Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Paranoia
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Etimologic, termenul “paranoia” deriva din limba greaca si inseamna "para" = alaturi , "noia" = judecata.
Daca simti ca mintea ta incepe sa nu mai lucreze asa cum ar trebui sa o faca si daca te simti amenintat de cei din jur, e cazul sa consulti un medic. Paranoia, o boala despre care se creea pana recent ca apare doar la schizofrenici, este mult mai raspandita la oameni decat se estimase initial, anunta LiveScience.
Paranoia se dezvolta pe terenul unei predispozitii constitutionale in care egocentrismul si inadaptabilitatea sunt trasaturi innascute servind ca premise si explicatie pentru intreaga structura deliranta.
Unul din patru locuitori ai Londrei, spre exemplu, are ganduri paranoice. Din punct de vedere medical, ne aflam de abia la inceputul descoperirilor legate de aceasta afectiune si, pe masura ce studiile avanseaza, realizam tot mai mult ca nebunia este specifica omului”, sustine Daniel Freeman, expert in simptomele paranoiei din cadrul Universitatii din Maastricht, Olanda.
Bolnavii au urmatoarele trasaturi: inadaptabilitate, hipertrofia eu-lui, eroare de rationament si suspiciozitate. Paranoia este definita ca o teama nefondata cu privire la raul pe care vor sa il produca oamenii din jur celui afectat. Chiar si o privire fixa, un zambet sau un simplu gest poate capata valentele unei amenintari in mintea unui paranoic. Expertii sustin ca o astfel de afectiune poate imbraca nenumarate forme, de la teama irationala pana la manifestari violente si halucinatii.

Cum se manifesta ?
In cele mai multe cazuri este vorba de persoane cu un comportament apparent normal, bine orientate si capabile sa-si realizeze scopurile propuse.
Structura morbida pare sa apara tocmai pe linia obiectivelor si scopurilor personale. Aceste scopuri nu sunt insa in concordanta cu posibilitatile reale ale subiectilor, cu situatia lor sociala sau cu raporturile lor cu cei din jur.
Structura personalitatii lor este caracterizata prin rigiditate, orgoliu, neincredere, egocentrism. Pe acest fond, orice traire emotionala sau dorinta nerealizata focalizeaza nejustificat intreaga lor activitate in scopul satisfacerii acestor dorinte. Orice piedica este interpretata ca o nedreptate, ca ostilitate.
Unii ajung sa creada ca au de indeplinit misiuni importante, altii ca sunt iubiti de persoane distinse sau ca sunt inselati.
Pacientii devin impenetrabili, nu receptioneaza si nu retin din realitate decat acele evenimente care se potrivesc cu interpretarile lor. Astfel se creeaza sistemul delirant, caracterizat prin premise false si impenetrabilitatea la critica. Cele mai fecvente premise false sunt furnizate de interpretari si intuitii deliranteale prezentului sau ale trecutului sub forma iluziilor de memorie.
Studiul realizat de profesorii olandezi arata ca, din 8500 de persoane intervievate, peste 21% sunt convinse ca au fost momente in care lumea din jur a actionat impotriva lor. Cu toate acestea, expertii sustin ca procentul real ar fi de peste 50%. Diferenta fata de mentalitatea medicilor din trecutul apropiat este ca, astazi, psihologii nu mai considera formele usoare de paranoia drept amenintatoare.
Traim intr-o lume plina de pericole si este benefic ca fiecare sa fie atent la cei din jur. Nu toata lumea vrea sa iti faca rau, dar pot exista persoane care intentioneaza acest lucru”, concluzioneaza Dennis Combs, unul dintre psihologii implicati in proiect.
URL de referinţă