Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Imunoterapia o noua metoda de tratare a bolnavilor de cancer
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
In ultimii 20 ani supravietuirea pe termen lung in cazul bolilor maligne hematologice si oncologice a crescut datorita progreselor medicale inregistrate in aceste domenii.Totusi aceste rezultate sunt conditionate de efectele toxice adverse ale chimio si radioterapiei ( in bolile oncologice) cat si de efectul GVHD versus GVL in cazul transplantului medular.Uneori pacientii pot prezenta tumori chimio rezinstente sau boala reziduala metastatica ;in cazurile cancerelor determinate de mutatii spontane sau ereditare la nivelor genelor organismului se poate instala un grad de refactaritate fata de metodele clasice de tratament.Toate aceste mecanisme pot face ca rata de reusita a transplantului sau tratamentului citostatic sa fie mai mica decat cea prognozata.
Celulele tumorale dezvolta anumite mecanisme prin care scapa de raspunsurile imune ale organismului.
[Imagine: imunoterapie.jpg]
1.expresia scazuta a moleculelor CMH pe suprafata celulelor tumorale asa incat acestea nu sunt recunoscute de sistemul imun al organismului
2.unele celule tumorale nu isi exprima antigenele pe suprafata celulara
3.productia de catre celulele tumorale a factorilor imnosupresivi TGF beta.
4.antigenele tumorale induc toleranta imunologica.
5.celulele tumorale au un defect de prezentare al antigenelor specifice pe suprafata lor
6.blocarea receptirilor celulelor T de catre complexe specifice antigen tumoral -anticorp.
7.antigenele tumorale pot fi mascate de acidul sialic prezent in mucopolizaharidele din structura peretelui celular.

Ce este imunoterapia?

Imunoterapia este o optiune de tratament in bolile maligne prin care este controlat raspunsul imun al organismului impotriva cancerului. Din aceasta cauza imunoterapia constituie o optiune importanta de tratament oncologic pre sau post transplant,ca alternativa la doze crescute de chimio sau radioterapie care prezinta un potential de toxicitate ridicat ce nu poate fi suportat uneori de pacient.

Ce include imunoterapia ?
Imunoterapia se bazeaza pe o combinatie intre limfocite activate si citochine(in special interleukina 2 si interferon).
Această metodă este un avantaj real în lupta cu cancerul, pentru că este uşor de utilizat, ieftină şi aplicabilă la toate tipurile de cancer.

Care sunt avantajele imunoterapiei fata de chimioterapie si radioterapie?

Aceasta procedura are urmatoarele avantaje:
-specificitate anti tumorala
-eliminarea celulelor metastatice
-memorie imnologica.

Pentru tratarea caror boli poate fi folosita imunoterapia ?
Ea poate fi folosita cu eficienta crescuta in tumorile solide refractare la optiunile clasice de tratament. Aceasta metoda de tratament ,aplicata pre sau post transplant a determinat cresterea efectului GVL versus GVHD ,imbunatatind gradul de supravietuire in afectiunile hematologice maligne.

Unde se poate realiza tratamentul cu imunoterapie ?
Momentan aceasta metoda nu se practica in Romania
Imunoterapia se practica doar in Centre de Excelenta din afara tarii.
Unul dintre centrele respective este Spitalul Hadassah din Ierusalim.
Inițativa și inovația au fost întotdeauna emblemele Centrului Hadassah. Încă de la început, ritmul de progres al Centrului a stabilit standardele medicinii din Israel; acest standard este excelența. O impresionantă listă de realizări – fiecare dintre acestea fiind marcante la timpul lor – sunt o mărturie vie a viziunii și misiunii Centrului Hadassah. În continuare, Organizația Medicală Hadassah își continuă drumul pentru transformarea lumii într-un loc mai bun prin vindecare, predare și cercetare.
Atât în spitale cât și în câteva departamente ale spitalelor, Hadssah a creat Centre de Excelență: minți luminate de oameni de știință și doctori care îmbină îngrijirea medicală cu ultimele rezultate ale laboratoarelor.Una dintre aceste cercetari se bazeaza pe imunoterapie.
Aceasta procedura se efectueaza cu succes de peste 10 ani la spitalul Hadassah din Ierusalim iar tratamentul in cazul bolnavilor de cancer are rezultate exceptionale.

Pe langa tratamentul cu imunoterapie spitalul Hadassah mai ofera si alte tratamente ?
Pe langa tratamentul de imunoterapie spitalul Hadassah vine in ajutor oferindu-le bolnavilor de cancer si alte tratamente:
-radioterapie cu fascicule de protoni
-brahiterapie
- radioterapie intraoperatorie
- crioablatie, radioablatie,chemoembolizare ,radioembolizare pentru tumorile inoperabile
- perfuzie izolata in cazul tumorilor de ficat,unele tumori neuroendocrine, melanom ,tumori oculare sau colangiocarcinom nerezecabile. vasele care alimenteaza tumoarea respectiva sunt izolate de circulatia din restul organismului,se incalzeste zona izolata la 40 grade si se administreaza doza crescuta de citostatic.La sfarsitul procedurii circulatia normala este restabilita.

Sute de mii de oameni sunt tratați în fiecare an în peste 100 de clinici ambulatorii și în mai mult de 70 de departamente și unități specializate la Hadassah. Hadassah oferă practic toate serviciile medicale disponibile în Statele Unite și în Europa de Vest. Unele departamente sunt singurele de acest gen din zona Ierusalimului, altele sunt unice în Israel, fapt ce a dus la numirea centrului Hadassah drept Centru Național în numeroase zone de către guvern.
URL de referinţă