Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RADIOTERAPIA
22-11-2010, 11:15 AM
Mesaj: #1
RADIOTERAPIA
Radioterapia inseamna utilizarea radiatiilor ionizante in tratamentul anumitor boli, indeosebi al cancerelor.
Termenul de radioterapie intrebuintat singur se refera mai ales la radioterapia externa, denumita inca si radioterapie transcutanata sau teleradioterapie, in care sursa radiatiilor este exterioara bolnavului si produce un fascicul care atinge tesuturile profunde dupa ce a traversat pielea si tesuturile superficiale.
Radioterapia externa face apel la doua tipuri de radiatii ionizante: radiatii electromagnetice (radiatii X, radiatii gama) si radiatii constituite din particule elementare infime (electroni, protoni, neutroni).
Ea utilizeaza doua surse de radiatii: fie radioelemente in sine (cobalt 60), care sunt adesea izotopi radioactivi ai unei substante; fie aparate (acceleratori de particule) care pun in miscare particulele elementare si trimit spre bolnav ori aceste particule, ori radiatia pe care acestea o produc.

Indicatii - La doze slabe, radioterapia are un efect antiinflamator utilizat uneori in tratamentul zonei zoster sau al keloidelor (cicatricele patologice).
Totusi, indicatia principala a radioterapiei este cancerul. O radioterapie are drept obiectiv furnizarea unei doze suficiente pentru a trata tumora protejand organele invecinate. Doza absorbita este exprimata in gray. Radiatiile ionizante actioneaza distrugand structurile cromozomice responsabile de diviziunea celulara, ceea ce antreneaza moartea celulelor canceroase. Celulele sanatoase sunt atacate si ele, dar ele au o capacitate de restaurare mai mare. Actiunea anticanceroasa a radiatiilor este utilizata in mod izolat sau asociata cu o alta metoda (chirurgie, chimioterapie). Astfel, radiochimioterapia (administrarea simultana a radiatiilor si a medicamentelor) este utilizata in caz de carcinom epidermoid al faringelui, bronhiilor, esofagului si canalului
anal: radioterapia peroperatorie consta in iradierea unei tumori profunde (rectala, pancreatica etc.) cu electroni in cursul unei interventii chirurgicale dupa ce au fost date deoparte organele invecinate (intestine, rinichi etc.).
Radioterapia are numeroase alte aplicatii: radioterapia corporala totala este destinata pregatirii unei grefe de maduva osoasa pentru a trata anumite forme de leucemie sau de hematopatii; radioterapia cutanata totala utilizeaza electroni de slaba intensitate in tratamentul limfoamelor cutanate.

Diferite tipuri de aparate - Tuburile traditionale care produc radiatii X de joasa energie nu mai sunt intrebuintate decat in tratamentul cancerelor cutanate. Acceleratorii lineari sunt aparatele cel mai frecvent folosite: ei produc fie electroni, activi la suprafata si indicati in tratamentul tumorilor superficiale, fie radiatii X de inalta energie, care patrund in profunzime, sub piele, si sunt adaptate tratamentului cancerelor profunde ale toracelui sau abdomenului. O alta varietate de acceleratori de particule, ciclotroanele, care produc neutroni sau protoni, este rezervata unor forme rare de cancer si cu un tratament foarte delicat (melanomul ochiului, sarcomul bazei craniului).
Aparatele continand cobalt, care emite radiatii gama, trateaza tesuturile profunde, dar nu afecteaza pielea, fiind adaptate cancerelor de cap si de gat, de san si ale membrelor.

Tehnica - Radioterapia moderna presupune un mediu tehnic costisitor. Un examen prealabil la scaner permite sa se repereze amplasarea organului sau organelor de iradiat. Este realizata o simulare prin radiografie simpla pentru a permite o pozitionare buna a fasciculului. Doza de radiatie necesara distrugerii celulelor canceroase este calculata prin dozimetrie. Pentru a creste eficacitatea radiatiei fara a leza tesuturile sanatoase, este folosita adesea tehnica fasciculelor convergente: un fascicul iradiaza fata anterioara a partii bolnave, al doilea fata posterioara, al treilea din partea dreapta si ultimul din partea stanga. Fiecare fascicul are o intensitate prea slaba pentru a putea leza tesuturile sanatoase de pe traiectul lui, dar suma intensitatilor celor patru fascicule are un efect insemnat asupra tumorii. Fasciculele, rectangulare, pot adopta o forma complexa multumita unor piese de un anumit fel. O alta tehnica, radioterapia prin minifascicule (iradiere prin multiple minifascicule convergente), este utilizata in tratamentul malformatiilor arteriovenoase sau al tumorilor cerebrale limitate, dar inoperabile.

