Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: batran 96 ani-coma sau nu?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Bunicul meu are 96 de ani si sufera de dementa senila (diagnostic pus de medicul psihiatru), in antecedente avand si insuficenta respiratorie de cel putin 10 ani. De cand il stiu a fost o persoana comunicativa, activa si ii placea sa manance mult ( trei mese pe zi consistente+ gustari).
De vreo trei luni, boala psihiatrica se agravase si nu il mai puteam controla. Avea mereu intentia sa plece de acasa in pielea goala sau doar in pampers, tragea de mobila, devenea agresiv atat cat ii permitea starea fizica si tot felul de activitati periculoase pentru el si cei din jur. Am chemat medicul psihiatru care i-a pus diagnosticul de mai sus si ca medicatie i-a dat Risperidone, Inovane si Anxiar.
De doua saptamani este la pat, nu mai mananca, iar atunci cand consuma ceva este cam egal cu zero (sa zicem o felie de paine inmuiata in ceai pe zi), insa bea apa foarte multa. Initial a continuat sa fie agitat si in pat, dar de alaltaieri s-a potolit, nu se mai misca mai deloc. Ieri i-am dat sa manance niste zeama de cioba cu un cartof, zeama a inghitit-o, iar cartoful l-a varsat. De cate ori am incercat sa ii dau altceva, in loc sa inghita, scuipa. De aseara de cand s-a culcat, nu s-a mai trezit si scoate niste sunete ca si cum ar sforai. Tot de ieri urineaza putin. De obicei trebuia sa ii schimb un pampers dimineata si unul seara, ambele fiind pline la refuz. Cu ultimul a stat 48 de ore si a fost plin cam pe sfert. De cand a cazut la pat si pana ieri seara a vorbit aproape indescifrabil, asemeni copiilor mici. Acum arata slabit (el fiind o persoana mai plinuta), la cap este usor vanat pe zone restranse, in special la tample si nu se misca deloc, asa cum l-am lasat aseara asa e si acum si respira ca si cum de abia a terminat de alergat.
Intrebarile mele sunt:
1. Este posibil ca imposibilitatea de deglutitie sa fie cauzata de medicamente? Medicul psihiatru a spus ca ele ar fi trebuit sa ii creasca pofta de mancare, nu sa i-o scada.
2. Sunetele pe care le scoate anunta o eventuala coma? Cam acesta este aspectul care ma ingrijoreaza cel mai mult. Mentionez ca de cateva zile spunea ca vrea sa se duca acasa unde a copilarit el, ma tot intreaba de sora lui (decedata in urma cu un an), ma ruga sa il invat rugaciuni sa il ierte Dumnezeu.
3. Vorbirea ii este afectata de medicatie sau de dementa?
4. Cam cat credeti ca mai are de trait? Stiu ca nu e nimeni Dumnezeu ca sa ghiceasca, dar poate stiti din experienta cu alti batrani.
Ioana, bunicul tau are Alzheimer, fara indoiala. Cele mai grave dintre manifestari, in afara de tulburarile de memorie, sunt incontinentele fecaliana si urinara si tulburarile grave de deglutitie. Daca nu reusiti sa-l alimentati suficient nu va mai rezista multa vreme. Atentie la ceea ce ii dati sa manance! Trebuie numai mancare pasata, de consistenta moale, pentru a reusi sa o inghita. De medicatie nu stiu ce sa zic, cu exceptia anxiar-ului care il linisteste, poate ar trebui sa ia medicamentele clasice utilizate in Alzheimer. Imovane-ul este un hipnotic si nu stiu daca in combinatie cu anxiar-ul nu il sedeaza prea tare. Mergeti la un psihiatru pentru reevaluarea medicatiei. Daca are Alzheimer, trebuie sa se instituie tratament cu Ebixa si Exelon (plasturi) acestea fiind medicamentele moderne folosite in tratamentul acestei maladii ingrozitoare.
Sanatate bunicului tau.

P.S. Ar trebui verificat daca nu a suferit vreun AVC ischemic.
Indiferent care este cauza starii , in acest moment, esentiale sunt hidratarea si alimentarea lui.Desigur, ca singur nu poate, deci trebuie ajutat. Trebuie perfuzat cu ser fiziologic si hranit cu glucoza 5% sau 10% tamponata, la care se adauga si mediacatia specifica bolii propriu-zise(la indicatia medicului).
Esentiale sunt hidratarea si daca nu urineaza sa i se puna sonda, pentru ca exista riscul de insuficienta renala.Se pot solicita la domiciliu aceste operatiuni medicale, prin intermediul unor clinici private care au contract cu Casa de asigurari de sanatate, prestarile se fac gratuit sau contra cost daca nu au contarct cu CAS.
In starea actuala, daca nu se intreprind aceste masuri de baza..., max. 1 sapt. - 10 zile.
Multumesc pentru raspuns!
Nu cred ca Anxiarul il sedeaza mai tare. De fapt nici nu stiu ce sa cred. Acum e calm si sta potolit, dar in primele saptamani de tratament ii dadeam cele trei medicamente seara pe la ora 19, iar el se linistea dimineata dupa ora 9. Acum are momente cand dormiteaza (de cand am postat aici si pana azi), dar si momente de neliniste. Azi spre exemplu a fost agitat toata ziua si a vorbit indescifrabil. O sa chem zilele astea si un preot.

Multumesc pentru timpul acordat!
URL de referinţă