Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Utilitatea clinica a markerilor tumorali
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Nici un marker biologic nu are specificitatea si sensibilitatea absoluta care sa permita un diagnostic de malignitate la un individ asimptomatic.

=Rolul markerilor in diagnostic

MK tumorali prezinta valori crescute si in afectiuni benigne.Nu sunt utilizati in depistarea neoplaziilor.
In anumite situatii clinice este recomandabil a fi dozati pentru ca reprezinta singura posibilitate de stabilire a unui diagnostic de neoplazie in stadiu incipient cum este determinarea HCG (gonadotrofina corionica umana) in sarcinile molare, care devine obligatorie pentru diagnosticul de coriocarcinom.Prezenta unor valori ridicate reprezinta o indicatie ferma de chimioterapie, chiar si in absenta unei confirmari histologice.
Supravegherea pacientilor cu polipoza familiara include si dozarea periodica a CEA (antigenul carcinoembrionar) pentru depistarea unei posibile transformari, pe langa efectuarea periodica a endoscopiei digestive.Dozarea calcitoninei in familiile cu cancer tiroidian medular sau a AFP (alfa-fetoproteina) la pacientii cu ciroza hepatica sau purtatori cronici ai virusului hepatitei B poate identifica leziunile maligne in stadii incipiente.
Exista situatii clinice care sugereaza un cancer sau cand exista metastaze cu punct de plecare neprecizat determinarea markerilor tumorali putand orienta diagnosticul.
Determinarea PSA (antigenul prostatic specific) la un pacient cu metastaze osoase cu punct de plecare neprecizat, poate confirma un punct de plecare prostatic.
Dozarea VMA (acid vanilmandelic) si HVA (acid homovanilic) in tumorile abdominale la copii, este o indicatie de rutina pentru neuroblastom.
Valorile initiale crescute ale markerilor se coreleaza cu un prognostic nefavorabil si corespund in general unui volum tumoral mare. De exemplu, cresterea CEA in tumorile de rect si colon este corelata cu severitatea prognosticului.Prognosticul este si mai rezervat daca 2 sau mai multi markeri sunt concomitent crescuti.

=Rolul markerilor in monitorizarea tratamentului si supravegherea postterapeutica

Determinarea periodica a markerilor tumorali permite corelarea valorilor lor cu evolutia bolii. Un tratament eficace local sau sistemic ar trebui sa duca la normalizarea valorilor markerilor.
Markerii tumorali revin la normal dupa un anumit interval de timp, care este important de cunoscut, dar mai ales util in monitorizarea tratamentului.CEA revine la normal dupa o perioada intre 15 zile si 2 luni dupa interventia chirurgicala radicala. HCG se normalizeaza dupa 3-4 saptamani dupa orhiectomie, iar AFP revine la valorile normale in aproximativ 2 saptamani.Dupa chimioterapie sau radioterapie daca tumora daca tumora raspunde la tratament ar trebui sa observam o scadere a markerilor tumorali.O crestere a MK nu inseamna neaparat resuta, cresteri initiale pot fi determinate de necroza tumorala, care sa elibereze in circulatie MK.
Valorile stationare corespund unei rezistente la tratament care trebuie modificat pentru a obtine rezultatul dorit.Cresterea markerilor dupa o perioada de normalizare semnaleaza o resuta a bolii care poate preceda, cu cateva luni chiar, manifestarea clinica.
Exista si situatii cand MK sunt normalizati, iar imagistic se evidentiaza masa tumorala restanta.In aceaste cazuri de multe ori este o tumora neviabila care necesita confirmare fie bioptica, fie utilizand PET-scann-ul.Pentru screening in populatia generala nici un marker tumoral nu a demonstrat o ameliorare a supravietuirii globale.Pentru a fi utilizati in screening trebuie sa aiba sensibilitate mare necesara detectarii neoplaziei in stadiul precoce si o specificitate mare pentru a evita manevre diagnostice inutile la cei fals pozitivi.
Markerii tumorali nu pot diagnostica, singuri, in absenta histologiei prezenta unei tumori maligne cu exceptia hepatocarcinomului unde exista consensuri internationale.
URL de referinţă