Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Fenotipul electrocardiografic....
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Fenotipul electrocardiografic influenteaza prognosticul pe termen lung al persoanelor cu sindrom de repolarizare precoce

Sindromul de repolarizare precoce (SRP), definit ca supradenivelare localizata a punctului J si a segmentului ST, este o varianta electrocardiografica intalnita la 1-5% din populatia generala, considerata a nu avea implicatii patologice pentru mai mult de 30 de ani.
O serie de studii retrospective recente, ce au totalizat un numar semnificativ de pacienti cu tahicardie ventriculara idiopatica, ridica, insa, suspiciunea unui risc aritmogen mai mare la persoanele cu SRP in derivatiile inferolaterale.
Subiectul ramane controversat atata timp cat mecanismele intime moleculare ale acestui fenomen nu sunt complet cunoscute, acelasi aspect electrocardiografic putand fi intalnit si la sportivii de performanta.
Tikannen si colab. au sugerat ca riscul de moarte aritmica ar putea fi influentat de o serie de caracteristici morfologice ale electrocardiogramei persoanelor cu SRP.
In aceste conditii au fost evaluati 565 de sportivi de performanta si 412 persoane neantrenate, compatibile ca varsta si sex, care aveau SRP.
In functie de morfologia segmentului ST, fiecare dintre cele doua grupuri a fost impartit in doua categorii: una in care supradenivelarea ST este orizontala sau descendenta si una in care supradenivelarea este rapid ascendenta.
In urma analizei statistice s-a constatat un risc aritmic mai mare in cazul supradenivelarii orizontale/descendente, riscul crescand proportional cu marirea amplitudinii supradenivelarii.
Indivizii cu supradenivelare de segment ST ascendenta –morfologie mai frecvent intalnita in lotul sportivilor de performanta-au un risc aritmic mai mic, neinfuentat de cresterea amplitudinii.
In concluzie, SRP implica un risc aritmic ce variaza in functie de caracterul supradenivelarii de segment ST, o explicatie putand fi reprezentata de existenta unor mecanisme moleculare diferite ce stau la baza sa.
Pentru a cuantifica riscul de moarte subita si a stabili o eventuala atitudine terapeutica este necesara efectuarea unor studii extensive.

(Circulation 2011;123;2666-73)
British Medical Journal
URL de referinţă