Desfasurare - Bolnavul este dezbracat, culcat intr-o pozitie care permite iradierea si tinut nemiscat. Tratamentul este nedureros si nu dureaza mai mult de cateva minute. Repere desenate sau tatuate pe piele, permit sa se pozitioneze de fiecare data aparatele pentru o noua sedinta. Tratamentul cu doze mici este, in general, zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi pentru a-i ameliora eficacitatea in anumite cancere (de faringe, de laringe). Tratamentul dureaza 4-8 saptamani aproximativ, fara ca spitalizarea sa fie indispensabila.

Efecte nedorite - Acestea sunt cauzate de atingerea celulelor sanatoase.
Reactiile precoce sunt reversibile in cateva saptamani: radiodermita acuta (roseata cutanata, depilare), radiomucita acuta (inrosire a mucoaselor si dureri bucale), hipoplazie medulara (distrugere a celulelor sangvine ale maduvei osoase).
Reactii tardive, care se produc uneori dupa mai multi ani, sunt mai greu reversibile: radiodermita cronica (piele fina, uscata, cuperoasa), fibroza pulmonara (invadare a plamanilor de tesut fibros), intarziere a cresterii la copil, aparitia altor cancere, tulburari genitale (menopauza precoce, sterilitate), anomalii ale gametilor mai mult sau mai putin transmisibile urmasilor.
Prevenirea, de eficacitate sigura dar partiala, se bazeaza pe precautiile tehnice: doza de radiatie si volumul corporal iradiat sa fie cele mai mici posibile, diminuarea dozelor de administrat pe sedinta si cresterea, in schimb, a numarului de sedinte.

Completari la articol:
Aceste laboratoare care utilizeaza surse de radiatii in scop terapeutic, prezinta un grad mare de risc radiologic, mai ales daca nu sunt luate toate masurile de radioprotectie, atat pentru expusii profesional cat si pentru persoanele din populatie.
Laboratoarele se autorizeaza, numai dupa intocmirea unor documentatii foarte complexe, dupa efectuarea unor breviare de calcul de radioprotectie, dupa o inspectie foarte "severa" de catre specialistii din cadrul Directiilor de Sanatate Publica (pe plan local) si CNCAN(Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare).
Personalul lucrator, cu studii superioare, dupa efectuarea specializarilor aferente tipului de activitate(medic, fizician medical, chimist, farmacist), mai efectueaza, obligatoriu, Cursul post universitar de Utilizare a izotopilor radioactivi la IFIN-Magurele pentru obtinerea unui permis de exercitare de nivel 2, permis care se obtine in urma unor testari periodice(la CNCAN) la un interval de 5 ani.

Deci, sa stiti ca sunteti pe maini bune, dar mai bine sa nu fie nevoie!
SANATATE TUTUROR!Heart

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
22-11-2010, 09:11 PM
Mesaj: #2
RE: RADIOTERAPIA
Ana, felicitari pentru articol, dar vorba ta - sa n-avem nevoie ! Am o prietena grav bolnava, de care s-a dezis toata lumea medicala alopata : nu noi operatii, nu chimioterapie, nu radioterapie, intrucit are sarcom si se pare ca acest tip de cancer este refractar la toate interventiile. Vad totusi ca in articol pomenesti de tratament in cazul sarcomului de baza craniana. Sa inteleg ca la sarcom osos merge radioterapia, iar la tesuturi moi nu ? Prietena mea are o intreaga invazie abdominala, pornita de la colon. Crezi ca se mai poate interveni in vreun fel ?
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
22-11-2010, 11:30 PM
Mesaj: #3
RE: RADIOTERAPIA
Radioterapia, teoretic, se poate aplica si pe sistemul osos si la tesuturile moi.
Acest fapt se stabileste de la caz la caz, in functie de pacient, de stadiul evolutiv al bolii, varsta.
Deasemenea este importanta localizarea tumorii si calcularea dozei si timpului de iradiere.

Din cate imi dau seama, prietena ta este intr-o faza avansata a bolii, avand metastaze si probabil ca medicii au considerat ca nici radioterapia, nici chimioterapia sau interventia chirurgicala nu mai sunt eficiente.
Oricum o asemenea hotarare trebuie luata cu mare responsabilitate, fiind necesara o colaborare intre oncolog- radioterapeut si chirurg.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)