Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Hipertermia in oncologie
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Efectele terapeutice ale hipertermiei au inceput sa fie studiate in secolul XX, desi influenta favorabila a temperaturilor crescute peste 400 C asupra evolutiei unui numar mare de tumori maligne a fost cunoscuta din antichitate.
Crile este cel care a demonstrat potentarea radioterapiei de catre hipertermie la nivelul celulelor de melanom implantate la soareci.

Bazele biologice pentru combinarea hipertermiei cu iradierea in tratamentul cancerului consta in doua mecanisme biologice:
-radiosensitivitatea si
-citotoxicitatea directa a hipertermiei.
Se poate emite urmatoarea ipoteza: celulele hipoxice din centrul tumorii sunt relativ radiorezistente, dar sunt termosensibile, in timp ce portiunile periferice bine vascularizate ale tumorii sunt mult mai sensibile la radiatii.

Aceasta sustine utilizarea terapiei combinate: iradierea si caldura.

Hipertermia este eficienta, in special impotriva celulelor hipoxice localizate in centrul tumorii, iar iradierea elimina celulele tumorale de la periferia tumorii, unde caldura ar fi mai putin eficienta.
In experimentele lui Overgrad pe neoplasme mamare acesta a raportat absenta vindecarii in cazul iradierii in doza unica de 1600 cGy, 22% curabilitate in cazul utilizarii hipertermiei (430 C, 60 minute) si 77% curabilitate cand s-au utilizat ambele metode de tratament.

Exista mai multe tehnici de termoterapie:
-superficiala care se adreseaza profunzimilor de pana la 6 cm;
-hipertermia interstitiala in combinatie cu brahiterapia;
-hipertermia profunda (regionala);
-hipertermia intregului organism


Hipertermia whole-body a fost utilizata pentru tratamentul bolii diseminate, ca tratament unic sau in combinatie cu chimioterapia.Poate avea valoare nu doar tratamentul bolii metastatice ci deasemenea, ca adjuvant, in combinatie cu chimioterapia, pentru tratamentul micrometastazelor.

Surse: multiple
URL de referinţă