Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Tatii cu varste mai inaintate ...
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Tatii cu varste mai inaintate risca mai mult sa transmita boli genetice copiilor

Oamenii de stiinta au descoperit ca, la fel ca la mama, varsta mai inaintata a tatalui sporeste riscul de a transmite boli genetice la copii.
Dupa ce s-au ocupat de varsta mamei, cercetatorii au studiat si influenţa varstei tatalui asupra transmiterii bolilor genetice, scrie Le Figaro.
Adesea mamele sunt aratate cu degetul daca apare un copil cu o boala genetica. Nu este corect.
“Acum exista destule date ca sa le spunem barbatilor care au trecut de o anumita varsta ca nu este foarte indicat sa aiba copii, pentru ca riscul genetic este la fel de mare si la ei”, afirma profesorul Stanislas Lyonnet, seful serviciului de genetica de la spitalul Necker din Paris.

Oamenii de stiinta au constatat ca barbatii care au copii tarziu ii expun la mai multe boli genetice rare, cum ar fi neurofibromatoza, achondroplastia (forma de nanism), schizofrenia sau autismul.
Astfel, cateva studii realizate sub egida Institutului national american al sanatatii si publicate in luna aprilie in revista Nature au aratat ca tatii baietilor autisti sunt de sase ori mai des intalniti in jurul varstei de 40 de ani decat in categoria celor intre 20 si 30 de ani. In ceea ce priveste fetele autiste, taţii varstnici sunt de 17 ori mai multi.

Cercetatorii au descoperit ca autismul apare ca urmare a unor mutatii genetice rare, numite de novo - nu sunt mostenite, dar apar in procesul de conceptie - si ca tatii sunt raspunzatori de o mare parte a acestor mutatii.
Ei le transmit copiilor de patru ori mai des decat mamele si riscul pentru un tata sa induca acest tip de mutatie creste odata cu varsta.
Puterea de transmitere se datoreaza spermatogenezei, potrivit cercetatorilor. Aceasta are loc plecand de la celule germinale, spermatogonii, care dau nastere la noi spermatozoizi, prin diviziuni succesive.
Dupa zeci de diviziuni celulare, spermatozoizii acumuleaza un numar de mutatii, unele putand fi la originea catorva boli, printre care autismul.
Pentru ca respectivele spermatogonii ale barbatilor in varsta trec prin mai multe diviziuni, pe masura ce imbatranesc, acesti tati prezinta risc crescut sa transmita mutatiile genetice copiilor.

Sursa: Agerpres
URL de referinţă