Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Dioptrii crescute
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Seara buna,
As vrea sa va intreb daca e normal ca dioptriile sa creasca la un moment dat intr-un mod accelerat. Am inceput cu -1.5 acum 20 de ani (cand aveam 12 ani). In jurul varstei de 20 de ani aveam -2.0 la ambii ochi. La 25 ajunsesem la 2.25.
De la 28 de ani si pana acum (asadar intr-un interval de 4 ani), am ajuns la -4.50 la ochiul stang si respectiv -4.0 la ochiul drept.
Lentilele pe care le am (comandate in septembrie 2010) deja nu mai corespund, simt ca nu vad bine.

In ultimii ani am avut parte de foarte mult stres (cu manifestari atat psihice cat si fizice), ma intreb in ce masura a influentat acest stres deprecierea vederii.
Care sunt solutiile pe termen mediu / lung? Am ajuns sa-mi schimb lentilele in fiecare an. Ar fi mai indicat sa trec pe lentile de contact?
M-ar ajuta o operatie de corectare a miopiei?
Medicul de familie m-a asigurat ca e "relativ ok" sa-mi slabeasca vederea in ritmul asta... Eu am dubii vizavi de acest lucru.
Multumiri anticipate pentru raspunsurile voastre!
Bun venit, Mirela ! Mie nu mi se pare "relativ ok" evolutia ta, ci relativ accelerata la un om tinar. Spui ca in ultimii ani ai avut parte de mult stres, ceea ce implicit inseamna si multi radicali liberi care - da, afecteaza si vederea.
Ca prima masura iti propun o cura zdravana cu niste capsule de Luteina de la Cali Vita, un produs naturist remarcabil pentru protectia oculara (miopie, cataracta,degenerescenta maculara). Pasul urmator l-as face spre un oculist bun, nicidecum spre medicul de familie.
Lentilele de contact nu cred ca rezolva problema de fond, adica stoparea cresterii miopiei, in schimb iti pot crea diverse dezagremente de natura inflamatorie, dat fiind ca ai totusi dioptrii destul de mari. Ideea operatiei cred ca e prematura, din ce stiu eu se recurge la ea spre -7-8 dioptrii.
Daca lucrezi la calculator, fa-ti ochelari cu lentile de uropal, asigura o protectie mai mare. Exista o gimnastica yoga pe care o practic sistematic de 2 ori pe an (cura de 40 de zile) si pe care miine o postez pe forum. Am si acum aceiasi ochelari de +1,5 pentru citit si +1 pentru calculator(din uropal), facuti in 2000. Sanatate si mai vorbim !
Multumesc mult pentru raspuns, Uliana!
Am retinut Luteina, o voi procura cat de curand si voi incepe cura.
Intentia mea a fost sa obtin o trimitere de la medicul de familie catre un specialist oculist, insa in tara in care locuiesc e aproape imposibil. Uneori (mai tot timpul de fapt) am senzatia ca medicul de familie e pus stavila in calea eventualilor pacienti care ar avea nevoie de un specialist. Si asta pentru ca specialistii costa foarte mult.
Voi merge la un oculist in Romania luna viitoare.

Cum arata lentilele din uropal? Sunt cumva cele inchise la culoare / au un colorit specific?
Multumesc anticipat pentru gimanstica yoga pentru ochi, sunt curioasa in ce consta.
Sanatate multa tuturor!
Nu Mirela, nu sint inchise la culoare si nici colorate in vreun fel lentilele de uropal, sticla este speciala (daca nu ma insel, parca sticla organica se mai numeste). Gimnastica este simplisima, dar eficienta, totul e sa o faci zilnic timp de 40 de zile. Eu de vreo 15 ani trag o cura primavara si una toamna.
Buna ziua Mirela!
Atunci cand este vorba de miopie progresanta, aceasta progresie este justificata in aspect medical, deoarece aceasta este cu parere de rau, o manifestare a miopiei. Tocmai in acest aspect v-a asigurat medicul de familie ca e "relativ ok" sa slabeasca vederea in ritmul asta...deoarece ritmurile pot fi mult mai accelerate si pot incepe de la o varsta si mai frageda.
Dar dubiile dvs sunt justificate, deoarece daca miopia progreseaza in continuare si nu sunt semne de stabilizare a ei aceasta poate fi un semnal de alerta. In situatia data aveti nevoie de o examinare detaliata la un cabinet oftalmologic. Faceti numaidecat topografia corneei (pentru a evita suspectiile la cheratocon).
Lentilele de contact nu sunt mai indicate decat ochelarii in asa caz. Ca sa ameliorati situatia prin operatie, trebuie sa fiti sigura ca dioptriile nu vor mai creste. In caz cand miopia progreseaza in continuu operatia nu va salva situatia si poate implica mai multe complicatii.
Nu atat de demult a inceput sa se aplice si in Romania o metoda noua nu doar pentru corectarea miopiei ci si pentru stoparea evolutiei acesteia. Denumirea stiintifica a ei este Ortocheratologia, sau Terapie Refractiva cu lentile de noapte. Aceasta metoda presupune aplicarea unor lentile speciale, terapeutice, pe timpul somnului de noapte, care sunt scoase la trezire. Efectul este recapatarea vederii la 100%. Asta inseamna ca ziua veti vedea bine fara ochelari si fara lentile. Lentilele se aplica fiecare noapte daca doriti sa obtineti incetinirea progresiei miopiei. Dar pentru un efect de vedere optima este suficient ca sa le aplicati o data la 3 nopti. La Bucuresti doamna dr. Simona Radu este cea care va poate consulta cu referire la acest aspect! Numai bine si o saptamana frumoasa!
Multumesc mult pentru sfaturi, din pacate nu locuiesc in Romania iar in Bucuresti nu stau mult cand ajung (sunt doar in tranzit pentru ca parintii mei sunt in provincie). Ma voi interesa daca aceasta procedura este practicata si in tara in care stau.
URL de referinţă