Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
riscuri radiografie copil 2 ani
21-07-2012, 03:42 PM
Mesaj: #1
riscuri radiografie copil 2 ani
Buna ziua! baietelul meu are 1 an si 10 luni si a facut recent 4 radiografii in 5 zile. A facut mai intai 2 radiografii la genunchi ( frontal si lateral) si peste 4 zile a mai facut 2 la femurul aceluiasi picior, tot lateral si frontal. In timpul iradierii mi-au dat un sort sa-l tin peste burtica, dar nu si peste organele genitale. As vrea sa stiu care sunt riscurile acestor radiografii in ceea ce priveste dezvoltarea viitoare si cancerul. Vreau sa mentrionez ca pe linie materna avem mai multe cazuri de cancer in familie: mama mea, sora mamei si tatal mamei mele. Multumesc!
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
21-07-2012, 06:34 PM
Mesaj: #2
RE: riscuri radiografie copil 2 ani
Sunt sigura ca examinarea radiologica a copilului s-a efectuat de catre un medic specialist in radiologie si imagistica medicala.
Medicul radiolog are o pregatire speciala privind radioprotectia pacientului si a expusului profesional, stie mai bine decat orice medic din alta specialitate care sunt indicatiile si contraindicatiile unor examinari cu radiatii ionizante.
Daca medicul considera necesar el efectueaza examinarea, daca nu, are obligatia sa respinga recomandarea oricarui medic din orice alta specialitate.

Probabil ca medicul a considerat ca e mai importanta precizarea diagnosticului, decat ne-expunerea la radiatii.
Copilul a fost bine protejat cu echipamnent in zonele care nu prezentau interes pentru diagnostic.
Copilului i s-a efectuat examinare radiografica, aceasta fiind mai putin iradianta decat cea radioscopica (care ar fi fost inutila in acest caz), deasemenea parametrii de lucru, Kv, mA, timp de expunere sunt mult mai mici decat la un adult.
Eu sunt convinsa ca doza la care a fost expus copilul nu a depasit limita de doza admisa si nu exista riscul ca, numai din acest motiv, sa dezvolte o boala canceroasa.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: tzucka
15-11-2012, 01:57 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 15-11-2012 03:50 PM de uliana.)
Mesaj: #3
RE: riscuri radiografie copil 2 ani
Din cate am citit, acum imi dau seama ca la noi in oras in bacau, la pediatrie nu ni s-a oferit aceasta protectie, nu ni s-a acoperit restul corpului cu nici un fel de echipament plumbat, nici mie nici copilului meu, eu puteam fi insarcinata dar nu m'a intrebat nimeni nimic..asadar se poate spune ca tot corpul copilului meu de 1 an si 4 luni a fost iradiat complet de 4 ori... asta inseamna ca trebuie sa stau cu frica in san urmatorii 15-20 ani? 4 iradieri (doua pe zi) la varsta lui cred ca sunt suficiente ca sa stam ingrijorati?
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
15-11-2012, 10:03 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 15-11-2012 10:09 PM de Alma.)
Mesaj: #4
RE: riscuri radiografie copil 2 ani
Daca dvs. si copilul nu ati fost protejati cu echipament adecvat este intr-adevar o greseala care arata ca nu au fost respectate toate masurile de radioprotectie.
Totusi, specific ca riscul de a dezvolta cancer in urma expunerii la radiatii prin examinare radiografica este destul de mic.
Efectele expunerii la radiatii ionizante depind de mai multi factori ca: doza de radiatii, organul expus, tipul de instalatie, (sursa) si altele.
Nu are rost sa intru in amanunte!
In radiologia pediatrica sunt folosite instalatii radiologice destinate special pentru sugarii si copiii mici, deoarece aceste instalatii au grile speciale, calitate mai buna a fasciculului si abilitatea de a utiliza timpi foarte mici de expunere.
Cand nu exista alte posibilitati de investigare, trebuie sa se tina cont de beneficiile si de informatiile pe care le-ar putea aduce o investigatie iradianta.
In cazul unei fracturi, de exemplu, se poate indica radiografia conventionala, deoarece gradul ei de iradiere este mic.

Nu este cazul sa va mai ganditi, ca in viitorul apropiat sau mai indepartat, copilul ar putea sa se imbolnaveasca de leucemie (datorita acestor expuneri!).
Etiologia cancerului este multifactoriala, radiatiile au o contributie la dezvoltarea cancerului ca si expunerea la agenti chimici, agenti biologici - diferite tipuri de virusi, alimentatie si multi alti factori cunoscuti sau necunoscuti.
Sigur, sunt convinsa ca stiti, ca ati citit, faptul ca au fost cazuri de imbolnavire de leucemie, atat la copii cat si la adulti, ca urmare a unor expuneri la doze foarte mari in cazul unor incidente sau accidente nucleare.

Pentru linistea dvs. ati putea sa faceti unele investigatii, dar eu personal nu mi-as chinui copilul.
Pe langa analize de sange complete, punctie lombara si analiza LCR se poate face testul de micronuclei la Centrul de Radiopatologie din Bucuresti sau Iasi (ca e mai aproape de dvs.), prin care se pot pune in evidenta eventuale modificari la nivel celular, in special ADN este foarte sensibil la radiatiile ionizante.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)