Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Teste genetice cumparate din farmacii
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pacientii considera ca posibilitatea de a-si face un test genetic cumparandu-l de la farmacie are avantaje, dar sunt ingrijorati in legatura cu modul in care vor fi utilizate rezultatele testului si, in general, nu sunt dispusi sa plateasca mai mult de 10-20 de dolari pe el, potrivit unei cercetari realizate de Loyola University Chicago stritch School of Medicine si publicate in American Journal of Biocthics Primary Research.

Zeci de companii ofera teste pentru tulburari cauzate de o singura gena, de exemplu, fibroza chistica, dar si pentru riscul de a dezvolta afectiuni complexe care implica mai multe gene, cum ar fi cancerul, bolile cardiace sau diabetul.
Deasemenea, teste de acest gen se pot face si pentru sensibilitatea la anumite medicamente sau pentru trasaturi cum ar fi culoarea parului, a ochilor sau riscul de a cheli.
Costurile variaza intre 100 si 1.500 dolari.
Clientii pot comanda aceste teste direct si primesc raspunsurile fara a implica un medic specialist in genetica.

Cei mai multi participanti la focus-grupuri au spus ca nu ar plati mai mult de 20 dolari pe un astfel de test, foarte putini fiind dispusi sa scoata din buzunar 100 pana la 400 dolari.
In general, oamenii ar dori sa-si testeze copiii, inclusiv pe cei adoptati sau copiii vitregi, obtinand astfel informatii utile pentru viitor.
Pe de alta parte, medicii considera ca testarea copiilor ar trebui realizata doar in cazul in care exista posibilitatea unei interventii medicale eficiente pentru afectiunea vizata de test.
In caz contrar, copiii ar trebui sa astepte pana la vartsta maturitatii si sa ia singuri decizia de a se testa sau nu.”Parintii ar putea actiona intr-un mod nepotrivit, pe baza rezultatelor testului si fara consultarea unui medic specialist”, au mentionat cercetatorii in studiu.
Participantii au spus ca principalul motiv pentru care si-ar dori sa aiba un acces usor la testele genetice este aflarea informatiilor:
- demersurile de prevenire a afectiunilor,
- apelarea la interventii medicale si ajutarea celor din jur sunt alte cateva mentionate de acestia.
“Am in familie multe cazuri de cancer si diabet si chiar eu am fost bolnav de cancer.As vrea sa stiu daca boala ar putea reveni, daca m-as putea imbolnavi de altceva sau daca as putea transmite gena respectiva copiilor mei”, a explicat unul dintre participanti.
Ingrijorarile oamenilor in ceea ce priveste testele sunt legate de precizia acestora, de capacitatea lor de a le interpreta si de aspecte de confidentialitate, de caracterul privat al informatiei.(R.B.)

MEDICA ACADEMICA
URL de referinţă