Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Markerii tumorali
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Tumorile se caracterizeaza prin diferiti parametri biochimici, citogenetici, morfologici sau imunologici care reprezinta markerii tumorali (MK).
Acestia sunt substante produse direct de tumora sau ca raspuns la prezenta ei.Pot fi dozati in diverse lichide biologice, in special sange si urina.

=Clasificarea markerilor tumorali se pote realiza in doua mari categorii:
A.MK produsi directi ai celulelor tumorale;
B.MK reactivi, produsi de organism ca rezultat al prezentei neoplaziei.

A.Markeri tumorali produsi direct de tumora
In marea majoritate a cazurilor markerii tumorali sunt produsi direct de celulele tumorale si reprezinta diferiti constituenti ai membranei celulare sau pot fi sintetizati activ de catre celule.
Markerul tumoral poate fi un produs metabolic anormal sau ectopic, dar in acelasi timp poate fi parte integranta a celulelor normale, dar prezent in exces.

1.Antigenele oncofetale: corespund urmatorilor markeri tumorali:antigenul carcinoembrionar (CEA), alfa-fetoproteina (AFP) si antigenul oncofetal pancreatic (POA), substante intalnite in mod normal in cursul dezvoltarii embrionare si care dispar in viata adultului.
Antigen carcinoembrionar (CAE) este o glicoproteina care prezinta valori crescute la pacientii cu:
-adenocarcinoame de colon si rect, san, stomac, plaman, esofag, vezica urinara si pancreas in stadii avansate, niciodata in stadii incipiente;
-hepatite, ciroza, icter obstructiv, colite ulcerative;
fumatori;
-pancreatita, bronsita, emfizem.
Valori normale: <3ng/ml la nefumatori si <5ng/ml la fumatori.
Postoperator nivelul CAE revine la normal in 4+6 saptamani.Se recomanda in monitoriyarea tratamentului si in supravegherea postterapeutica, din 3 in 3 luni timp de 2 ani.
Alfa+fetoproteina (AFP) este o proteina plasmatica fetala majora, cu structura similara sero-albuminei.
Valori crescute au fost inregistrate in: cancere hepatice, tumori germinale testiculare si ovariene, anomalii congenitale ale tubului neural, hepatita virala, ciroza hepatica, metastaze hepatice de carcinom gastric, pancreas, biliar, sarcina.
Pentru carcinomul hepatocelular sensibilitatea este de 80%.Consensul de gastroenterologie din 2001 stipuleazaca, la un pacient cunoscut cu ciroza, la care investigatiile imagistice sunt sugestive pentru tumora, prezenta unei valori a AFP peste 400 ng/ml sau doua cresteri succesive ale markerului sunt suficiente pentru a formula diagnosticul de hepatocarcinom chiar fara a efectua biopsie hepatica.
Dupa nastere nivelul scade pana la < 10 ng/ml intr-un interval de timp de 2 saptamani pana la 18 luni.
Antigenul oncofetal pancreatic (POA) este semnificativ corelat cu cancere pancreatice si gastrointestinale, dar prezinta valori crescute si in pancreatite.

2.Mucin glicoproteinele sunt structuri antigenice de greutate moleculara ridicata al caror prototip este antigenul de grup sanguin Lewis.
- CA 15-3, marker foarte sensibil la cancerul mamar, dar prezinta valori crescute si in adenocarcinoame de pancreas, pulmonar, digestiv, ovar;
- CA 19-9, prezinta valori crescute in tumorile maligne gastrointestinale-pancreas, colon, stomac, tract biliar dar si in pancreatite, icter, fibroza chistica, colangita;
- CA 125, foarte specific in adenocarcinomul ovarian, dar si in adenocarcinoame de san, bronhopulmonar, esofag, ciroza hepatica, endometrioza, boala inflamatorie pelvina;
reducerea CA-125 de ordinul 50-75% postterapeutic este un factor de prognostic pozitiv.
Nivelul crescut al Ca-125 dupa interventia chirurgicala pentru cancer ovarian sugereaza boala reziduala; poate semnala recaderea bolii cu 3 luni inaintea confirmarii imagistice.
-TAG 72, prezinta valori crescute in tumori epiteliale: san, ovar, tub digestiv.

