Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: PANSAMENT "DESTEPT" !
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Cercetatorii australieni au reusit sa elaboreze prototipul unui gen de pansament "destept" care isi schimba culoarea in functie de ameliorarea sau agravarea ranii pe care este aplicat, inlesnind astfel un tratament mai rapid si mai adecvat.

Luise van der Werff, de la Organizatia de Cercetare Stiintifica si Industriala a Commonwealth-ului, specialista in tehnologia materialelor, afirma ca pansamentul, in functie de temperatura ranii, isi schimba culoarea, mergind de la rosu pina la albastru.
Cind rana se infecteaza, creste afluxul de singe si zona devine mai calda; in schimb, daca temperatura zonei ranite scade fata de restul corpului, aceasta indica o irigare sanguina deficitara, cum se intimpla, de pilda, in cazul diabeticilor – sustine Werff.
Shnurul realizat de experti contine cristale lichide, capabile sa sesizeze diferente de temperatura chiar mai mici de o jumatate de grad Celsius. Firul ce-si schimba culoarea functie de oscilatiile de temperatura urmeaza sa fie incorporat in tesatura pansamentelor, care la rindul lor vor fi ferite de influenta temperaturii ambientale prin bandaje speciale.
Ca prima destinatie a acestor pansamente doctorii au in vedere ranile si ulceratiile greu tratabile sau cele cronice, cum ar fi ulcerele varicoase sau escarele.

Sursa: MTI
URL de referinţă