Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Despre diabet.
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna ziua.

- Mama mea a fost diagnosticata dupa primul consult ca avand glicemia 151. Are varsta de 53 de ani. Ce inseamna acesta: Pre-diabet, Diabet Tip 2 sau Diabet Tip 1?

Stiu ca trebuies a se mai duca la o investigatie, dar as dori sa stiu macar o parere partiala. Stiu ca trebuie sa-si schimba alimentatia si trebuie sa renunte la niste obiceiuri.
Fumeaza de foarte multi ani si de vreo 6 luni a tinut un regim alimentar sa slabeasca, iar cand nu avea acele produse abia manca in acea zi. Adevarul ca a dat jos, prea mult cu acel regim (cca.20 kg), dar cred ca mai mult i-a facut rau.

- Stiti cumva cam cati ani se poate trai cu aceasta boala?
- Daca diabetul ar fi de Tip 2, se poate ameliora evolutia prin tratament?

Orice raspuns, va fi binevenit.

Vamultumesc
Foarte probabil ca e vorba de un diabet de tip II. Mai ales daca a fost supraponderala. Slabitul nu i-a facut rau, dimpotriva, se impunea. Trebuie sa continue investigatiile la un specialist in boli de nutritie si metabolism (diabetolog). Una din analizele care confirma diagnosticul de diabet este hemoglobina glicozilata Hb1Ac, care este o medie a valorilor glicemice pe ultimele 3 luni.
Diabetul este o boala cu care se poate trai multi ani, daca se respecta regimul alimentar si tratamentul indicate de medic. O mare atentie trebuie acordata masurarii tensiunii arteriale, pentru ca de regula, diabetul este insotit si de HTA esentiala. Asadar, un consult si la cardiolog se impune, pentru a trata si aceasta afectiune daca este cazul.
Sanatate mamei.
1. Doresc sa va mai intreb, daca fumatul este un factor in aparitia diabetului Mentionez ca fuma si 1 pachet pe zi.

2. Exista probabilitatea sa treaca de la Tip 2 la Tip 1 si in ce conditii?
Va tine cu siguranta cont de indicatiile medicului.

3. Ce inseamna multi ani? 20- 30?

Imi cer scuze ca va pun aceste intrebari statistice, doar ca sunt ingrijorat in privinta sanatatii ei.

Va multumesc anticipat.
Nu ai de ce sa fii ingrijorat mai mult decat trebuie. Gandeste-te ca sunt sute de milioane de oameni care au diabet. Nu de la fumat a facut diabet. Cauza poate fi alimentatia nesanatoasa sau stresul sau amandoua. Asta daca se confirma diagnosticul de diabet. Nu, nu se poate trece de la tipul II la I, ele fiind esential diferite. La diabetul de tip II pancreasul mai produce insulina dar a crescut rezistenta organismului la actiunea ei de reducere a glucozei sanguine pe cand la cel de tip I pancreasul nu mai produce deloc insulina si ea trebuie furnizata organismului prin injectii. Sunt situatii cand un diabet de tip II devine decompensat din diferite cauze, de regula nerespectarea tratamentului sau regimului de alimentatie sau alte boli cronice. In acest nedorit caz, tratamentul poate sa nu mai dea rezultate si este posibil ca medicul sa recomande administrarea de insulina.
Daca nu apar complicatii si daca diabetul este tinut bine sub control speranta de viata este destul de mare. Nu se moare de diabet ci de alte boli cronice ce pot sa apara daca diabetul nu este controlabil. Tensiunea arteriala trebuie si ea controlata cat mai bine pentru a nu reprezenta un factor de risc in plus.
Mergeti la diabetolog pentru consultatie si recomandari privind regimul si tratamentul.
Sanatate
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs.
Si tensiunea i-a gasit-o mare, cu toate ca inainte o avea foarte mica.
URL de referinţă