Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Hormonoterapia in oncologie
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Este definita ca tratamentul tumorilor hormono-dependente prin suprimarea surselor de hormoni sau prin blocarea actiunii acestora la nivel celular.
Principalele cancere hormono-dependente sunt cancerele de san, prostata, endometru, in mai mica masura de tiroida.
Diversele metode de hormonoterapie (HT) pot fi grupate in urmatoarele categorii:
-HT ablativa pentru cancerele de san si prostata;
-HT aditiva (san, prostata, endometru);
-HT de frenare in cancerul tiroidian.

=Hormonoterapia ablativa sau subpresiva consta in suprimarea unei secretii hormonale prin chirurgie sau iradiere si consta in: castrarea ovariana sau radiologica in cancerele mamare si orhiectomia in cancerele de prostata.
In cancerul de prostata orhiectomia este indicata in cazurile avansate cu metastaze osoase.Interventia chirurgicala suprima 95% din secretia de testosteron, iar rezultatele sunt asemanatoare tratamentelor cu estrogeni dar fara efectele secundare ale acestora.In 50% din cazuri se obtine involutia prostatei si un efect antialgic asupra metastazelor osoase.Durata remisiunii este limitata la 1-2 ani.
Suprarenalectomia si hipofizectomia ne se mai practica, alternativele medicamentoase existente fiind mult mai eficace si cu mai putine efecte secundare.
=Hormonoterapia aditiva utilizeaza hormoni sexuali si derivatii lor de sinteza sau compusii nesteroidici.Actiunea lor poate fi competitiva sau privativa.
1.HT competitiva.Se realizeaza cu compusi care au afinitate crescuta pentru receptorii citozolici, ceea ce le permite sa se substituie hormonilor respectivi. In acelasi timp, aceasta substituire declanseaza al doilea mecanism de inhibitie a stimulilor hipofizari tropi corespunzatori.
-estrogenii-au fost folositi mult in trecut in tratamentul cancerelor mamare metastazate si in cancerele de prostata metastazate. Azi se folosesc mult mai putin datorita efectelor secundare cardiovasculare. Preparate utilizate: estradiol, dietilstilbestrol, clorotrianisen (TACE); Estramustin este o combinatie de estrogen=agent alchilant.
-androgenii-au fost utilizati in cancerul mamar insa datorita rezultatelor modeste si efectelor secundare (virilizare, tromboembolii) nu se mai folosesc.Mecanismul prin care dozele crescute de androgeni inhiba cancerul mamar este necunoscut desi dovezi experimentale si clinice evidentiaza inhibitia hormonilor gonadotrofinici hipofizari si productia de estrogeni.Preparatele disponibile sunt: testosteron propionat
-progestativii-modul de actiune este indirect asupra axului hipotalamo-hipofizar si consta in inhibarea prohormonilor gonadotrofinici hipofizari si o actiune directa de inhibare a proliferarii celulare.Megestrol acetat (Megace), medroxiprogesteron acetat (Farlutal) sunt preparatele cele mai utilizate in linia a-II-a si a-III-a de tratament hormonal.Medroxiprogesteronul determina si o crestere a apetitului si castig ponderal, motiv pentru care sunt utilizate si in terapia simptomatica.
-antiestrogenii-inhiba proliferarea celulara printr-un mecanism de competitie blocand receptorii de estrogeni.Medicamentul cel mai utilizat este tamoxifen, cu indicatie in cancere mamare cu receptori estrogenici pozitivi.Alte preparate de generatia a-II-a sunt Toremifen, raloxifen.In cancerele mamare avansate, Tamoxifenul este utilizat ca HT de prima linie la pacientele cu receptori de estrogeni si progesteroni si determina rate de raspuns de 60-70%.
Administrarea de lunga durata a fost corelata cu o incidenta crescuta a adenocarcinoamelor de endometru.
-antiandrogenii-sunt steroidieni (acetatul de cyproteron) si nesteroidieni: flutamid, bicalutamid. Acestia actioneaza asupra dihidrotestosteronului prin blocarea receptorilor citozolici si nucleari. Se indica in cancerele de prostata.

2.Ht privativa determina o blocare a surselor de hormoni prin suprimarea stimulilor hipofizari prin acelasi mecanism de reglare (analogii LH-RH), fie prin blocarea sintezei hormonilor la nivel suprarenal (inhibitorii antiaromatazici).

Inhibitorii functiei hipofizare si gonadice (analogi LH-RH) determina o forma de castrare chimica ce poate fi reversibila daca se aplica pe o perioada limitata de timp (sub un an). Analogii LH-RH disponibili sunt Leuprolid acetat, Goserelin acetat (Zoladex).Indicatiile analogilor LH-RH sunt cancerele de prostata avansate, cancerele mamare avansate la femeile in premenopauza, determina scaderea nivelelor testosteronului si estrogenilor cu rezultate echivalente cu cele obtinute prin castrare chirurgicala.

Inhibitorii functiei suprarenale si inhibitorii aromatazei
Androgenii circulanti secretati de suprarenala sunt convertiti in estrogeni sub actiunea enzimei aromataza care converteste androgenii la estrogeni.Aromataza se gaseste nu numai in suprarenale dar si in unele tesuturi precum tesutul adipos, ovare, muschi, glanda mamara. Antiaromatazele determina o suprarenalectomie chimica si in acelasi timp blocarea aromatazei periferice a estrogenilor. Din acestia fac parte: inhibitorii nesteroidieni de generatia I- aminoglutetimid si generatia a-II-a: Fadrozol, Anastrazol (Arimidex0. Inhibitorii steroidieni sunt formestan, exemestan.
Se administreaza ca tratament hormonal de linia a II-a in cancerele mamare stadii IV cu metastaze osoase in special.

=Hormonoterapia frenatorie – dupa tiroidectomie, pentru cancer tiroidian, se administreaza hormoni tiroidieni cu scopul de a inhiba secretia hipofizara de TSH (care reprezinta un factor de crestere pentru carcinoamele tiroidiene).

Surse: multiple
URL de referinţă