Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Chirurgia oculoplastica
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Chirurgia oculoplastica reprezinta un segment deficitar in Romania

Chirurgia oculoplastica este un segment deficitar in Romania in timp ce in strainatate acest tip de chirurgie este foarte dezvoltat, a declarat dr. Speranta Schmitzer, seful Clinicii Oftalmestet.
Potrivit acesteia, chirurgia oculoplastica este o supraspecializare care ii permite medicului oftalmolog sa efectueze operatii de reabilitare functionala si estetica in jurul globului ocular cum ar fi:
=tulburari de statica palpebrala, inegalitati ale fantei palpebrale, extirparea afectiunilor tumorale benigne sau maligne care ridica probleme de reconstructie post-excizie si, nu in ultimul rand, operatii de reconstructie in urma unor traumatisme.
Ea a adaugat ca tot de chirurgia oculoplastica tin si afectiunile cailor lacrimale, dar si operatiile de estetica palpebrala care implica de cele mai multe ori extirparea de tesut suplimentar, pleoapele avand atat rolul de protectie a globului ocular, cat si rol estetic in fizionomia fetei.
Daca interventiile nu sunt realizate la timp si corect, aceasta implica pentru pacient disconfort estetic si functional.
Necunoasterea anumitor afectiuni ale pleoapelor, care necesita tratamente specifice, duce uneori la complicatii foarte grave.
Dr. Speranta Schmitzer a explicat ca exista tumori care aparent par inflamatii care sunt gresit tratate ca o boala conjunctivala de exemplu, si care nediagnosticate la timp au consecinte extrem de grave.
Pacientii sunt trimisi la dermatologi ori la chirurgi plasticieni care insa au o prea putina legatura cu oftalmologia, structurile pleoapei si orbitei fiind cu totul speciale si mult diferite fata de restul organismului uman.
Din cauza lipsei de educatie medicala si, de multe ori, a indrumarii gresite, pacientii nu stiu cui sa se adreseze si nu stiu nici ca se pot efectua astfel de interventii.

Tocmai de aceea ne-am hotarat sa incepem o campanie de comunicare si de educare asupra acestei abordari pentru a se evita agravarea diverselor cazuri. Am intalnit oameni mutilati din cauza ca au ajuns in prima faza in unitati medicale care nu aveau aceasta specializare, a declarat dr. Speranta Schmitzer.

Intre interventiile efectuate in aceasta clinica, pe primul loc se afla cataractele - 46%, pe locul doi formatiunile tumorale - 15,5%, iar pe locul trei ptozele palpebrale - 7%, a mai subliniat seful Clinicii Oftalmestet.
Ea a adaugat ca acet tip de chirurgie implica multa pasiune si daruire, rezultatele aparand mai tarziu decat la operatia de cataracta, interventiile fiind mai laborioase si de multe ori necesitand si o a doua si chiar a treia reinterventie.
Medicul a mai subliniat ca un lucru important il are discutia cu pacientul si consilierea sa psihologica.

Bucuresti, 27 sep /Agerpres/
URL de referinţă