Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Bronhoscopie
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna ziua! Sunt intr-o mare dilema...Problemele au început in 2012 când am descoperit la un control de rutina, la radioscopia pulmonara, niste opacități pe plămânul drept, fara simptomatologie specifica.
Sept 2012- CT toracic nativ (pt ca am hipotiroidie): leziuni nodulare si micronodulare izolate si confluente in segmentul posterior al lobului superior drept, periscizural. Câțiva nodului prezinta micro calcificări in interior si asociază mici arii de infiltrație interstițiala, cu aspect de sticlă mată. Nu se vizualizează imagini de adenopatii mediastinale. Imaginile pledează pt leziuni active de etiologie probabil TBC.
Internare imediat, început tratament pt TBC (fara simptomatologie specifica).
Bronhoscopie: laringe cu dinamica prezenta. Cicatrice deformanta antracotica la nivelul pintenului lobarei superioare drepte. In rest aspect normal.Lavaj bronșic la nivelul lobarei superioare drepte pt citodiagnostic si BK.
Lavaj bronșic: aspect mucilaginos, fara celule tumorale,colorația Ziehl Neelsen negativ, mucus, epitelii bronșice alterate, frecvențe hematii, frecvente macrofage, rare neutrofile, fara flora microbiana.
Aspirat bronșic BK : BAAR pozitiv 1P ( 3BAAR/camp), cultura la 6 saptamani
negativa.
26 sept 2012: hepatita toxica de la tuberculostatice TGO 641u/l, TGP 448 u/l
20 oct 2012: infecție intra spitalicească cu Clostridium difficile
23 oct 2012: transfer la cerere la Sp V Babeș unde am primit tratament pt enterocolita si apoi mi s-a stabilit o terapie personalizata pt Tbc.
5 dec 2012 : externare de la Sp V Babeș
25 martie 2013: încheiat tratament Tbc.
3 aprilie 2013: CT torace nativ : multiple leziuni micro nodulare si nodulare izolate si confluente, unele prezentand calcificări in interior se evidențiază la nivelul lobului mediu drept in segmentul lateral ( la prima tomografie aceleași leziuni erau descrise in alt lob, dar examinarea a fost făcută de alta echipa -aceasta a fost explicația!!!) asociind la nivelul parenchimului pulmonar adiacent infiltrație interstițiala cu aspect reticulonodular. Traiecte bronșice dilatate cilindric, cu lumen aerat se evidențiază la nivelul segmentelor lobilor superiori bilateral si al lobului mediu drept. Fara asimilări fluide pleurale, pericardice. Fara adenopatii mediastinale vizibile.
10 aprilie 2013 bronhoscopie :laringe cu dinamica prezenta, aspect bronșitic sachelar. Cicatrice antracotica deformanta la nivelul pintenului LSD. In rest aspecte endobronsice normale. S-a efectuat lavaj bronho-alveolar pt bk, micoza, citodiagnostic. Rezultat: microscopie BK negativ, micologie: nu se vad levuri sau filamente miceliene, culturi pe mediul Sabouraud necrescute la 5zile, citologie fara celule tumorale, rare hematii,fara flora microbiana sau elemente fungice.
1 iunie 2013 am reînceput serviciul, dar nu am mai fost omul de dinainte. Am repetat, conform protocolului, radiografii pulmonare, toate evidențiind leziunile aproape neschimbate fata de prima din 2012.
Anul acesta am muncit fara odihna, fara zile de concediu, pana acum doua săptămâni când, brusc, am început sa elimin niste spute brune, aproape zilnic, in cantitate mica. După bronhoscopii eu rămăsesem cu un exces de mucus alb ca zăpadă, enervant, dar pt care nu mi s-a recomandat vreun remediu. Acum cu mucusul acesta se antrenează secreția vâscoasă si aderenta bruna, cu gust de sânge (ma scuzați). Mi-am făcut niste analize, pt ca ma simțeam din ce in ce mai slăbită, fierul la jumătate din limita inferioara, calciul si magneziul sub limita, microcitoza si indicii eritrocitari modificați ( am si betatalasemie). Am dus sputa la analiza: Bk negativ si...!!! Streptococus pneumoniae sensibil la penicilina. Medicul pneumoftiziolog a fost surprins de rezultat, pt ca in afara de astenia marcata si sputa bruna, nu prezint altceva. Mi-a recomandat iar CT si bronhoscopie. Nu stiu ce sa mai fac. Iar iradiere? Iar chin la bronho? Si obțin aceleași rezultate. Ce sa insemne acea cicatrice antracotica deformanta descrisa in cele doua bronhoscopii? Ma scuzați pentru lungimea mesajului, dar am încredere ca ma veți ajuta cu un sfat bun,așa cum ați facut-o si în alte rânduri.
