Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sincopa si Lipotimia
04-01-2011, 04:44 PM
Mesaj: #1
Sincopa si Lipotimia
Sincopa si Lipotimia (Lesinul)

SINCOPA se caracterizeaza prin pierderea brusca a cunostintei, cu oprirea inimii si a respiratiei.Este o stare potential reversibila, cu durata de la cateva secunde la cateva minute, dupa care bolnavul isi revine(spontan sau dupa tratament) sau bolnavul sucomba.
Bolnavul este palid, cu extremitati reci, nu respira, nu se pot percepe bataile cardiace.Pierderea cunostintei poate fi precedata de ameteli, tulburari de vedere si insotita de convulsii.
LIPOTIMIA (lesinul) este o forma atenuata de sincopa, in care pierderea de cunostinta nu este totala, iar functiile vitale nu sunt complet suprimate.Poate avea o durata mai lunga, fiind intotdeauna reversibila.
Sincopa reprezinta intotdeauna o stare de maxima urgenta avand in vedere riscul mortii subite.De aceea aplicarea imediata a masurilor de resuscitare cardiorespiratorie trebuie precedata de orice tentativa de stabilire a diagnosticului etiologic. Gravitatea situatiei, dupa revenirea din criza, trebuie apreciata in functie de durata sincopelor, de frecventa cu care survin si mai ales de subsratul acestora (organic sau functional).
Lipotimiile nu reprezinta, in general, o stare grava prin sine, dar pot fi revelatoare pentru o anumita boala care necesita terapie de urgenta (hemoragie, perforatie digestiva, infarct miocardic, traumatisme cerebrale, dezechilibru hidroelectrolitic, etc).
Diagnosticul diferential al lipotimiilor se face cu:epilepsia, vertijul, coma, starea de soc, isteria, spasmofilia, etc.

Pierdera cunostintei poate fi determinata de urmatoarele grupuri de afectiuni:
-boli cardiovasculare
-boli ale SNC (sistem nervos central)
-factori patologici cu actiune reflexa asupra SNC sau a inimii
-intoxicatii si tulburari metabolice

In general pierderea cunostintei este favorizata de :
labilitate neuro-vegetativa, psihica, surmenaj, dereglari hormonale, anemii, HTA, ateroscleroza, ortostatism, caldura, aglomeratie, mese abundente.
Examenul obiectiv:
-tegumente-plagi, hematoame(traumatisme), paloare(hemoragii) culoare roz (intox. cu CO2), etc
-aparat respirator-tulburari respiratorii sub aspectul frecventei, amplitudinii(boli cardiace, leziuni nervoase, embolie pulmonara), semne de condensatie pulmonara sau colectie pleurala(pneumopatii acute, embolie pulmonara), pneumotorax.
-aparat cardiovascular-tahicardie, bradicardie(bloc a.v.), fibrilatie atriala, sufluri(stenoza aortica, stenoza mitrala), hta, HTA, colectie pericardica(pericardita acuta), etc.
-abdomen-se pot releva semne ale hemoragiei interne, perforatie, ileus mecanic, pancreatita acuta
-aparat neurologic-tulburari ale reflexelor, semne de tumora cerebrala, AVC, traumatism, encefalopatii.

Conduita de urgenta in lipsa unui diagnostic etiologic

Daca pierderea de cunostinta a survenit intr-o imprejurare bine stabilita, fara ca bolnavul sa prezinte semne de afectiune organica, internarea nu este necesara.
Internarea este intotdeauna necesara daca este vorba de prima sincopa cu tulburari grave, chiar daca dupa criza nu se constata modificari patologice.Internarea mai poate fi impusa de boala presupusa (infarct miocardic, embolie pulmonara, diabet zaharat, intoxicatii, tulburari paroxistice de ritm).
Primul ajutor va insemna, in caz de oprire a inimii si respiratiei, resuscitare cardiorespiratorie (respiratie gura la gura, masaj cardiac, adrenalina i.v. sau intracardiac).
Daca inima si respiratia nu sunt oprite, bolnavul va fi pus in pozitie culcata, cu capul mai jos ca trunchiul, in hiperextensie, se verifica TA.
Pacientul va fi transportat la spital, dac este cazul.Medicul va insoti pacientul in timpul transportului.

Examinari de urgenta

EKG (infarct miocardic, cord pulmonar acut), glicemia(hipoglicemie, diabet zaharat), Ht, Hb (hemoragii), fund de ochi(AVC, tumori cerebrale, traumatisme, hta, HTA), radioscopie toracica (pneumopatii acute, embolie pulmonara), ionograma, rezerva alcalina(varsaturi, diaree), dozarea substantelor toxice din sange sau urina (intoxicatii).
Acidoza este, de regula, prezenta in cazul sincopelor prelungite.

SINCOPA CARDIACA

Avand in vedere, ca multi dintre noi, de pe forum, suntem cu probleme cardiace, voi prezenta, separat, cateva informatii despre aceasta forma de sincopa.

Sincopa cardiaca se datoreaza ischemiei cerebrale, consecutiva scaderii debitului cardiac.

*Blocul atrioventricular complet poate duce la pierderea cunostintei prin pauza ventriculara, incetinirea brusca a frecventei sau fibrilatie ventriculara.
Pierderea cunostintei nu are legatura cu pozitia.Exista si sincope fara caderi sau convulsii, atunci cand oprirea inimii dureaza 2-3 secunde.
*Alte tulburari de ritm (bradicardie sinusala, bloc sinoatrial, tahicardii paroxistice) pot evolua cu pierderi scurte de cunostinta pana la sindrom Adams-Stockes.
*Infarctul miocardic, sincopa poate fi datorata tulburarilor de ritm sau reflexelor vagale.Exista forme sincopale, rare, in angina pectorala.
*Stenoza aortica stransa se poate manifesta prin sincope de efort, deosebit de important pentru prognostic si indicatia operatorie.
*Cardiomiopatia obstructiva poate da sincope de efort.
*Embolia pulmonara, disectia aortei, pericardita acuta, hipertensiunea arteriala pulmonara primitiva, pot evolua cu sincope.
*Cardiopatiile congenitale cianogene (tetralogia Fallot) pot fi insotite de sincope in paroxisme anoxice, legate sau nu de efort.
*Tromboza atriala si tumorile atriale pot provoca sincope(uneori legate de pozitia bolnavului), prin obstruarea intermitenta a orificiului atrioventricular, de catre formatia tumorala.

Tratamentul, in criza- se vor aplica metodele de resuscitare cardiorespiratorie.
Tratamentul etiologic-adresat bolii de baza, este uneori necesar in criza(tulburari de ritm cardiac), alteori se indica pentru prevenirea crizelor (interventie chirurgicala pentru stenoza aortica sau cardiopatia congenitala, implantarea de pacemaker etc.).

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)