Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: CELULE STEM CU ROL ESENTIAL IN REGENERAREA PLAMINILOR
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Cercetatori americani au descoperit celule stem pulmonare cu rol esential in regenerarea tesuturilor pulmonare, se arata intr-un studiu publicat recent in New England Journal of Medicine.

Cercetarile pun in evidenta, pentru prima oara, o celula stem pulmonara care ofera persoanelor cu boli cronice ale plaminilor o sansa de tratament cu totul noua, ce regenereaza sau repara partile afectate ale acestui organ, afirma dr. Piero Anversa, director al Centrului de Medicina Reconstructiva de la Spitalul Brigham and Women din Boston, coordonator al studiului.

Celulele pulmonare se pot regenera si forma, apoi integra structuri biologice complexe ale plaminilor - bronhiole, alveole si vase pulmonare. Lucrind cu esantioane de tesuturi pulmonare prelevate cu prilejul unor interventii chirurgicale, cercetatorii au identificat si izolat celule stem pulmonare, testindu-le functiile in conditii de laborator. Le-au injectat apoi unor cobai cu plamini bolnavi si au observat ca celulele se reproduceau, creind noi bronhiole, alveole si vase, apte sa se integreze structural in tesuturile existente.

Sint acestea primele etape fundamentale in descoperirea unor tratamente clinice destinate celor cu boli pulmonare contra carora nu exista nici o terapie, arata dr. Joseph Loscalzo, coautor al studiului.

Sursa: AFP
URL de referinţă