Nu ne-ai spus daca esti sau ai fost fumatoare. Formatiunile de tip anthracotic se datoreaza depunerii de particule in bronhiole ca urmare a fumatului sau inhalarii unor pulberi in cazul bolilor profesionale dobandite in medii cu mult praf. Trebuie sa rezolvi problema infestarii streptococice. Intr-adevar, pare ciudat ca n-ai avut temperatura spre exemplu, una din manifestarile tipice in cazul pneumoniilor. Ar trebui sa repeti examenul sputei pentru a confirma rezultatul anterior si a urma tratamentul cu antibiotic recomandat de medic. Abia apoi in urma unui nou consult se va pune problema unei bronhoscopii.
Sanatate
Am 45 ani, nu am fumat niciodată, insa am inhalat la serviciu aproape 20 de ani, pana când s-a interzis fumatul in unitățile sanitare. Sunt cadru mediu sanitar. Analiza sputei a fost riguros efectuata, chiar de catre medicul sef al laboratorului spitalului județean. Am început deja sa iau tratament conform antibiogramei. Sunt descumpănita si dezamăgita in același timp. Dg de TBC a fost pus pe imaginile CT si pe rezultatul BK slab pozitiv din aspiratul bronșic de la prima bronhoscopie ( ulterior am aflat ca poate fi socotit fals pozitiv, întrucât pe bronhoscop pot rămâne bacili de la o anterioara folosire, omorâți in procesul de sterilizare a sondei).
Mda, diagnosticele gresite in urma unor analize de laborator eronate sunt, din pacate, destul de frecvente si duc la tratamente inutile cu efecte adverse sau toxice importante.
Multa sanatate iti doresc si sunt convins ca problema ta se va rezolva!
Nu cred că voi afla vreodată daca a fost sau nu TBC. Mai rău e că tot ce mi se întâmplă este atipic...
Mulțumesc frumos pentru suport! Seară plăcută!
Din pacate,cazul tau nu este izolat!
Buna ziua! Am revenit cu vesti care ar putea sa ajute si pe altii aflati in situatii similare. Nu renuntati daca simtiti ca nu e in regula, continuati sa cereti ajutor specializat! Am mai trecut prin cateva analize costisitoare recomandate de alergolog si am ajuns la diagnosticul Toxocaroza!!! Leziunile pulmonare au fost provocate de larve migratoare ale acestui parazit canin... Daca s-ar fi gandit cineva sa faca un diagnostic diferential la inceput, nu as mai fi patimit atat. Acum am facut o cura de 10 zile Albendazole, tratament foarte agresiv mai ales pentru ficat, cu multe reactii adverse, dar am rezistat, l-am terminat. Peste trei luni voi repeta analizele, sa verificam daca imunoglobulinele au revenit la normal. Plamanul insa nu se mai reface, raul pricinuit este definitiv. Asta e! Sanatate tuturor si aveti grija de voi!
Pacat ca a trebuit sa treci prin atata suferinta pentru ca a lipsit, intr-adevar un diagnostic diferential. Nu ne-ai spus si cred ca nici medicilor care te-au consultat, daca ai animal de companie sau nu. Daca nu ai avut animal de companie si totusi te-ai infestat cu toxocara aceasta a fost cu-adevarat o mare nesansa pentru tine!
Oricum, bine ca s-a descoperit cauza.
Multa sanatate.
Nu am animal de companie. Privind in urmă, tind să cred ca munca in câmp mi-a adus necazul asta. Când ești la prășit sau la cules și vine ora mesei, nu ai condiții să-ți speli temeinic mâinile, practic te clătești cu puțină apă, căci te gândești să-ți mai rămână și pentru băut. Ouăle de toxocara din excrementele câinilor rezista foarte mult timp în sol și sunt de dimensiuni foarte foarte mici. Am avut eu ghinion...sunt atâția lucrători în agricultura și atâția oameni sărmani care mănâncă din gunoaie și nu fac toxocaroza. Contează mult și capacitatea de apărare a organismului, iar la capitolul acesta iar stau foarte prost.
buna,stie cineva mai multe detalii despre aceasta boala?
Bronhopneumopatia obstructiva cronica Bpoc
URL de referinţă