Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Retentia acuta de urina
11-06-2011, 02:37 PM
Mesaj: #1
Retentia acuta de urina
Retentia acuta de urina inseamna imposibilitatea evacuarii prin mictiune a continutului vezicii urinare cauzata de obstructia mecanica sau datorita unor perturbari functionale ale muschiului vezicii urinare si ale sfincterelor uretrale.

Retentia de urina poate fi acuta, cand apare brusc, fara a fi precedata, de tulburari de mictiune, sau cronica, cand se instaleaza lent, fiind precedata de tulburari de mictiune (mictiuni frecvente si greutate in mictiune) care s-au agravat treptat.
Poate fi completa, cand bolnavul nu mai elimina nici o picatura de urina, si incompleta, cand la eforturi mari elimina cateva picaturi. Uneori, chiar fara eforturi, inconstient bolnavul pierde picaturi de urina.

Elemente de diagnostic clinic

Diagnosticul retentiei acute de urina se bazeaza pe:
- senzatia imperioasa de mictiune si imposibilitatea de a urina
- durere vie hipogastrica
- facies palid, transpirat
- tumoare ovala, elasica, sub tensiune, cu localizare hipogastrica, de marime variabila, palpabila prin metoda bimanuala-globul vezical.

Conditii de aparitie : Retentia acuta de urina este consecinta unor obstacole mecanice ureterale sau vezicale sau se produce prin disinergie intre tonusul muschilor vezicii si cel al sfincterului vezical.

1.Obstacolele mecanice ureterale pot fi date de:
-stricturi, corpi straini, rupturi de uretra, prostatite (acute sau cronice), hipertrofie si tumori de prostata (adenom de prostata, cancer de prostata), calculi inclavati in uretra, prolaps genital avansat, tumori pelviene (fibrom uterin) sau perineale,tumorile vezicii, disectazia de col vezical si corpii straini intravezicali.
2.Disinergiile vezicosfincteriene sunt consecinta unor leziuni encefalomedulare care evolueaza si/sau a unor reflexe cu punct de plecare abdominal, pelvian sau perineal.
Dintre afectiunile encefalomedulare care evolueaza cu retentie acuta de urina mentionam:
- traumatisme cu compresiuni sau sectiuni ale maduvei spinarii, mielite, poliradiculonevrite, meningoencefalite, tumori medulare si cerebrale, accidente vasculare cerebrale , come de diverse origini.
3.Retentii acute reflexe mai pot apare in caz de - spina bifida, pelviperitonite, dupa rahianestezie si interventii chirurgicale abdominopelviene sau perineale (fibrom uterin, hemoroizi).

Diagnostic diferential: se face cu anuria, situatie in care lipseste globul vezical si nu se obtine urina la sondajul vezicii.
In cazul anuriei, bolnavul nu urineaza pentru ca rinichii nu produc urina si deci vezica este goala, iar bolnavul nu are senzatii de urinare.

Complicatii

=Ruptura vezicii urinare (prin explozie) este o complicatie grava dar foarte rara. Apare in distenia exagerata a vezicii prin glob vezical constituit rapid.
=Infectia urinara, pielonefrita ascendenta si septicemia pot constitui urmarile unei retentii prelungite de urina si a unor repetate cateterizari ureterale traumatizante si septice.
=Uremia poate fi declansata prin cresterea presiunii hidrostatice retrograde cu scaderea consecutiva a filtrarii renale si/sau pielonefrita interstitiala. Retentia completa de urina este grava pentru ca daca nu se asigura drenajul vezicii, bolnavul va face uremie si moare prin insuficienta renala.
=Hemoragiile vezicale “ex vacuo” se produc prin ruptura vaselor sau prin alterarea tonusului si permeabilitatii lor.
Apar in cazul evacuarii bruste a vezicii in retentiile mari si prelungite de urina, la varstnici si hipertensivi cu leziuni de arterioscleroza.

Conduita de urgenta

Sodajul vezical , prin cateterism uretral, este primul act terapeutic necesar. Acesta face totodata diferentierea intre retentia de urina si anurie.
Ofera informatii cu privire la existenta, sediul si natura unor eventuale obstacole uretrale sau vezicale.
Un sondaj corect trebuie sa fie netraumatizant, aseptic si sa nu evacueze brusc tot continutul vezicii urinare.
Pentru stabilirea diagnosticului etiopatogenetic si restabilirea mictiunii spontane, dupa evacuarea vezicii bolnavul va fi indrumat spre un serviciu de specialitate.
Se recomanda internarea in servicii de urologie sau chirurgie in cazul in care retentia de urina pare sa fie consecinta unor cauze locale sau in servicii profilate in situatia in care aceasta este un sindrom al unei boli generale (boli infectioase, neurologie, neurochirurgie, ortopedie). Transportul bolnavului se face dupa fixarea unei sonde vezicale.

Tratament

Evacuarea vezicii urinare se face prin sondaj (cateterism uretral) sau punctie vezicala.
=Cateterismul uretral se face cu sonda metalica la femei, sonda Nelaton la barbati fara obstacole uretrale, sonda Thiemann la prostatici si cu sonde subtiri semirigide, cu diametrul din ce in ce mai mare, in caz de stricturi uretrale.
=Punctia suprapubiana evacuatoare este indicata in situatia in care cateterismul uretral este imposibil (ruptura de uretra, stricturi uretrale). Este de competenta specialistului urolog sau chirurg.
Dupa prealabila anestezie locala, se punctioneaza globul vezical cu ac de 10 cm lungime si 2 mm diametru, introdus in vezica perpendicular, imediat deasupra pubisului.
=Pentru restabilirea mictiunii spontane se recomanda:
-in caz de spasm sfincterian : comprese sau termofor cald hipogastric, inj. i. v. cu clorura de calciu 10%, procaina 1% 10-20 ml, papaverina in inj. s. c. sau i. v. , 1 fiola la 3-4 ore. Daca nu se obtine efectul scontat, se indica infiltratii lombosacrate cu xilina 1%.
Se pot administra alfa blocante de tipul:prozasis, ergotoxin, doxazosin.
-in caz de pareza vezicala se administreaza substante parasimpaticomimetice urmate de cure cu vitamine (B1 ) si fizioterapie.
Sulfamidele si antibioticele sunt necesare pentru prevenirea infectiilor urinare, in retentiile acute prelungite, cu sonde vezicale si in retentiile acute repetate. Daca apare infectia urinara aceasta va fi tratata in raport cu indicatiile antibiogramei.

Tratamentul etiopatogenetic al afectiunii cauzale se face in servicii de specialitate:
= dilatarea stricturilor
= uretroplastie
= prostatectomie
= ablatia colului vezical (in disectazia de col)
= sectiunea nervilor hipogastrici (in disinergiile vezicosfincteriene, aparute in cadrul sindromului simpatic pelvin)
= tratamentul afectiunii nervoase sau vertebrale.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)