Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: SARCINA SI TIROIDA
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Toate femeile insarcinate ar trebui sa faca un set de analize a glandei tiroide, conform unei echipe de cercetatori cehi.


O simpla analiza de singe poate identifica aproximativ o treime dintre viitoarele mame care momentan nu prezinta nici un simptom, dar pot suferi afectiuni ale tiroidei dupa nasterea copilului.
Identificarea din timp a bolilor tiroidiene la mame va avea implicatii majore asupra sanatatii femeilor si copiilor, conform unui studiu prezentat cu ocazia Congresului European de Endocrinologie.
Studiul, coordonat de dr. Eliska Potlukova de la Universitatea Carolina din Praga, se bazeaza pe evolutia starii de sanatate a 200 de femei, atit in perioada sarcinii, cit si dupa nastere.
Aproximativ jumatate dintre acestea nu prezentau nici un simptom de boala a tiroidei, insa in urma unei analize de singe s-a stabilit ca ar putea suferi de astfel de probleme in viitorul apropiat. O treime dintre aceste femei s-au plins de simptome tiroidiene intr-un interval de timp de pina la doi ani dupa nasterea bebelusului.
Conform dr. Potlukova, zeci de mii de gravide europene ar putea avea afectiuni tiroidiene dupa nastere, iar detectarea lor din timp ar elimina orice implicatii majore asupra vietii lor si a copiilor. "Fiecare tinara femeie ar trebui sa se asigure ca tiroida ii functioneaza bine, inainte de a ramine gravida", a mai adaugat ea.
In prezent, se recomanda analize de tiroida doar pentru viitoarele mame care provin din familii in care au existat probleme de acest gen.

Sursa: BBC News
URL de referinţă