Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Gena mutant care produce aneuploidie
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Cercetatorii de la Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center (SUA) au identificat o gena care, de obicei, sufera mutatii in cazurile de cancer si au demonstrat rolul sau direct in in cauzarea aneuploidiei, aparitia unui numar anormal de cromozomi, potrivit Science.
Oamenii de stiinta au descoperit ca 20% dintre mostrele de cancer cerebral, de piele sau osos examinate nu produceau proteina STAG2, de obicei din cauza lipsei sau a mutatiei genei STAG2.
Aceasta gena reglementeaza separarea cromozomilor replicati in timpul diviziunii celulare, ceea ce inseamna ca daca a fost dezactivata printr-o mutatie, cresc riscurile ca, in procesul de diviziune, celulele sa distribuie un numar inegal de cromozomi celulelor nou-create.
La randul lor, avand prea putini sau prea multi cromozomi, celulele noi sunt mai expuse probabilitatii de a evolua spre cancer.
“Cercetatorii cauta de foarte mult timp baza genetica a aneuploidiei in cazul celulelor canceroase, iar studiul nostru ofera informatii noi, substantiale, despre acest proces”, a declarat prof. Todd Waldman.”
“In tipurile de cancer studiate, mutatiile STAG2 par a fi primul pas in transformarea unei celule normale intr-una canceroasa.Acum vrem sa vedem daca STAG2 sufera mutatii si in cancerul de san, colon sau plamani”, a adaugat acesta.Studiul ar putea oferi noi directii pentru dezvoltarea unei terapii impotriva cancerului, potrivit autorului principal al studiului, dr. David Solomon, care a mentionat ca incearca sa gaseasca un medicament care sa ucida celulele canceroase cu mutatii STAG2.Dupa identificarea mutatiilor STAG2, cercetatorii au folosit terapia genetica pentru a corecta mutatiile, reusind sa faca rectificari in celulele de glioblastom.
Cand mutatiile STAG2 au fost corectate, numarul cromozomilor s-a stabilizat, oferind inca o dovada ca mutatia respectiva era cauza aneuploidiei.(R.B.)

Revista: MEDICA ACADEMICA
URL de referinţă