Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tesutul tumoral si fenotipul malign
18-09-2012, 06:48 PM
Mesaj: #1
Tesutul tumoral si fenotipul malign
Transformarea neoplazica a unei celule reprezinta doar o prima etapa din lunga istorie naturala a cancerului.
Celula tumorala o data aparuta determina prin diviziuni succesive constituirea tesutului tumoral cu exprimarea principalelor caracteristici ale fenotipului malign:
= proliferarea excesiva si infinita;
= migrarea anormala, invazia locala si metastazarea;
= instabilitatea si diversitatea genetica, heterogenitatea tumorala.

*Proliferarea excesiva presupune cresterea continua a numarului de celule care devin “nemuritoare”.
Clinic se manifesta prin cresterea progresiva a volumului tumoral pana la moartea gazdei.

*Migrarea anormala se caracterizeaza prin capacitatea de a depasi barierele anatomice, de a se fixa si creste in locuri diferite de tesutul de origine creand noi colonii celulare sau metastaze.

*Heterogenitatea genetica se exprima printr-un comportament biologic foarte diferit al celulelor tumorale.
Din punct de vedere biologic, cancerul este consecinta acumularii la nivelul genomului celular a unor modificari care determina erori ale transcriptiei informatiei genetice la nivel citoplasmatic.Unele din aceste modificari permit autonomia diviziunii celulelor, altele invazia locala, altele angiogeneza si diseminarea metastatica.
In toate organele si tesuturile organismului numarul de celule este mentinut constant, adaptat perioadei de crestere si necesitatilor organismului.
Cresterea tumorala este intotdeauna excesiva, in care productia de celule depaseste pierderile celulare spre deosebire de cresterea celulelor normale care are un caracter strict reglat, iar durata lor de viata finita.Prin diviziuni succesive se formeaza o proliferare clonala care la inceput este izolata de restul tesutului in care s-a dezvoltat.In aceasta etapa, proliferarea tumorala este lipsita de legaturi vasculare cu gazda iar nutritia celulelor se realizeaza numai prin difuziune, aceasta etapa reprezinta etapa avasculara sau alba a neoplaziei.
In etapa avasculara, focarele tumorale nu depasesc 1-2mm diametru, corespund carcinoamele in situ, identificate pe care le regasim in diferite organe, cum sunt colul uterin, sanul, prostata.Pentru cresterea in continuare sunt necesare stabilirea de legaturi vasculare cu organismul gazda.Stabilirea legaturilor vasculare corespunde momentului de dezvoltare a invaziei si metastazarii.

*Angiogeneza sau procesul de neovascularizatie presupune formarea unei retele vasculare proprii, este un proces complex in care cresterea capilarelor se face intr-o anumita secventa.
Stabilirea legaturilor vasculare cu gazda, marcheaza trecerea in etapa vasculara sau rosie a neoplaziei, moment de mare importanta in transformarea calitativa a tumorii.
Cresterea tumorala se accelereaza, tesutul neoplazic, trecand de la dependenta la o relativa independenta, prin asigurarea aportului de substante nutritive si factori de crestere.

Etapele angiogenezei sunt:
= distrugerea locala a laminei bazale endoteliale;
= proliferarea celulelor endoteliale;
= migrarea celulelor endoteliale de-a lungul laminei dense a membranei bazale.

Tesutul tumoral, datorita heterogenitatii proliferative a celulelor, cuprinde urmatoarele compartimente celulare:
=Compartimentul proliferativ sau compartimentul celulelor aflate in diviziune, celulele sunt angajate in ciclul celular si este raspunzator in cea mai mare parte de cresterea volumului tumoral.
=Compartimentul celulelor de repaus sau G0 cuprinde celulele care se gasesc in afara ciclului celular, in anumite conditii de exemplu dupa anumite tratamente cum ar fi radioterapia sau chimioterapia pot reintra in compartimentul proliferativ.Aceste celule se numesc Q-Quiscent, linistite, reprezinta o sursa a repopularii si trebuie distruse pentru a obtine vindecarea pacientului.
=Compartimentul celulelor mature care sun viabile, dar neproliferative.Sunt diferite de celulele in repaus deoarece nu mai sunt capabile de diviziune.
=Compartimentul de pierderi celulare corespunde celulelor care mor sau sunt eliberate in tumora prin mecanisme ca exfolierea sau diseminarea.
Cresterea tumorala se masoara prin timpul de dublare, respectiv numarul de zile in care tumora isi dubleaza volumul.Ritmul de crestere al tumorilor umane, prezinta mari variatii ale timpului de dublare, chiar si pentru tumori de acelasi tip histologic.
Timpul de dublare-TD-este o apreciere generala a cresterii numarului de celule si nu ofera informatii asupra comportamentului proliferativ al celulelor individuale.

*Perioada de evolutie oculta se desfasoara de la aparitia primei celule maligne pana cand numarul acestora atinge aproximativ 10 la puterea 12 celule, cantitate care reprezinta limita letala a cresterii, cand volumul tumoral nu mai permite supravietuirea organismului gazda.In aceasta evolutie, diagnosticul clinic al bolii neoplazice nu este decat un moment care marcheaza sfarsitul unei lungi perioade premergatoare, subclinice si inceputul perioadei clinice, de durata variabila, dar intotdeauna mai scurta decat prima.O tumora este detectabila la circa 10 la puterea 9, care corespunde unei mase de tesut tumoral de 1g, 1ml sau 1cm.
2/3 din istoria naturala a cancerului se desfasoara subclinic.
Determinarea perioadei oculte de evolutie a bolii are un interes mai mult teoretic dar determinarea momentului initierii metastazelor si volumul lor in momentul diagnosticului tumorii primare are un real interes practic.
Volumul tumorii este principalul factor care limiteaza eficacitatea radioterapiei.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: uliana
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)