Forum Medical - sfaturi medicale online

Versiunea integrală: Corticoterapia asociata N-ACC in HAA
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Hepatita alcoolica acuta (HAA) severa este o boala hepatica cu potential letal.
Tratamentul glucorticoid amelioreaza supravietuirea, dar mortalitatea ramane crescuta (35% dupa sase luni de la diagnosticare).
N-acetil-cisteina (N-ACC) ar putea fi utilizata ca antioxidant in tratamentul HAA deoarece gruparea tiol din componenta ei poate reduce nivelul radicalilor liberi.

Studiul prezentat a evaluat eficacitatea terapiei combinate glucocorticoizi-N-ACC, fata de monoterapia cu glucocorticoizi, la pacientii cu HAA severa.Au fost inclusi 174 de bolnavi in varsta de peste 18 ani, care consumasera, in medie, peste 50 g alcool/zi in ultimele trei luni si care aveau o functie discriminativa Maddrey (timp pacient de protrombina-timp de control de protrombina, in secunde) + nivelul de bilirubina serica in mg/dl de 32 si un aspect histologic al ficatului sugestiv de hepatita alcoolica.Criteriile de excludere au fost:
=sindromul hepatorenal;
=carcinomul hepatocelular;
=infectiile bacteriene necontrolate;
=hemoragia gastrointestinala in ultimele patru zile;
=infectia cu virusul hepatitic C, B sau HIV;
=hepatita autoimuna;
=hemocromatoza;
=boala Wilson;
=deficitul de alfa-1-antitripsina;
=hepatita indusa de acetamnifen;
=cancerul;
= alergia la N-ACC si
=bolile severe cardiace, respiratorii sau neurologice.
Obiectivul primar a fost supravietuirea la sase luni, iar obiectivele secundare au inclus supravietuirea la o luna si la trei luni, complicatiile hepatitei, reactiile adverse ale N-ACC si modificarile nivelului bilirubinei la 7 si respectiv, 14 zile.
Pacientii au fost randomizati catre prednisolon+N-ACC (85 de subiecti) sau prednisolon izolat (89).
La o luna, mortalitatea a fost semnificativ mai mica in grupul cu prednisolon-N-ACC fata de cel cu prednisolon izolat (8% vs 24%), ceea ce nu s-a mai constatat nici dupa trei luni (22% vs 34%), nici dupa sase luni (27% vs38%).
Decesul prin sindrom hepatorenal a fost mai putin frecvent in lotul cu prednisolon-N-ACC, fapt observat, insa, doar la sase luni (9% vs 22%).
Folosind analiza de regresie multivariata, factorii asociati cu supravietuirea la sase luni au fost:
=varsta mai tanara, timpul de protrombina mai scurt, valoarea initiala mai mica a nivelului de bilirubina si scaderea concentratiei acesteia in ziua a 14-a .
Infectiile au fost mai rare in grupul cu prednisolon-N-ACC.Alte efecte adverse au fost similare in cele doua loturi.
In concluzie, desi la pacientii cu HAA severa, terapia combinata prednisolon-N-ACC a prelungit supravietuirea la o luna, nu a fost atins obiectivul primar, reprezentat de supravietuirea la sase luni.

N.Engl J Med 2011;365:1781-9
B.M.J.
URL de referinţă