Postează răspuns 

Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Modificari pentru calendarele ortodoxe in 2011
09-02-2011, 04:40 PM
Modificari pentru calendarele ortodoxe in 2011
Prima zi a săptămânii este duminica în calendarul ortodox

"Preoţii spun că din 2011 se revine la tradiţia creştinească, lucru menţionat şi în biblie. Revenirea duminicii ca zi întâi a săptămânii în calendarul ortodox pe 2011 este o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

[...]

Curiozitatea legată de acestă controversă avea să ne fie potolită de preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

„Revenirea ca zi întâi a duminicii în calendarul ortodox pe 2011 este o decizie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care se repune în drepturi o situaţie absolut firească. Suntem creştini, preaslăvim numele lui Hristos, care este centrul a ceea ce am moştenit noi, creştinii, Sfânta Scriptură, unde se vorbeşte că Iisus Hristos a Înviat duminica", a ţinut să facă precizarea părintele Adrian Ionescu.

[...]"

Sursa: http://www.adevarul.ro Link catre site

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
09-02-2011, 04:46 PM
RE: Modificari pentru calendarele ortodoxe in 2011
Deci incepand cu acest an luni va fi a doua zi a saptamanii?
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
09-02-2011, 06:07 PM
Dupa calendarul crestin se pare ca da. Nu uitati ca anul bisericesc incepe pe 1 septembrie, iar anul din calendarul laic incepe pe 1 ianuarie. Potrivit calendarului bisericesc prima zi a saptaminii este duminica . In Veciul Testament Dumnezeu s-a odihnit in ziua a saptea - sabat. In crestinism ziua de odihna si sarbatoare este duminica, deci ziua de dupa simbata, adica ziua de dupa ziua a saptea care este ziua intii, deci duminca.Crestinii ortodoxi tin duminica ca zi de odihna pentru ca duminica a inviat Mintuitorul IIsus Hristos. Daca pina in 2011 parea in calendarul crestin ca prima zi a saptaminii este luni era influenta calendarului laic.
09-02-2011, 07:23 PM
Ceea ce mi se pare interesant e ca o sa pice o superstitie mai veche: sa nu incepi un lucru de marti. Acum nu cred ca aceasta superstitie se bazeaza pe faptul ca marti e ziua celor 3 ceasuri rele, ci pe faptul ca marti e a doua zi din saptamana. Deci iti merge bine toata saptamana daca incepi lucrul din prima zi a saptamanii.

Acum daca ziua de luni va deveni a doua zi a saptamanii, nu prea mai merge sa zici "apuca-te de lucru din a doua zi a saptamanii". Din prima zi iar nu merge, pentru ca normal in ziua de duminica nu se lucreaza. Deci superstitia asta cred ca va pica.

Inca un lucru interesant: weekend-ul reprezenta zilele de sambata si duminica. Acum duminica ar putea reprezenta eventual weekstart-ul, iar weekend-ul va ramane doar sambata. Deci ar cam trebui sa scoatem din vocabular (oricum era un cuvant adoptat) cuvantul weekend. Cel putin nu prea ar mai merge in asocierea celor dioua zile.
09-02-2011, 09:42 PM
eu vorbeam din punct de vedere crestin. Week-end nu gasim in Biblie. Sabat inseamna a saptea, iar duminica vine de la dies-Domine, adica ziua Domnului. Cred ca s-a facut prea mare caz in presa pe acest motiv. Luni este prima zi de munca din saptamina.
Postează răspuns 

Săritura forum:

Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)