce ma ingrijoreaza pe mine este, nu cumva indica o alta boala?
Precizez ca fetita mea are 5 ani si 10 luni, 21 de kg, este energica si .....normala.Astept un sfat.
Este o deficienta de IgA cauzata cel mai probabil de infectiile pulmonare recurente. In 90% din cazuri este asimptomatica si de obicei se remite dupa varsta de 5 ani desi sunt cazuri in care exista si pacienti adulti cu aceasta deficienta. Anumite medicamente (aspirina, ibuprofen ) pot cauza scaderi ale IgA sub nivelul detectabil . Sunt cercetari care dovedesc o legatura genetica cu aceasta deficienta. Sunt si cateva infectii care pot determina scaderea IgA: rubeola, toxoplasmoza, citomegalovirus, Epstein-Barr.
Fara a te ingrijora foarte mult, trebuie luate cateva masuri pentru a verifica si alte cauze posibile decat pneumoniile repetate. Este bine sa fie facut un examen coproparazitologic complet incluzand antigen giardia in materiile fecale si antigen toxoplasma in cazul in care aveti animal de casa.
O alta analiza utila este determinarea anticorpilor anti-IgA, pentru a vedea daca nu cumva este vorba de o boala autoimuna.
Deficienta de IgA este insotita de obicei si de manifestari alergice la alimente sau de alte afectiuni cum sunt conjuctivitele, rinitele alergice, dermatite si chiar astm. Daca nu exista astfel de manifestari atunci cu mare probabilitate este o manifestare asimptomatica.
Iti sugerez sa te adresezi unui specialist in imunologie serica si alergologie pentru a identifica adevarata cauza si a stabili masurile profilactice ce se impun.
Multa sanatate fetitei tale!
URL de referinţă