Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: cat de periculoasa este TPSV intr-o sarcina?
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6
(13-04-2012 11:45 PM)Arm-Med a scris: [ -> ]Nici sa nu te gandesti sa te "imprietenesti" cu crizele. Mai ales ca esti tanara. Crizele vor fi din ce ince mai rele, vor determina obosirea si deformarea inimii. Asa ca mergi cu incredere si fa ablatia.

Am inteles, Arm-Med! De data aceasta ai pus punctul pe i ( cu deformarea inimii). Acum insa va trebui sa decid si unde sa fac ablatia si voi avea din nou nevoie de un sfat sau poate de mai multe. Stiu care sunt doctorii, insa eu oscilez intre doi. As prefera sa iti trimit un mesaj privat in legatura cu acest aspect.

(13-04-2012 10:19 PM)uliana a scris: [ -> ]Alinuta, stiu ca ceasul tau biologic ticaie, dorinta de bebe te macina, iti e foarte greu sa decizi pasii de urmat, dar ramin la parerea initiala: intii inima ta, apoi bebe ! Ablatiile de tpsv au o rata mare de succes din prima interventie, avem exemple destule chiar pe forum. Iar temerea ca s-ar mai putea dezvalui altele - iarta-ma - dar e un fel de politica a strutului. Nu mai bine aflii din timp tot ce e de aflat, decit ulterior, cind eventual e prea tirziu? Mai pe romaneste: ti-ai ierta-o daca - feri doamne - ai da nastere unui copil cu niscaiva probleme ?
Ti-ar fi foarte utila indrumarea de catre doi doctori dispusi sa colaboreze: ginecologul si cardiologul electrofiziolog; poate reusesti un consult interdisciplinar, asta ar fi o cale de urmat !
Sarbatori fericite si decizii intelepte iti doresc !

Uliana, ideea cu cei doi doctori care sa colaboreze am avut-o si eu, dar e mai complicat . In ce context imi sugerezi un consult interdisciplinar? In cazul in care nu reuseste ablatia sau chiar si in cazul unei reusite?
Tu ai trecut printr-o ablatie?
(16-04-2012 03:59 PM)Nanoq a scris: [ -> ]Arm-Med intamplator am aceeasi varsta ca cea a Alinei si tahicardica de cand ma stiu.
Totusi ce faci atunci cand vrei, nu vrei, trebuie sa te imprietenesti cu tahicardia?

