Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: idee deliranta?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna seara
Ce inseamna idei delirante?.din cate am citit o idee deliranta este o idee care nu corespunde realitatii si pe care o sustii cu fermitate, daca ai impresia ca colegii discuta despre tn (dar nu esti convins ca intradevar o fac)atunci aceasta idee poate fi catalogata ca idee deliranta?
O idee deliranta inseamna in principiu o convingere bazata pe o deductie incorecta privind privind intamplari, fapte, oameni, lucruri din realitatea inconjuratoare, idee intr-adevar sustinuta cu fermitate in profida opiniei celor din jur si a dovezilor concrete existente. In cazul mentionat de tine, poate fi vorba o idee deliranta de tip "referinta",pentru ca este legata de persoane din jur al caror comportament este perceput intr-un anume fel. Oricum, se poate considera ca e vorba de o tulburare psihotica. Cat de serioasa este o poate spune un specialist psihiatru.
Sanatate
Din fraza pe care ai scris-o mai sus inteleg ca o idee deliranta se poate manifesta si daca nu o sustii cu fermitate.........desi in prima faza ai spus ca o idee deliranta este o idee pe care o sustii cu fermitate.Deci pana la urma o idee poate fi deliranta fara sa o sustii cu fermitate?
Cred ca am formulat foarte clar ceea ce am avut de spus. O idee deliranta poate sa nu fie sustinuta cu fermitate daca nu ai in fata cui sa o sustii si priveste exclusiv modul cum te vezi in raport cu cei din jur. Acolo, fata in fata doar cu ego-ul tau.
Nu am mai auzit niciodata o astfel de definitie a unei idei delirante,unde ai citit despre acest lucru?....deja mi se pare ca vorbim despre ideile obsesive
Prietene, daca te-ai documentat atat de bine, de ce mai ai nevoie de explicatii? Ti le poate da un specialist psihiatru daca chiar ai nevoie de ele. O sa-ti spuna ca unul dintre nenumaratele tipuri de idei delirante este delirul somatic, adica felul in care percepi modul cum functioneaza propriul organism. Daca interpretezi in mod eronat anumite manifestari somatice (cenestopatiile in general) si faci asta o perioada de timp, atunci ideea deliranta devine o obsesie si exista sanse reale ca tulburarea psihotica sa se somatizeze si sa intretina un cerc vicios.
M-am documentat dar nu am inteles diferenta intre ideile delirante si ideile obsesive........oricum din cate am citit eu ideile obsesive nu au nici-o legatura cu ideile delirante,oricum nu inteleg de ce ai dat exemplu tipul somatic(tip somatic-. In tulburarea deliranta de tip somatic tema centrală a delirului implică funcţii sau senzaţii corporale. Ideile delirante somatice pot surveni în diverse forme. Cele mai frecvente constau din convingerea persoanei că ea emite un miros urât din piele, gură, rect sau vagin; că este infestată cu insecte pe, sau sub tegumente, că are paraziţi interni, că anumite părţi ale corpului său sunt diforme sau hidoase (contrar oricăror dovezi) ori că părţi ale corpului ei (de ex., intestinul gros) nu funcţionează)
Am dat exemplul respectiv pentru a sublinia ca granita dintre ideile delirante si cele obsesive este destul subtire si prin urmare este dificil uneori sa le deosebesti, mai ales cand o idee deliranta are ca obiect propriul organism si nu o poti sustine cu fermitate fata de terti, asa cum e descris in definitia standard. In aceste conditii, cred ca ideea initiala se transforma cu timpul intr-o obsesie.
URL de referinţă