Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Chimioembolizarea arteriala transcateter(TACE) in carcinomul hepatocelular
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Termenul de “chimioembolizare” presupune eliberarea intra-arteriala tintita (localizata) a anumitor agenti chimioterapici, emulsificati intr-un mediu uleios, in combinatie cu utilizarea unui material embolic.
TACE (chimioembolizarea arteriala trenscateter) combina chimioterapia intra-arteriala cu ocluzia intermitenta a arterei hepatice prin material embolic in scopul prelungirii timpului de contact dintre agentul chimioterapic si celulele tumorale si de a induce necroza tumorala prin ischemie.

Reprezinta alternativa terapeutica cea mai indicata in cazul HCC nerezecabile.Tumorile cu localizare difuza pot necesita embolizare lobara, in timp ce leziunile de mici dimensiuni pot beneficia de terapie selectiva.
Principiul chimioembolizarii are la baza observatia ca tesutul hepatic normal primeste majoritatea fluxului sanguin (75-83%) prin intermediul venei porte (prin aportul sanguin venos portal tesutul hepatic normal poate tolera un anumit grad de ischemie), in timp ce parenchimul tumoral este supleat in majoritate (90-100%) pe calea arterei hepatice (fapt ce permite infuzia directa, intratumorala a diversilor agenti chimioterapici).

Chimioembolizarea presupune deci eliberarea anumitor agenti chimioterapici in raport direct cu celulele tumorale.
Obtinerea astfel a unor inalte concentratii de agent chimioterapic in masa tumorala reprezinta obiectivul necesar distrugerii tumorii.In plus, asocierea concentratiei locale inalte de chimioterapic cu ischemia tumorala prezinta efecte sinergice de obtinere a necrozei tumorale.Concentratia intratumorala de agent chimioterapic obtinuta prin TACE poate fi de 10-100 ori mai mare decat cea obtinuta prin chimioterapia sistemica.
Deoarece prin embolizare se reduce fluxul sanguin catre tumora, contactul dintre celulele tumorale si chimioterapicul administrat se va prelungi in aceeasi masura.
Scopul TACE este acela de a produce necroza celulelor tumorale si de a controla cresterea tumorala, in acelasi timp prezervand cat mai mult parenchim hepatic functional, cu alte cuvinte de a prelungi durata de viata.

Obiectivele chimioembolizarii sunt:
=eliberarea unor concentratii inalte de agenti chimioterapici catre celulele tumorale;
=prelungirea timpului de contact dintre agentul chimioterapic si celula tumorala;
=minimalizarea toxicitatii sistemice a agentilor chimioterapici utilizati.

Gradul de extensie a necrozei tumorale obtinute prin TACE este cuprins intre 60% si 100%.
TACE este indicata in special la pacientii cu tumori mari ce nu pot beneficia de alcoolizare sau ablatie cu radiofrecventa.Este o metoda invaziva, necesita spitalizare si poate presupune alterarea testelor hepatice de hepatocitoliza.
Se foloseste ca “bridging therapy” la pacientii cu CHC aflati in asteptarea unui transplant hepatic.

Ca si contraindicatii sunt mentionate:
=invazia tumorala a trunchiului venei porte/tromboza trunchiului venei porte;
=rezerva functionala hepatica insuficienta;
=anomaliile severe ale coagularii sanguine;
= suntul arteriovenos intrahepatic semnificativ catre vena porta/hepatica.

TRATAMENTUL MULTIMODAL AL CHC
Prof. Dr. Irinel Popescu, Dr. Razvan Grigorie
Revista: MEDICA ACADEMICA
URL de referinţă