Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: interpretare rezultat CT
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Evaluarea CT actuala realizata de maniera nativa - pacienta afirmativ alergica - releva:

- Leziuni de fibroza pulmonara apicala bilaterala, mai evidenta in lobul superior drept;
- Masa tumorala polilobata localizata la nivelul segmentelor apical si dorsal superior LSD, fara semne de extensie transcizurala, masa tumorala rezultata din confluenta a doua focare tumorale, unul posibil de pneumonita obstructiva, de 4,86/3,72 si respectiv 3.58/4,75 cm situate de la 4,21 cm de carina; fara alte leziuni focale omo- sau controlaterale - T2;
- Ganglioni cu diametrul 15mm 2D si 26mm 4D - in grupurile paratraheale omolaterale - N2;
- Permeabilitatea arterelor pulmonare si absenta revarsatului pleuro-pericardie;
- Integritatea parenchimului hepatic si a lojelor suprarenaliene.

Concluzii:

Proces tumoral primitiv pulmonar probabil malign T2N2M0-MxPacienta in varsta de 66 de ani, internata acum 1 saptamana si un pic, cu diagnosticul de hemoptizie. I s-au facut analizele la sange la internare, leucocitele fiind putin peste limita maxima admisa impreuna cu VSH-ul care a fost 60 limita fiind intre 1-13. Acum 2 sau 3 zile, i-au repetat analizele, iar singura analiza care a iesit din normalitate a fost tot VSH-ul care, a scazut considerabil pana la 32, dupa tratamentul din spital cu cefort.
Exista totusi posibilitatea sa fie o tumora benigna? Tin sa precizez ca bunica mea nu da nici un semn de slabiciune.
Iar daca este malign cu certitudine, in ce stadiu e? E operabil?
Va multumesc!
UPDATE:

Dna dr ne-a trimis la institutul Marius Nasta pentru operatie.
II tinem pumnii bunicii tale, Adrian.
Multa sanatate si te asteptam cu vesti bune!
Multumesc mult pentru sustinere SH! Sper ca totul o sa fie bine..
Am revenit cu noutati.
Bunica mea a fost operata acum 12-13 zile, i s-a extirpat lobul de sus al plamanului drept. Recuperarea dupa operatie decurge ok, desi se plange seara ca o doare destul de tare operatia. Face tratament cu niste analgezice destul de puternice care nu mai retin cum se numesc. Trebuie sa luam rezultatul de la biopsie si in functie de el, numarul de sedinte de citostatice. Domnul doctor Grigore Vasile a zis ca dupa parerea lui, cele doua focare tumorale sunt in proportie de 99% de origine maligna si ca au fost gasite in stadiul 2 spre 3, fiind afectati si niste ganglioni.
Ne-am conformat cu ideea de cancer, atat noi, familia, cat si ea. Din punct de vedere moral, sta destul de ok, doar ca atunci cand are dureri, e foarte nervoasa si irascibila. Mi-e groaza de urmatoarea perioada cand o sa faca citostaticele... dar trecem noi si peste asta.
Paaaai....cam atat.
Sanatate si Doamne ajuta!
Bunica mea, prezenta simptomele unui accident vascular cerebral si am fost cu ea la urgente. Acolo i s-au facut niste analize... tensiunea era buna. Ne-au trimis sa facem un C.T. la cap si de acolo a rezultat ca tumora de la plaman, a metastazat la cap. Am vorbit cu oncologi, chiar si cu domnul doctor Camenita de la Spitalul din Craiova si ne-a dat un prognostic negativ. Metastaze multiple si a zis ca nu are rost sa o opereze. Am fost si la un centru de radiologie, insa si acolo ne-a zis doamna doctor ca nu are rost si mai bine nu o mai chinuim. Ne-am decis sa ii facem morfina pentru a-i alina durerile de cap. In tot acest timp, se comporta total ciudat fata de cum era inainte de operatie... probabil de la morfina, probabil de la metastazele cerebrale. Desi sambata face 5 saptamani de cand nu mai e in viata, nu-mi vine sa cred ca femeia care m-a crescut de cand m-am nascut, nu mai e. In fiecare seara imi vine in minte cat de mult s-a chinuit si nu stiu ce sa fac sa nu ma mai gandesc....Asta e singurul meu regret. Ca am chinuit-o prin spitale, operatii, etc. A stiut ca a avut cancer pulmonar, insa nu a stiut ca metastazase la cap. Nici nu stiu daca am facut bine ca nu i-am spus... Imi e groaza cand ma gandesc ca un om care acum cateva luni era in stare sa mute muntii din loc, dintr-o data s-a prabusit.... si nu s-a mai ridicat. Nu stiu ce sa fac sa nu ma mai gandesc seara, cand ma pun sa dorm, la perioada in care s-a chinuit atat de tare...la perioada cand se uita la mine cu niste ochi plini de frica inainte de operatie, cu niste ochi plini de incertitudine si de groaza... Daca ma credeti, in ziua in care am inmormantat-o, efectiv nu imi venea sa plang... nu stiu, nu imi venea sa plang. Dupa un timp, parca dorul e mai mare si mai mare si mai mare...
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
Iti intelegem durerea, Marius. Cu totii am avut sau avem o bunica pe care am pierdut-o sau care asteapta sa avem grija de batranetile ei, iar sentimentul neputintei in fata bolilor si batranetii, este cel care ne domina, alaturi de regretul ca poate n-am facut tot ce se putea pentru a le prelungi viata, pentru a le alina suferintele.
Dumnezeu sa o odihneasca.
URL de referinţă