Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OMS -expunere la chimicale si boli endocrine
21-02-2013, 10:03 PM
Mesaj: #1
OMS -expunere la chimicale si boli endocrine
OMS arată legătura dintre expunerea la chimicale şi bolile endocrine

Absorbţia de către organismul omului a mai multor chimicale în acelaşi timp, chiar şi a unor doze mici din fiecare, este tot mai mult asociată de oamenii de ştiinţă cu creşterea incidenţei bolilor sistemului endocrin, potrivit unui raport dat publicităţii marţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), semnalează EFE.
Chimicalele care pot bulversa sistemul endocrin - de care depind funcţii vitale precum metabolismul, creşterea, somnul - se află în produse prezente practic în toate casele, precum produsele cosmetice şi de îngrijire personală. Se află, de asemenea, în produse industriale, precum aparatele electronice şi pesticidele.
Potrivit raportului, deşi datele ştiinţifice sunt insuficiente pentru a stabili o relaţie directă între anumite componente chimice şi consecinţele negative asupra omului sau a mediului înconjurător, combinarea lor are un impact defavorabil asupra sănătăţii omului.
Faţă de acum zece ani, când OMS a efectuat prima investigaţie pe această temă, în prezent se recunoaşte că 'înmulţirea tulburărilor şi bolilor endocrine nu poate fi asociată exclusiv cu procese genetice', a explicat directorul OMS pentru sănătate publică şi mediu, Maria Neira, prezentând acest studiu la Geneva.
Neira a semnalat că este rezonabil să se considere că problema are legătură cu o combinaţie de factori precum îmbătrânirea, nutriţia şi expunerea persoanelor la substanţe chimice care afectează funcţiile endocrine.
Unul dintre aspectele cele mai preocupante pentru OMS este înmulţirea substanţelor chimice prezente în viaţa cotidiană şi faptul că fiinţa umană este expusă unei bune părţi din ele chiar şi înainte de a se naşte.
'Copiii sunt cei mai vulnerabili, însă expunerea începe în uter, ceea ce poate cauza tulburări sau boli după 20 de ani de la expunerea fătului', a declarat expertul.
Diverse studii ştiinţifice au găsit asocieri între expunerea la aceste chimicale şi infertilitate, anumite tipuri de cancer mamar şi cancerul de prostată şi tiroidian. S-au observat, de asemenea, consecinţe nefaste ale acestor produse asupra sistemului nervos la copii, mai ales deficitul de atenţie şi hiperactivitatea.
Chimicalele dăunătoare pentru sistemul endocrin pot intra în ambient prin deşeurile industriale şi urbane, acumularea de chimicale utilizate în agricultură.
Printre acţiunile pe care le propune OMS figurează îmbunătăţirea capacităţii de a analiza impactul mai multor chimicale asupra sistemului endocrin, o mai bună determinare a căilor de expunere şi promovarea transparenţei pentru ca industriile să declare cu exactitate substanţele pe care le conţin produsele lor.

sursa: Agerpres

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)