Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Rog interpretare rezultat PET-CT dupa operatie de carcinom scuamos sub limba - See mo
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna seara,

Tatal meu a fost depistat in luna aprilie la un banal control stomatolgic cu o excrescenta sub limba, care dupa extirpare ( in luna mai ) si analiza anatomo-patologica ( la Bucuresti ) a rezultat a fi carcinom scuamos. Nedorind chimio-radio, am apelat la o a doua interventie chirurgicala, de data aceasta la Cluj, dupa aproximativ 2 luni de la prima. Aici, din cate am inteles, medicul a marit prima incizie si a `scobit` mai bine. Problema este ca, la examenul anatomo-patologic de la Cluj (dupa a 2-a operatie), nu s-au vazut prezente celule tumorale.Acum o saptamana I s-a aprobat dosarul ptr PET-CT gratuit, iar astazi a iesit rezultatul. Daca as avea posibilitate sa dau upload la fotografii, ar fi ideal, insa sunt prea mari si nu stiu cum sa le modific, asa ca o sa va scriu cuvant cu cuvant ce scrie pe rezultat :

Rezultatul investigatiei :


Imagini obtinute la 60 de minute dupa injectarea a350, 6 MBq de FDG si administrarea orala a 1000 ml solutie diluata Iomeron Optiray. Scanarea nativa CT a fost efectuata de la vertex, pana la treimea superioara a coapselor, urmata de o achizitie 3D a aceleiasi regiuni.

1. Nu se observa modificari de captare a trasorului la nivel cerebral.
2. Leziune osteolitica situata la nivelul corpului mandibular stang, ce intrerupe corticala osoasa si asociaza activitate metabolca crescuta (SUV = 6, 6). Fara alte acumulari patologice de trasor in portiunea examinata a scheletului.
3. Nu se observa ganglioni limfatici mariti si nici acumulari patologice de trasor in regiunile cervicala, supraclaviculara, axilara si mediastinala.
4. Fara acumulari patologice de radiotrasor la nivel pulmonar.
5. Miocardul prezinta o absorbtie fiziologica a FDG-ului.
6. Parenchim hepatic cu structura omogena si distributie normala a radioactivitatii.
7. Splina cu structura uniforma si distributie normala a radioactivitatii.
8 Pancreasul nu prezinta acumulari patologice de FDG.
9. Glandele suprarenale fara acumulari patologice de FDG.
10. Rinichii si vezica urinara prezinta radioactivitate crescuta, fiziologica.
11. Stomacul si intestinele prezinta acumulari fiziologice de FDG.
12. Fara adenopatii infradiafragmatice cu activitate metabolica crescuta.
13. In regiunea pelvina nu pot fi detectate acumulari patologice de FDG.


Concluzii : In observatie recidiva/determinare secundara mandibulara stanga. In rest aspect PET-CT in limite normale.

1. Considerati ca ar fi mai concludente imaginile PET-CT-ului? Va intreb, pentru ca exact unde se vede punctul pe mandibula care ar indica tumora, tata are ca un fel de gaura, a fost scobit mai adanc, pe langa os, e o rana care nici acum nu e inchisa.
2. Aveti idee ce inseamna acel SUV de la punctul 2 si care ar fi limitele normale - credeti ca exista vreo posibilitate ca pe os sa nu fie tumora (nu inteleg ce inseamna `intrerupe corticala osoasa` - adica ar putea fi altceva care sa intrerupa corticala ososa si nu neaprat o tumora)?
3. Din experienta dvs., ati recomanda o a 3-a operatie sau a se merge pe varianta chimio-radio?
4. Punctele 5, 10, 11 ar trebui sa ma ingrijoreze?

Va multumesc anticipat,
Cu respect,
Cosmina.
Cosmina, rezolutia asociata tomografiei impreuna cu imaginile trebuie aratate unui chirurg specialist in chirurgie maxilo-faciala pentru interpretare. Nu ne permitem sa interpretam rezultatele unor investigatii complexe sau sa sugeram vreo conduita terapeutica. Se pare ca tatal tau a trecut cu bine peste operatii, dar numai un medic specialist poate aprecia corect statusul actul pe baza tomografiei si eventual a unor analize specifice pentru verificarea nivelului unor markeri tumorali.
Multa sanatate tatalui tau.
URL de referinţă