Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Depresia, atacurile de panica, neuromediatorii si libidoul
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
1. Pot depresia, o perioada de aproximativ 30 de zile de atacuri de panica constante sau alte afectiunini psihice nedepistate sa aiba ca efect initial (la
barbat 27 ani) disparitia totala a libidoului urmata de tulburari
importante de erectie si desensibilizare severa a glandului penian ?


2. Pe acest fond, pot neurotransmitatorii care influenteaza functia sexuala la barbat sa fie responsabili de pierderea totala a libidoului, disfunctii erectile importante si desensibilizarea glandului ?


Multumesc
Da,pentru ambele intrebari,mai ales daca inainte sa intrii in starea de depresie nu ai avut probleme de genul acelor relatate de tine.

Incearca sa iti recapeti starea de bine.Stiu ca este greu sa iesi dintr-o stare asa de rea precum depresia,dar daca incerci putin cate putin in fiecare zi vei reusi.Depresia,atacurile de panica nu iti afecteaza numai libidoul,ci si puterea de concentrare si de munca(daca lucrezi).Iesi zilnic la aer curat,fa plimbari prin parc,stai in preajma copiilor,mergi intr-o excursie la munte,inconjoara-te de prieteni cu care te intelegi si totul va trece de la sine.Si nu in ultimul rand,incearca sa ai o alimentatie sanatoasa si sa te odihnesti suficient.
Multumesc pentru raspuns.
Intr-adevar, inainte toata functia sexuala functiona ca in adolescenta.
Ceea ce mi se pare suspect e ca factorul declansator ( daca e psihogen ) a fost inlaturat cu un an in urma ( problema cu relatia de cuplu ) insa libidoul n-a reaparut nici acum, nici functia erectila n-a redevenit la initial si nici sensibilitatea.
Ulterior acelor probleme starea psihica a redevenit la normal mai putin realitatea ca functia sexuala imi e puternic estompata. Asta poate ca a dus in acest rastimp la o stare specifica anhedoniei intrucat nimic nu imi mai poate creea placere autentica pe acest fond si astfel au survenit si alte simptome precum lipsa puterii de concentrare, lipsa energiei psihice si a interesului pt orice activitate.


Intrebarea e daca disparitia totala a libidoului ( simptomul initial ) a fost cauzat de factorii psihogeni fiindca ulterior e clar ca pe fond psihic lucrurile s-au agravat.

Mi se pare neobisnuit ca odata cu inlaturarea starilor constante de panica si de depresie cauzate de relatia de cuplu, simptomele nu au disparut.
Astfel, nu pot decat sa ma gandesc ca efectele concrete in creier ale acelor stari profund negative au modificat chimia cerebrala intr-atar incat efectele persista si azi...

Ca si cauze medicale ca si potentiali factori declansatori mai suspectez o andropauza prematura, sau o infectie sau afectiune nedepistata ...
Nu stiu unde si cum sa mai caut raspunsuri si mai ales solutii.
Am trecut pe la endocrnolog si pe la urolog si e insuficient pana azi...
Laurentiu, cred ca problema ta are cauze psihogene, fara indoiala suprapuse peste o posibila scadere a productiei de testosteron. Eu cred ca nu iti poti reprima un sentiment de vinovatie si continua sa existe si o depresie mascata, intretinuta de cercul vicios al manifestarilor problemei si al insatisfactiei ca nu gasesti adevarata cauza a anhedoniei. Eu cred ca ai nevoie de 3 lucruri in continuare:
- un psihoterapeut bun;
- o partenera care sa te inteleaga si sa te ajute sa treci peste aceasta cumpana din viata ta;
- un tratament de sustinere hormonala bine dozat cu control permanent al eficientei.
Multa sanatate,
Si eu consider ca factorul trigger a fost natura psihogena.
Citind intens stiu ca e posibil ca el sa fi determinat un dezechilibru hormonal insemnat mai ales pentru ca in perioada debutului simptomului de disparitie a libidoului treceam printr-o perioada dificila perioada ce a culminat timp de aprox 1 luna cu stres emotional intens.
E posibil ca adrenalina care era permanent crescuta si cu cortizolul care mai mult ca sigur era prezent in exces sa fi dereglat si mai tare sistemul endocrin si pe cel nervos.
Cert e ca depresia de dupa aparitia si acutizarea simptomelor a contribuit si ea mult si ca nicio secunda nu m-am autoinvinovatit in aceasta problema ci dimpotriva !
As vrea sa merg la un androlog cu un set complet de analize hormonale legate de problema pt a elucida cauze sau efecte organice ale problemei si dupa, la un psihiatru pentru partea psihogena a problemei.
URL de referinţă