Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toxicitatea chimioterapeuticelor
09-04-2012, 07:26 AM
Mesaj: #1
Toxicitatea chimioterapeuticelor
Toxicitatea chimioterapicelor este acuta si cronica.

=TOXICITATEA ACUTA a medicatiei citostatice este inerenta si trebuie acceptata datorita lezarii cu predilectie a tesuturilor rapid proliferative, respectiv maduva hematoformatoare, mucoasele digestive, tegumentele si fanerele sau gonadele.
Fenomenele toxice sunt in mare parte reversibile, in general cele la nivelul tesuturilor cu turn-over crescut si organismul se reface mai mult sau mai putin rapid in functie de particularitatile farmacodinamice ale citostaticului.
Sunt insa si citostatice care produc o toxicitate cumulativa si ireversibila cum sunt Adriamicina, Bleomicina sau Nitrozureele care determina leziuni cardiace pulmonare sau plachetare.
In aceste cazuri este necesar sa se urmareasca dozele totale administrate pentru a nu se depasi limitele de toleranta dupa care accidentele pot fi grave si irecuperabile.
Fenomenele toxice determina limitarea atat a dozei cat si a ritmului de administrare a citostaticului, dar fara aceste reactii secundare o chimioterapie nu poate fi eficace.
1.Toxicitatea hematologica, este cea mai frecventa dintre toxicitati si este legata de utilizarea majoritatii citostaticelor. Afecteaza toate liniile hematopoetice.Dupa administrarea citostaticului, leucocitele scad cel mai rapid datorita duratei de viata foarte scurt de 1-2 zile, dupa care urmeaza trombocitele de 4-7 zile si foarte rar eritrocitele cu o durata de viata de 120 zile.Scaderea leucocitelor are loc progresiv, incepand din zilele 3-4, pana cand ajunge la o valoare minima in zilele 7-10 dupa care se refac treptat.
Revenirea la normal a numarului de leucocite se face in 3-4 saptamani, cu exceptia nitrozureelor, pentru care este necesara o perioada mai lunga de 6-7 saptamani.
Pe linie alba apar neutropenii care pot determina infectii.
Pe linie plachetara survin trombocitopenii care implica risc de hemoragii (valori intre 30-100.000/mm justifica administrarea de concentrate plachetare).Pana la valori de 50.000 nu necesita tratament specific.
Cel mai des se inregistreaza leucopenie cu neutropenie.
Pe linie eritrocitara se produc anemii (ceea ce impune administrarea de concentrat eritrocitar, eritropoetina).
Prognosticul aplaziilor medulare determinate de chimioterapie a fost ameliorat prin administrarea precoce empirica a antibioticelor cu spectru larg in caz de neutropenie febrila, utilizarea factorilor de crestere hematopoetici: G-CSF (factor de stimulare a coloniilor granulocitare), pentru profilaxia neutropeniilor severe, eritropoetina pentru anemia postchimioterapie.
2.Toxicitatea digestiva, este mai putin grava decat toxicitatea hematologica, rareori impune suspendarea tratamentului, dar poate fi foarte suparatoare pentru pacient, incat sa determine pacientul sa refuze tratamentul.
Se manifesta cu:
-greturi, varsaturi mai ales dupa cisplatin (CDDP), dacarbazina (DTIC);
-diaree dupa 5-FU, irinotecan (CPT-11);
-constipatie dupa alcaloizii de Vinca, care produc un ileus paralitic prin toxicitate neurologica;
-toxicitate mucoasa, manifestata ca stomatita mai ales dupa MTX, fluorouracil.
Toxicitatea digestiva este datorata lezarii constante de catre citostatice a mucoasei intestinului subtire, ale carui celule epiteliale prezinta un turn-over rapid.
3.Toxicitatea cardiaca este mai frecvent cronica si mai rar acuta.Antraciclinele sunt citostaticele cele mai cardiotoxice.Pot apare aritmii cu modificari ECG la peste 40% din pacientii la care se administreaza in bolus adriamicina si de obicei sunt tranzitorii.
4.Toxicitatea pulmonara, complicatia cea mai grava este fibroza pulmonara produsa de Bleomicina.
5.Nefrotoxicitatea si cistita hemoragica
Toxicitatea vezicala este frecventa dupa ciclofosfamida si mai ales dupa ifosfamida, datorita produsului lor metabolic, acroleina.Acumularea in vezica determina toxicitate locala, care se manifesta sub forma unei cistite banale cu disurie, polakiurie, dar fara febra sau hematurie.
6.Toxicitatea genitala. La femei CMT inhiba partial sau complet functia ovariana.Efectul citostaticelor este proportional cu varsta pacientei si poate fi reversibil.Daca ciclurile se reiau, bolnavele pot pastra o eventuala sarcina dupa 18-24 luni de la terminarea CMT.CMT diminueaza fertilitatea si la barbati, mergand pana la azoospermie, de cele mai multe ori ireversibila.
7.Alopecia este semnul cel mai evident al toxicitatii, dar si al eficacitatii chimioterapiei, este temporara, cu durata variabila in functie de administrare.
8.Toxicitatea mucoaselor:
-stomatita cavitatii bucale, cea mai evidenta reactie produsa de metotrexat;
-candidoza este cea mai frecventa suprainfectie bucala la bolnavii sub chimioterapie;
-alterarea gustului.
9.Modificari cutanate, leziuni eritematoase sau urticariforme, pot fi generalizate sau localizate in zona de administrare.Ele apar la cateva ore dupa injectare si dispar apoi spontan.Alte leziuni pot fi hiperpigmentari care pot persista 2-3 saptamani dupa chimioterapie.

=TOXICITATEA CRONICA
Apare dupa administrari repetate a unuia sau mai multor medicamente.
1.Toxicitatea hematologica – agentii alchilanti sunt responsabili pentru epuizarea potentialului hematopoetic medular determinand citopenii prelungite.
Un alt aspect al toxicitatii cronice este riscul carcinogenetic, riscul de dezvoltare al leucemiei secundare, favorizat de medicatia alchilanta sau prin asociere cu radioterapia.Adesea pot surveni leucemii mieloide la 5% din cei vindecati de boala Hodgkin.
2.Toxicitatea cardiaca determinata de antracicline este cumulativa.Disfunctia cardiaca se manifesta ca insuficienta cardiaca, aritmii.Ciclofosfamida si 5-FU la doze crescute pot determina , foarte rar, necroza miocardica acuta.Riscul de a apare cardiomiopatie este in relatie cu doza totala cumulativa de antracicline, alti factori de risc sunt si varsta avansata si radioterapia mediastinului.
3.Manifestari neurotoxice cronice, sunt observate dupa administrarea de Metotrexat si constau in atrofie corticala si aparitia tardiva de calcifieri ib substanta alba.Ulterior se poate instala un tablou de atrofie corticala.
4.Manifestari toxice hepatice determinate de Metotrexat si Citarabina.Manifestarile constau in dureri abdominale superioare, hepatomegalie, ascita, icter, crestere ponderala.
5.Toxicitate neurologica periferica se manifesta sub forma polinevritei si sindroamelor subocluzive dupa administrarea alcaloizilor de Vinca.
6.Toxicitate dermatologica – necroza la locul administrarii determinata de extravazarea citostaticului poate apare dupa Adriamicina, Melfalan, taxol.
7.Fotosensibilizare - la nivelul tegumentelor poate apare eritem, hiperpigmentare, descuamare, vezicule.Reactii fotoalergice pot surveni dupa 5-FU, MTX, DTIC, VLB.

surse informare: Ghilezan N., Nagy Viorica, Miron L., Rebegea L.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)