Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Splina mărita din cauze necunoscute
29-04-2018, 01:23 AM
Mesaj: #1
Splina mărita din cauze necunoscute
Buna seara, va rog sa ma ajutați intr-o dilema pe care o avem atât eu si soțul cât si medicii la care am fost pana acum! Soțul meu are 37 de ani, de câteva luni are dureri abdominale foarte mari asociate cu alte stări: oboseală, lipsa poftei de mâncare, apatie, ochi uscați si sensibilitate la lumina, scaun modificat. După consultul gastroenterologic i s-a spus ca totul este in regula. A insistat si a facut ecografie iar concluzia a fost ca are splina marita. Precizez ca si-a făcut o serie larga de analize si absolut toate au ieșit PERFECT, inafara de Bilirubina (bilirubina directa 0.43 mg/dL si bilirubina totala 1.63 mg/dL). Apoi a făcut un CT abdominal iar rezultatul este :
Ficat cu dimensiuni normale, omogen, fără prize patologice de contrast; fără dilatații CBIH/CBEH; chist biliar esential de 5 mm in segment VI ! Colecist nelocuit. VP-12.5 mm in HH, CSP-18mm, VSplenica-11mm cu angorjarea circulației venoase in hilul splinei. Pancreas, glande suprarenale cu aspect normal. Splina mărita in dimensiuni 180/54, omogena. Splina accesorii in hilul splinei de 6mm. Ambii rinichi cu dimensiuni forma poziție normala, fără calculi renali radioopaci, fără dilatații SPC. Fără leziuni proliferative la nivelul anselor de IS si colonului. Fără adenopatii abdominale si pelviene cu talie semnificativă. Câteva imagini limfoganglionare intercavoaortice si lomboaortice pana in 6mm. Fără ascită. Rectitudine de coloana lombara. CONCLUZII: Splenomegalie omogena; Fără leziuni hepatice in favoarea HTP. Sa înțeleg ca bilirubina crescută are legătura cu acel chist biliar? Si totuși care este motivul pentru care splina este așa mărita? Ce reprezintă acele imagini limfoganglionare? Va rog din suflet sa ne ajutați cu un sfat, indiciu, sa ne putem ghida după ceva. Mulțumim frumos !
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
29-04-2018, 09:33 AM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 29-04-2018 09:34 AM de SoulHealer.)
Mesaj: #2
RE: Splina mărita din cauze necunoscute
Exista probabil un focar infectios care a codus la aceasta, desi daca ar fi fost asa, ar fi trebuit sa aiba leucocitele, VSH, proteina C reactiva crescute. Trebuie lamurita problema chistului. Cu siguranta ca bilirubina crescuta este legata de aceasta problema. Nu ar fi exclus sa fie vorba de o microlitiaza biliara la care calculii fiind din colesterol, nu sunt radio-opaci si deci nu s-au vazut la CT. La ecografia abdominala (facuta la un aparat mai performant) ar trebui verificata prezenta unor microcalculi prin rasucirea pacientului spre partea dreapta in timpul ecografiei pentru a vedea urmele lasate de mobilizarea unor eventuali calculi. Oricum, daca ar fi vorba de manifestari ale unui icter mecanic ar trebui sa se vada asta in coloratia usor icterica a scleroticii oculare, in culoarea urinei, usor rosiatica din cauza bilirubinei, in cresterea valorilor transminazelor, amilazei, lipazei, GGT, fosfatazei alcaline. Mai poate fi un sindrom Gilbert, un deficit enzimatic genetic, care da manifestari de colon iritabil. Cel mai probabil problema este in zona hepato-biliara ceea ce impune regim alimentar, fara alcool, pana la gasirea cauzei reale. Poate fi o problema pasagera generata de stres, un regim alimentar nesanatos, somn insuficient, viata sedentara. Barbatii, in jurul varstei de 35-40 de ani trec prin astfel de crize. E o schimbare de metabolism, un deficit mineral, un dezechilibru endocrin. Trebuie verificate toate pistele, dar sunt convins ca e ceva pasager. Nu strica sa se faca si un examen coproparazitologic+ antigen giardia in materiile fecale.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
29-04-2018, 06:57 PM
Mesaj: #3
RE: Splina mărita din cauze necunoscute
Mulțumim din suflet pentru răspuns ! Examenul coproparazitar l-a făcut - rezultat negativ, la fel si analizele pentru hepatita - negative. Rămâne examenul pentru giardia si am mai auzit varianta infecției cu mononucleoză si/sau toxoplasmoza. Credeți ca ar putea fi posibil ? Mulțumim si multă sanantate !
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
29-04-2018, 07:03 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 29-04-2018 07:04 PM de SoulHealer.)
Mesaj: #4
RE: Splina mărita din cauze necunoscute
E putin probabil, dar trebuie verificati anticorpii specifici ai agentilor infectiosi mentionati. Nu trebuie exclusa varianta unei depresii, care are implicatii majore supra sistemului digestiv.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)