Modificari pentru calendarele ortodoxe in 2011
|
09-02-2011, 04:40 PM
|
|||
|
|||
Modificari pentru calendarele ortodoxe in 2011
Prima zi a săptămânii este duminica în calendarul ortodox
"Preoţii spun că din 2011 se revine la tradiţia creştinească, lucru menţionat şi în biblie. Revenirea duminicii ca zi întâi a săptămânii în calendarul ortodox pe 2011 este o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. [...] Curiozitatea legată de acestă controversă avea să ne fie potolită de preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. „Revenirea ca zi întâi a duminicii în calendarul ortodox pe 2011 este o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care se repune în drepturi o situaţie absolut firească. Suntem creştini, preaslăvim numele lui Hristos, care este centrul a ceea ce am moştenit noi, creştinii, Sfânta Scriptură, unde se vorbeşte că Iisus Hristos a Înviat duminica", a ţinut să facă precizarea părintele Adrian Ionescu. [...]" Sursa: http://www.adevarul.ro Link catre site PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro |
|||
09-02-2011, 04:46 PM
|
|||
|
|||
RE: Modificari pentru calendarele ortodoxe in 2011
Deci incepand cu acest an luni va fi a doua zi a saptamanii?
|
|||
09-02-2011, 06:07 PM
|
|||
|
|||
Dupa calendarul crestin se pare ca da. Nu uitati ca anul bisericesc incepe pe 1 septembrie, iar anul din calendarul laic incepe pe 1 ianuarie. Potrivit calendarului bisericesc prima zi a saptaminii este duminica . In Veciul Testament Dumnezeu s-a odihnit in ziua a saptea - sabat. In crestinism ziua de odihna si sarbatoare este duminica, deci ziua de dupa simbata, adica ziua de dupa ziua a saptea care este ziua intii, deci duminca.Crestinii ortodoxi tin duminica ca zi de odihna pentru ca duminica a inviat Mintuitorul IIsus Hristos. Daca pina in 2011 parea in calendarul crestin ca prima zi a saptaminii este luni era influenta calendarului laic.
|
|||
09-02-2011, 07:23 PM
|
|||
|
|||
Ceea ce mi se pare interesant e ca o sa pice o superstitie mai veche: sa nu incepi un lucru de marti. Acum nu cred ca aceasta superstitie se bazeaza pe faptul ca marti e ziua celor 3 ceasuri rele, ci pe faptul ca marti e a doua zi din saptamana. Deci iti merge bine toata saptamana daca incepi lucrul din prima zi a saptamanii.
Acum daca ziua de luni va deveni a doua zi a saptamanii, nu prea mai merge sa zici "apuca-te de lucru din a doua zi a saptamanii". Din prima zi iar nu merge, pentru ca normal in ziua de duminica nu se lucreaza. Deci superstitia asta cred ca va pica. Inca un lucru interesant: weekend-ul reprezenta zilele de sambata si duminica. Acum duminica ar putea reprezenta eventual weekstart-ul, iar weekend-ul va ramane doar sambata. Deci ar cam trebui sa scoatem din vocabular (oricum era un cuvant adoptat) cuvantul weekend. Cel putin nu prea ar mai merge in asocierea celor dioua zile. |
|||
09-02-2011, 09:42 PM
|
|||
|
|||
eu vorbeam din punct de vedere crestin. Week-end nu gasim in Biblie. Sabat inseamna a saptea, iar duminica vine de la dies-Domine, adica ziua Domnului. Cred ca s-a facut prea mare caz in presa pe acest motiv. Luni este prima zi de munca din saptamina.
|
|||
|
Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)