Nanoq, tu de ce ai fost nevoita sa te ,,imprietenesti" cu tahicardia? Ai incercat ablatia?
Alina draga, ma gindeam la consultul interdisciplinar inainte de sarcina, desigur, pentru a afla in se masura ar putea crea probleme cardio pentru o inima cu tpsv, si invers, repercusiunile aritmiei asupra sarcinii si dezvoltarii fatului. Cred ca ar fi dramatic sa aflii intr-o faza avansata, cind avortul nu mai e posibil, ca medicamentul sau manevra X si Y - benefice intr-o eventuala criza cardio - sint teratogene, de pilda; sau invers, vreun eveniment de sarcina(de exemplu preeclampsia sau eclampsia) sa innebuneasca inima !
Spaimele si cicaleala mea in sensul interdisciplinaritatii vin din experiente proprii, e adevarat, nu pe combinatia sarcina+aritmie, ci pe alte perechi nefericite, cum ar fi gastro+cardio sau endocrinologie+cardio. Fiecare vede de felia lui si nici ca-i pasa de restul, ceea ce ar fi profund indezirabil in cazul tau - sa ajungi insarcinata minge de ping pong intre ginecologie si cardiologie, mincata de spaime si nelinisti !
Daca ai parte de-o ablatie reusita - doamne ajuta! - nu mai avem ce discuta, sa viiinaaa bebe!
Mie ablatie nu mi s-a facut (lipsea aparatura adecvata pentru fibrilatie in 2008), ci doar studiul electrofiziologic ! Cum s-ar zice, de spectacol n-am avut parte, ci numai de prolog ! big grin
1.Uliana, din cate am citit pe aici, se pot crea noi focare si circuite aberante dupa ablatie. Ce anume favorizeaza aparitia acestora? Si, de exemplu, cum se face ca eu, si probabil si altii, nu am avut crize decat dupa 20 de ani? Ce e cu inima noastra?
2. Acum se fac ablatii pentru fibrilatii si la noi in tara, nu-i asa?
Da, Alina, asa este, se pot crea noi focare dupa ablatie, dar partea imbucuratoare este totusi ca tocmai tpsv-ul se ablateaza cu cele mai mari sanse de reusita din prima si recaderile sint infinit mai rare decit la fibrilatie atriala sau flutter. Asta arata practica si cifrele statistice !
Ce anume favorizeaza aparitia sau reaparitia cailor aberante, mai ales cind asta se petrece pe cord altminteri sanatos, nu stiu sa-ti spun eu, dar mai rau e ca nici lumea medicala n-a ajuns la numitor comun, parerile sint foarte impartite in ce priveste cauzele, n-are rost sa ne afundam in multiplele teorii, nu ne ajuta cu nimic, pentru ca oricum nu tin de vointa si puterile noastre ca pacienti.
Virsta nu este un criteriu, stiu de copii de 5 ani cu tpsv, adolescenti (avem si noi pe forum), maturi tineri, virstnici.
Acum se fac ablatii de fibrilatie si la noi, in Bucuresti si Cluj (cert) si circula un zvon c-ar fi inceput si la Timisoara.
Astazi am reusit sa citesc mai mult din ceea ce s-a postat pe forum de catre ceilalti ,,colegi de suferinta" si am constatat ca in cazul unora TPSV-ul se asociaza si cu alte probleme cardiace. Din ceea ce a scris cardiologul ( si am postat intr-un mesaj anterior) despre diagnostic si EKG se deduce ca as avea si o alta problema in afara de tahicardie?
In vara mi s-a facut si o ecografie cardio, iar doctorita a spus ca totul e ok, desi s-a chinuit rau tare sa vada tot ce o interesa (spunea ca-mi sunt coastele f. apropiate, chiar suprapuse). Coastele prea apropiate nu ar constitui un obstacol in timpul ablatiei?
Alina, doctorul a precizat un diagnostic - tahicardie reciproca ortodromica prin cale accesorie ascunsa - si ti-a propus ablatia, deci se poate realiza!
In aprecierea EKG-urilor nu ma simt suficient de sigura, prin urmare ma abtin de la comentarii, in toate cazurile.
Este minunat insa ca ecocardiografia e buna, nu indica probleme, atu semnificativ in sensul ablatiei reusite.
In ce priveste coastele, iti spun cu deplina siguranta ca pot fi cum vor ele - incalecate, incovrigate, impletite batting eyelashes - n-au NICI O TREABA cu ablatia, nu conteaza in nici un fel !
Uliana, citind pe net, am vazut ca ablatia implica si o serie de riscuri. Despre unele stiam deja de la dl doctor (sangerari, infectii, dureri), despre altele am mai aflat de pe forum, iar unele sunt informatii noi (,,more serious side effects include stroke, perforation of the heart, myocardial infarction, complete heart block requiring a permanent pacemaker, damage to heart valves, damage to blood vessels/nerves requiring an extended hospital stay, open-heart surgery, or even death"). Ceea ce ma intereseaza este acel pacemaker; stiu ca se poate trai cu el, dar poti duce si o sarcina?
Si .... daca acea cale anormala e prea aproape de una normala... doctorul va renunta la ablatie ?
Si.... Uliana, din doctorii care fac ablatii, tu il stii doar pe dl dr Vatasescu sau ai avut ocazia sa ii cunosti si pe altii?
Alinuta, iti inteleg temerile, cunosc si eu riscurile (paranteza pe care ai intercalat-o chiar ca iti da fiori reci pe sira spinarii surprise ), dar nu sint in masura sa iti raspund, ci doar sa insist - invariabil - sa le lamuresti cu specialistul! Nu mi-o lua in nume de rau, dar astfel mi se pare cinstit sa procedez! Nu uita, nu sint decit o pacienta informata - si atit! happy
Dintre doctorii care fac ablatii da, numai pe dr. Vatasescu il cunosc, el mi-a facut studiul electrofiziologic si daca ar fi s-o iau de la capat tot pe mina lui m-as da !
Stiu, draga Uliana , ca esti doar o pacienta, stiu ca uneori cerem prea mult, profitam si noi (daca nu am fi dat aici de oameni buni si inimosi ne-am fi multumit cu degetul, asa luam toata mana), dar vezi tu? Nimeni nu iti spune adevarul pe de-a-ntregul. Doctorii sunt optimisti, fiindca asa trebuie sa fie pentru a ne incuraja si pe noi. Cu specialistul am vorbit, dar sunt cam bleaga. Adica, de exemplu, daca el a spus ca riscul nereusitei in cazul ablatiei e de 1% (am aflat ulterior ca in unele cazuri asa e), iar eu citisem ceva de 5%, nu am avut curajul sa-l contrazic sau sa intreb mai multe. Deci, cam asa sunt eu; am impresia ca, daca insist, supar.
Si nu as vrea, dar reuseschappy
Oare Arm-Med e suparat de nu mai raspunde sigh ?
Nu sunt suparat (sau, de fapt sunt, dar nu pe voi si nu de aceea raspund mai greu). Sunt doar alergat in toate partile, am o perioada mai aglomerata.
Riscurile acelea sunt unele generale, probabilitatea fiind extrem de mica sa se intample asa ceva.
Eu din peste 700 de proceduri electrofiziologice la care am participat am vazut doar cateva (sub 10) blocuri care au necesitat stimulare si cateva hematoame. Dar niciodata perforari sau deteriorari ale nervilor sau valvelor. Acestea se pot intampla teoretic, dar sunt foarte rare. Daca e sa o luam asa si la o simpla injectie exista o lista de riscuri asociate. Si, oricum, riscurile pe care le implica tahicardia daca nu o tratezi sunt mult mai mari.
Iar referitor la stimulator poti avea copii fara probleme chiar daca ai ajunge sa ai nevoie de implantarea unui asemenea dispozitiv.
Pagini: 1 2 3 4 5 6
URL de referinţă