Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: ESTI PREA CREDUL?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
ESTI PREA CREDUL? S-AR PUTEA SA AI O PROBLEMA NEUROLOGICA!

Un grad prea mare de naivitate poate fi un simptom al unei boli mintale. „Daca o persoana incepe sa se comporte bizar si nu mai poate intelege sarcasmul si minciuna, atunci este momentul sa consulte un specialist, pentru ca exista riscul sa sufere de Alzheimer sau o alta forma de dementa,” sustine neuropsihologul Katherine Rankin.

Impreuna cu echipa sa de cercetatori de la Universitatea din California, profesorul Rankin a observat 175 de persoane in timp ce urmareau filme scurte in care se purtau conversatii.
La sfirsitul vizionarii, participantii au fost rugati sa spuna daca au identificat vreun indiciu al minciunii in limbajul sau mimica celor din videoclipuri.
Jumatate dintre participanti sufereau de o forma sau alta de dementa, iar acestia au avut dificultati in a deosebi ironia sau minciuna de adevar.
Profesorul Rankin si echipa sa au explicat legatura dintre fenomene, aratind ca acest lucru se produce din cauza faptului ca atit boala Alzheimer, cit si alte forme de dementa afecteaza lobii frontali ai creierului, cei responsabili cu autocontrolul si judecata.
Corelind rezultatele obtinute in urma studiului cu imagini RMN, cercetatorii au putut demonstra ca testul aratase adevarul.
Participantilor care prezentau deteriorari la nivelul lobilor frontali le-a fost aproape imposibil sa identifice sarcasmul, a anuntat Rankin la intilnirea anuala a neurologilor din America.
Cu toate acestea, bolnavii de Alzheimer s-au descurcat mai bine decit cei ce sufereau de dementa frontotemporala. Desi aceasta maladie afectează doar 5% dintre bolnavii de dementa, ea tinde sa se manifeste mai devreme, in jurul virstei de 40 de ani.
Profesorul Rankin crede ca rezultatele testelor sale vor juca un rol esential pentru o diagnosticare si tratare mai adecvata a acestor boli.

Sursa: news.com.au
URL de referinţă