Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Produse farmaceutice
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Solicitarea unor produse farmaceutice fara prescriere medicala destinate combaterii racelii si gripei este mai periculoasa decat s-ar parea.
Pseudoefedrina si efedrina sunt folosite in sinteza metilamfetaminei (“crystal meth”), un medicament din clasa A cu potential adictiv crescut.
Australia si SUA au cele mai mari probleme cu produsul citat, drept pentru care au un control mai strict asupra vanzarilor de pseudoefedrina si efedrina.
Utilizarea lui in Marea Britanie este destul de sporadica, fapt datorat, intr-o buna masura, vigilentei farmacistilor si restrictiilor aplicate : de exemplu, este ilegala eliberarea fara prescriptie medicala a produsului “Day Nurse” lichid, dar si a variantei lui comercializata sub forma de capsule.

Pharmaceutical Journal 285:513-4,www.pjonline.com
B.M.J.
Conform unui nou studiu realizat de cercetatori de la Kings College din Londra, depresia poate fi provocata de actiunea unei gene mutante.


Cercetatorii considera ca descoperirea acestei gene va duce la aparitia unor noi tratamente, mai adecvate, contra depresiei extrem de raspindite in lumea moderna.
Cercetatorii englezi, in colaborare cu cei americani, au identificat o sectiune de ADN despre care cred ca este responsabila de declansarea depresiilor. Sectiunea, cunoscuta drept cromozomul 3p25-26, contine pina la 40 de gene, dintre care macar una ar fi implicata in aparitia depresiei.
Ei spera ca foarte curind sa localizeze exact gena/genele ale caror mutatii provoaca aceasta afectiune.
Desi depresia apare adesea in urma unor evenimente traumatice, expertii au observat ca anumite persoane sint mai predispuse spre simptomele acesteia,in comparatie cu altii.
Studiul se bazeaza pe analiza ADN-ului a peste 800 de familii britanice, din care fac parte unul sau doi frati cu depresii. In acelasi interval de timp, echipa americana de la Washington University Medical School din St Louis, a examinat 91 de familii din Australia si 25 de familii din Finlanda.
Rezultatele, publicate in ultimul numar al revistei American Journal of Psychiatry, indica faptul ca fratii cu depresii au aceeasi mutatie genetica, in aceeasi sectiune de ADN. Descoperirea sugereaza concluzia ca depresia este o afectiune ce se transmite genetic.

Sursa: AP
Oncologii au tras un nou semnal de alarma asupra efectelor consumului de carne rosie si procesata, dupa ce deja au dat publicitatii un studiu despre cauzele formelor de cancer intestinal.

The World Cancer Research Fund avertizeaza populatia sa isi limiteze consumul de carne rosie - vita, porc, miel - si sa evite carnea procesata precum sunca si salamul.
Cercetari aprofundate arata ca aceste tipuri de carne cresc riscul cancerului intestinal.
The World Cancer Research Fund recomanda reducerea la 500 de grame (greutatea dupa preparare) pe saptamina a consumului de carne rosie, ceea ce inseamna 5-6 portii medii de friptura de vita, miel sau porc. Cei ce maninca mai mult de 90 de grame pe zi ar trebui sa reduca portia la 70 de grame si sa manince mai rar; 70 de grame reprezinta 3 felii de sunca sau doi burgeri de vita. In cazul carnii procesate, studiul insista pe evitarea acesteia.
Numai in Marea Britanie anual in jur de 36 000 de persoane dezvolta o forma de cancer si peste 16 000 mor din cauza ei.

Sursa: MTI
URL de referinţă