Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: PANCREAS ARTIFICIAL
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Cercetatori endocrinologi ai celebre Clinici Mayo au realizat un pancreas artificial, apt sa secrete insulina automat, in mod personalizat, cu alte cuvinte in functie de nevoile pacientului.

Sistemul - cunoscut sub numele de "Closed Loop System" – se compune dintr-un monitor ce calculeaza nivelul de zahar din singe, o pompa automata de insulina, un set de monitoare de lucru care se ataseaza pe corp si o unitate centrala de procesare.
Cu prilejul unei cercetari paralele, s-a descoperit ca diabeticii care au efectuat o activitate fizica, fie si scazuta, dupa ce au terminat de mincat, aveau nivelul glicemiei apropiat de cel al persoanelor cu pancreas sanatos. Cei care au ramas insa sedentari postprandial aveau un nivel al glucozei ridicat. De asemenea, s-a descoperit ca nivelul glucozei din singe scade mai repede dimineata si nu in jurul orei cinei, in cazul adultilor sanatosi, sugerind un model diurn al actiunii insulinei naturale.
Cercetatorii doresc sa includa aceste constatari in prototipul de pancreas artificial. Acesta va monitoriza nivelul de glucoza din organism si va reactiona adecvat, imitind functionarea unui pancreas normal.
Testele clinice ale pancreasului artificial vor incepe in luna noiembrie, pe voluntari spitalizati, diabeticii urmind sa elimine injectiile zilnice din viata lor.

Sursa: origo.hu
URL de referinţă