Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Expunerea la lumina artificiala inainte de culcare
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Majoritatea dintre noi ne expunem la lumina artificiala inainte de culcare.Cercetatorii au emis o ipoteza conform careia o asemenea expunere inhiba producerea melatoninei si comprima durata respectivului proces.
In comparatie cu lumina naturala, cea artificiala intarzie sinteza sus-citatului hormon la 99% din 100 persoane sanatoase si ii scurteaza cu aproximativ 90 de minute actiunea.
Daca se pastreaza lumina aprinsa in timpul somnului, producerea melatoninei este in continuare inhibata.
Cercetatorii au conchis ca lumina artificiala diminueaza semnificativ perceptia organismului asupra duratei noptii, ceea ce poate afecta somnul, tensiunea si homeostazia glucozei.

Endocrinology 2011;152:742
British Medical Journal
E bine de stiut, dar nu prea ai alternativa.
Intr-adevar, e greu sa evitam expunerea la lumina artificiala, asta este clar, mai ales iarna, cand ziua este semnificativ mai scurta. Solutia care ramane este utilizarea suplimentelor ce contin melatonina. 1-3 mg pe zi cu 3-4 ore inainte de ora de culcare se pare ca sunt suficiente si ceea ce este mai important, este faptul ca in cca. o saptamana, se produce o noua adaptare a ritmului circadian al organismului si somnul va veni mai usor si va fi de o calitate acceptabila. Pentru cei care nu agreeaza consumul de suplimente, exista si o sursa naturala, siropul de cirese, mai ales acum, cand e sezonul lor! happy
URL de referinţă