3.Alte glicoproteine reprezinta antigene specifice de organ sau de diferentiere, orientand diagnosticul in cazurile cu metastaze cu punct de plecare neprecizat.printre cele mai specifice este antigenul prostatic specific (PSA), pentru cancerul de prostata.
PSA prezinta valori crescute in: adenocarcinomul de prostata, hipertrofia benigna a prostatei, prostatite, TUR_P, ejaculare.Se recomanda in screening la pacientii cu varste peste 50 ani.
SCC (squamos cell carcinoma associated antigen) este un marker tumoral obtinut din celulele canceroase ale tesutului uman scuamos al cavitatii uterine.
Este utilizat ca marker tumoral principal pentru cancerul de col sau corp uterin cu celule scuamoase, atat pentru diagnostic, cat si pentru monitorizarea raspunsului terapeutic.

4.Hormonii
Pot exista secretii normale sau exista productie ectopica in organe care sunt non-endocrine:
-in tumorile trofoblastice si testiculare, gonadotropina corionica umana, fractiunea beta-HCG prezinta valori crescute, acest hormon fiind produs in mod normal de catre placenta;
-calcitonina si tiroglobulina sunt matkeri specifici cancerului tiroidian medular, formelor bine diferentiate;
-glucagonul, insulina, polipeptida vasoactiva, polipeptida gastroindustriala (GIP) etc. prezinta valori crescute in tumori digestive.
In tumorile carcinoide dozarea serica sau urinara a serotoninei sau a acidului 5-hidroxiindolacetic, catabolit al serotoninei, precursor al 5-hidroxitriptofanului, permite diagnosticul si monitorizarea evolutiei bolii;
- catabolitii urinari ai catecolaminelor: acidul vanilmandelic (VMA) pentru adrenalina si noradrenalina sau acidul homovanilic (HVA) pentru dopamina sunt crescuti in neuroblastom si feocromocitom;
-ACTH, ADH, parathormon etc. hormoni ectopici, apar in sindroame paraneoplazice, cel mai frecvent in evolutia cancerelor bronhopulmonare.

5.Enzime: cresterea enzimelor sau a izoenzimelor este in multe cazuri suficient de specifica pentru orientarea diagnosticului.Cele mai utilizate sunt:
-fosfatazele alcaline: prezinta valori crescute in metastazele osoase sau hepatice indiferent de originea tumorii primare sau in osteosarcom.
Fosfataza alcalina placentara este intalnita in concentratii ridicate in tumorile ovariane si seminom;
-fosfataza acida prostatica: prezinta valori crescute in cancerul de prostata, in special in formele in care este depasita capsula;
-lacticdehidrogenaza (LDH): reprezinta un indicator util dar nu absolut al volumului tumoral in limfoame si metastaze hepatice;
-gamma-glutamil transpeptidaza (GGT): crescuta in metastazele hepatice, aportul ei diagnostic creste in combinatie cu LDH si fosfataza alcalina;
-enolaza neuro-specifica (NSE) este o enzima glicolitica, introdusa in diagnosticul si monitorizarea cancerului pulmonar cu celule mici si este corelata cu volumul tumoral.

6.Oncogenele: reprezinta cea mai recenta categorie a markerilor biologici si caracterizeaza cel mai fidel tumorile.Amplificarea oncogenelor N-myc, HER-2-ras sau C-erb corespunde unei agresivitati crescute in neuroblastom, cancere pulmonare sau mamare.
Fata de ceilalti markeri biologici, oncogenele caracterizeaza mai fidel potentialul evolutiv al tumorii respective si nu sunt atat de dependente de volumul si extinderea tumorala.

7.Markerii tumorali diversi: din aceasta categorie fac parte poliamidele si imunoglobulinele.
Concentratia lor este crescuta in diverse lichide biologice si sunt un indice nespecific al agresivitatii pentru tumori digestive, mamare, ovariene, prostatice, sarcoame, leucemii sau limfoame.
Imunoglobulinele de tip monoclonal, prezinta valori crescute in afectiuni limfoproliferative.

B.Produsi reactivi, indicatori ai raspunsului organismului

Ca raspuns al prezentei tumorii organismul elibereaza o serie de substante care reflecta reactiile de aparare, de tipul mecanismelor inflamatorii nespecifice, sau reprezinta mediatori imunologici specifici.
Prezenta unui neoplasm determina o serie de reactii locale si generale ale organismului gazda, care pot fi evidentiate biochimic.Cele mai frecvent intalnite apartin grupului mare de proteine inflamatorii de faza acuta: alfa1, alfa2 si beta –globulinele, proteina C reactiva, feritina, etc.
Monitorizarea reactiei imune antitumorale este posibila prin determinarea unor citokine, din acestea cele mai folosite sunt receptorii pentru IL 2, neopterina si factorul de necroza tumorala (TNF), acesti markeri fiind considerati markeri ai raspunsului imunologic.
URL de referinţă