Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Gimnastica oculara
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Exercitiile care urmeaza provin din volumul Yoga - izvor de sanatate,scris de Nicolae C. Tufoi. Autorul a fost lovit de o poliomielita severa, cu paralizie aproape totala. N-a dezarmat, a luptat cu boala si in cele din urma a avut sansa sa ajunga (in 1973-74) in India, unde a frecventat si absolvit cursurile unor institute superioare in care se preda yoga sub stricta supraveghere a unor maestrii yoghini. Fostul infirm s-a intors teafar si a scris cartea ca pe un manual de instruire personala, insistind asupra necesitatii practicarii rationale a exercitiilor.

EXERCITII PENTRU OCHI

Miscarea inegala a muschilor oculari in dinamica lor cotidiana si slabirea retelei nervoase duc treptat la obosirea ochilor si scaderea capacitatii vizuale.
Acest lucru poate fi prevenit sau corectat prin urmatoarele exercitii:

1)Asezati-va pe jos(turceste) sau pe un scaun (conditia e sa va simtiti bine) la cca 1,5 metri de un perete al camerei; miinile pe genunchi, coloana vertebrala dreapta, corpul relaxat, privirea inainte, respiratia curge lin.
Acum ridicati privirea in sus, pina la linia unde peretele se uneste cu tavanul, capul ramine nemiscat. Daca aceasta linie e prea sus, ridicati privirea pina unde puteti, dar fara sa simtiti vreo jena.
Apoi lasati privirea lent inspre dusumea sau alt punct convenabil. Repetati de trei ori miscarile oculare.
Urmeaza miscarile ochilor la stinga si la dreapta, dupa aceleasi criterii. Daca peretii laterali sint prea indepartati, ridicati ambele miini cu degetul aratator la nivelul ochilor , pe care sa-l priviti pe rind. Repetati de trei ori, apoi odihniti-va 2-3 minute.

2)Reluati pozitia initiala, respiratie normala.
Priviti drept in fata, ridicati apoi privirea in sus, dreapta, jos, stinga si sus in punctul de pornire. Rotirea se face amplu, lent si fara sfortari, atentie vesnic sa nu simtiti nici un fel de jena.
Dupa trei rotatii spre dreapta scurta pauza si reluati miscarea de rotatie spre stinga, tot de trei ori. Exercitiile pot fi facute in orice moment al zilei.

3) Pozitie in picioare, talpile alaturate, spatele drept.
Lasati capul pe spate cit puteti, fara a simti jena.(Atentie speciala cei cu spondiloza cervicala, nici o sfortare!!!!)
Cu capul dat pe spate priviti intre sprincene, adica crucis. La cel mai mic semn de jena, oboseala, lacrimare opriti exercitiul, pauza, reluare, fara a depasi initial 5 minute, cu toate reluarile. Sporiti apoi durata treptat, totul fiind conditionat de lipsa de jena.

4)Pozitie ca la 3.
Capul drept, privirea in fata, respiratie normala.
Privirea la virful nasului, cit puteti fara jena,ochii vor fi iar crucis.
Scurta pauza, privirea se inalta lent la radacina nasului, ochi crucis, mentineti cit puteti.
Scurta pauza, privirea intre sprincene, mentineti cit puteti, fara efort.

Mentiune: exercitiile cu rotirea ochilor pot fi separate de cele cu privitul in crucis, dar fie consecutive, fie separate e bine sa fie terminate cu masajul si baia ochilor.

5)Incheiati cu masajul si baia ochilor.
Stati pe scaun, coloana dreapta,respiratia lina, relaxati-va !
Miinile sa fie curate. Frecati palmele una de alta pina simtiti ca se incalzesc si asezati-le pe ochii inchisi. Dupa citeva secunde, apasind usor pe globii oculari, miscati palmele usor spre nas si spre coada ochilor, masind astfel intregul glob.
La un minut dupa terminarea masajului, aruncati cu miinile apa rece (nu de la gheata) pe ochii mari deschisi, de citeva ori, nu stergeti, lasati sa se usuce.

Exercitiile se practica in reprize de 40 de zile consecutive.

Observatiile moderatorului: practic de multi ani exercitiile, cite doua serii pe an, primavara si toamna, si afirm cu tarie ca au un real efect benefic.
Sint cu aceiasi primi ochelari (+1,5 la citit, +1 la calculator, nu atit de nevoie, cit de protectie, din uropal) pe care-i am din 2000.
Va sfatuiesc ca la inceput, primele 2-3 zile, sa nu depasiti 3-4 rotiri ale ochilor, pentru ca riscati o usoara durere, ca de febra musculara, ceea ce va duce la intreruperea exercitiilor - total nerecomandat!
Cresteti progresiv numarul de rotiri, pina spre 10-12, in cam doua saptamini, eu asa am facut si a fost bine.
Parerea mea e ca merita efortul de a incerca, veti simti diferenta !
Multumesc! Voi incepe exercitiile luni, sper sa apara rezultatele cat mai repede.
URL de referinţă