Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: ATPO
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Buna seara !

Am 23 de ani si de 8 ani sufar de anxietate generalizata. Am incercat aproximativ 8 tipuri de medicamente primite de la psihiatru..fara rezultat...sedinte de psihoterapie....fara rezultat... De curand am efectuat cateva analize endocrinologice si mi-a iesit ATPO putin mai mare. Din cate am inteles ar fi trebuit sa fie intre 0 si 34 unitati, iar mie mi-a iesit 40. Doamna doctor mi-a scris pe o foaie hipertiroidism cronic sub observatie. Se poate sa am anxietate din cauza acestui ATPO marit? Stiu ca afectiunile endocrinologice au o gama larga de simptome printre care si anxietatea...dar se poate sa am anxietate daca am depasit limita normala cu doar cateva unitati ? Astept un raspuns va rog....Va multumesc ! happy
Hipertiroidismul nu se poate diagnostica doar pe baza valorii ATPO. Trebuie corelat cu valoarea TSH si a hormonilor tiroidieni T3, T4. ATPO-ul este usor marit si ar putea intr-adevar indica inceputul unei tiroidite autoimune. De regula aceste tiroidite autoimune se manifesta prin hipotiroidism. Anxietatea generalizata de care spui ca suferi de atat de multi ani are intr-adevar, printre cauzele posibile unele afectiuni endocrine (hipo sau hipertiroidism). feocromocitomul (tumora benigna suprarenaliana care determina exces de catecolamine circulante ), afectiuni cardiace cum sunt aritmiile, afectiuni pulmonare, metabolice (carenta de vitamina B12, porfirie), afectiuni neurologice.
Prin urmare ar trebui sa te concentrezei pe cateva investigatii de laborator si imagistice care sa elimine cauzele enumerate mai sus. Ar trebui sa incepi cu analize complete pentru tiroida (TSH, T3, T4) inclusiv o ecografie. Treci apoi la suprarenale si determina catecolaminele circulante din sange (adrenalina si nor-adrenalina) dar si din urina de 24 de ore. Determina nivelul plasmatic al cortizolului pentru a elimina dintre cauze un eventual hiperadrenocorticism. Poti continua cu o investigare a inimii (ECG, ecografie).
Discuta cu medicul de familie pentru un plan de investigatii paraclinice care sa permita identificarea cauzei reale a anxietatii de care suferi. Sunt convins ca o vei descoperi! happy
Multa sanatate!
Multumesc mult pentru raspuns. TSH a iesit 1,69, FT4 1,29, ecografie rezultat aspect normal.Doctorul mi-a spus ca momentan nu necesit tratament...dar vroiam sa mai aud si alte opinii happy
Acum am facut anticorpi antitiroglobulina...mi-a iesit 160 rezultatul, valorea normala era <34. Prea multi hormoni tiroidieni...pot sa sper ca de aici e anxietatea mea tongue ?
ATPO-ul nu indica nivelul hormonilor titoidieni ci modul cum sistemul imunitar trateaza tiroida. In cazul tau, cresterea ATPO poate semnifica faptul ca tiroidita autoimuna(Hashimoto) de care suferi, se accentueaza. Foarte multa lume are tiroidita autoimuna si se poate trai cu ea pana la adanci batraneti daca exista eutiroidie, adica tiroida secreta hormoni la un nivel normal. Pe ce baza ti s-a pus diagnosticul de hipertiroidism ?? Sa presupunem ca ai hipertiroidism desi eu nu cred. Acesta determina o accelerare a metabolismului si pe cale de consecinta si a manifestarilor legate de anxietate, dar nu este o cauza directa a anxietatii generalizate de care suferi.
Sunt anumite trasaturi personale, care au partea lor de contributie la dezvoltarea anxietatii: perfectionismul (accentuat de hipertiroidism!), imposibilitatea de a suporta frustrarile, nivelul crescut de nervozitate, timiditatea, stresul si traumele, sunt factori declansatori sau care determina dezvoltarea anxietatii generalizate.
Eu zic ca trebuie sa mergi la un psihoterapeut si sa-i povestesti tot ce te framanta, sa incercati impreuna o schema de tratament alopat (cu o benzodiazepina) combinata cu sedinte de psihoterapie cognitiv comportamentala, cea mai buna si mai eficienta terapie in astfel de cazuri.
Multa sanatate!
URL de referinţă