Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Tulburarile de comportament ale adolescentului
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Perioada adolescentei este caracterizata printr-o dezvoltare a tuturor functiilor si proceselor psihice si totodata, prin stari contradictorii determinate de maturizare, schimbarea si diversificarea rolurilor, stabilirea identitatii si nevoia de recunoastere din partea celorlalti.
Este o perioada frumoasa, cu trairi intense si acumulare de informatii si cunostinte despre propria persoana, despre rolurile si statusurile pe care urmeaza sa le exercite tot restul vietii, dar totodata, o etapa a razvratiri, a dificultatilor de exprimare si a nevoii de impunere in fata celorlalti.
Pe de alta parte, datorita cantitatii mari de energie consumata in pocesul cresterii si dezvoltarii activitatii, organismul are o rezistenta mai scazuta la imbolnaviri. Acum pot aparea deformari ale coloanei vertebrale, tulburari de vedere, de auz sau reumatismul infantil. De asemenea, la aceasta varsta, frecventa este anemia, (cauza unei parazitoze sau a unei alimentatii nesatisfacatoare), dar si bolile de nutritie (anorexie, bulimie)
Trairile afective sunt caracterizate prin intensitate si de multe ori, contradictie, cu trecerea usoara de la o stare la alta.

Anxietatea
Anxietatea, a carei manifestare se traduce prin sentimente difuze de nesiguranta, incordare, incapacitate de a se relaxa, neliniste motorie si instabilitate; dificultati de concentare si mentinere a atentiei. Anxiosul suporta greu singuratea si intunericul, prezinta insomnie de adormire, cosmaruri, vise de angoasa.
Acest fenomen apare constant in pubertate, concomitent cu transformarile contemporane acestei varste. Poate sa apara asa zisa “anxietate de separare”, cand tanarul este separat de persoanele de care este foarte atasat, de casa sau de locurile familiare.

Fobia
Fobia poate fi considerata ca o teama nejustificata si anormal de intensa de un obiect sau o situatie determinata. Unele dintre ele pot fi asociate, nu cu o situatie reala, ci cu una imaginara. De asemenea, ea poate sa fie expresia unui conflict intrapsihic mai mult sau mai putin constient. Acest fenomen, duce, deobicei la organizarea unor conduite contra-fobice si a unor conduite de evitare.

Fobia scolara
Un caz mai special de fobie este cea scolara, care apare in jurul varstei de 10 ani si este caracterizata prin angoasa de separare, panica la contactul cu scoala si refuzul de a merge, din motive irationale. Acest comportament poate fi cauzat de o dependenta exagerata fata de mama, sau de faptul ca acesta manifesta o depresie care poate trece la copil, inducandu-I aceasta manifestare. Copiii care primesc feed-back pozitiv de la parinti si profesori, pot depasii cu succes acesta perioada prin imbunatatirea imaginii de sine cresterea increderii.

Depresia
Una dintre cele mai frecvente manifestari comportamentale ale adolescentului este depresia. Acesta se manifesta printr-o stare afectiva neplacuta de tristete, disperare, insotita uneori de anxietate si sentimente de vinovatie. In acest context, apare deficitul de atentie, miscari lente si inhibare. Subiectul este putin sociabil si are o sensibilitate crescuta la durere. Depresia poate avea grade si intensitati diferite, si concomitent poate aparea si anorexia. Sindromul astenic se manifesta prin oboseala si incapacitate de a reactiona, sau de a persista in activitate pana la atingerea scopului.
URL de referinţă