Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrarile dentare si anticoagularea
23-11-2010, 10:52 PM
Mesaj: #1
Lucrarile dentare si anticoagularea
Va aduceti aminte ca asta vara s-a incins o discutie despre interventiile stomatologice singeroase in cazul pacientilor aflati in tratament cu anticoagulante. SH a gasit un articol formidabil din Revista de stomatologie care spunea ca sub control riguros al INR-ului si cu niste materiale speciale sint posibile interventiile dentare, fara a se suspenda doctoria anticoagulanta. Profund interesata de tema, am dat un sir de telefoane pe la diverse cabinete si centre fitzoase, facind referire la articolul cu pricina. Nimeni, dar chiar nimeni nu auzise si nici ca voia sa auda de articol, respectiv de astfel de interventii.
Am aflat acum, cu prilejul spitalizarii, cum se rezolva o astfel de situatie :
internare la clinica buco-maxilo-faciala si inlocuirea anticoagulantului oral cu unul injectabil. Acesta se numeste Clexane si se administreaza in burta, in zona ombilicala, asigurind protectia necesara antitrombotica in cazul interventiilor stomatologice singeroase. Cardiologii sint categoric impotriva suspendarii anticoagulantului, chiar si in caz de fibrilatie paroxistica, darmite persistenta sau permanenta. E bine de stiut, ca sa ne ferim de eventuale necazuri !!! Idea
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
24-11-2010, 09:25 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 24-11-2010 09:35 PM de SoulHealer.)
Mesaj: #2
RE: Lucrarile dentare si anticoagularea
Interesant ce spui! Sa inteleg ca ai de cand sa iti rezolvi problemele de care am discutat mai demult? Vorbind de anestezicele utilizate se stie ca stomatologii folosesc o combinatie de xilina (vasodilatator) cu adrenalina (vasoconstrictor) care mareste durata efectului anesteziei. Sigur, multi nu suporta efectul adrenalinei. Un alt anestezic de luat in considerare este mepivacaina, un vasodilator mai slab care nu necesita combinarea cu adrenalina. Nici utilizarea unui anestezic local nu trebuie scoasa din calcul, chiar daca interventia ar fi mai dureroasa. In fond, daca o parodontopatie a facut ravagii si dintii s-au mobilizat intr-o masura ireversibila este mai mult ca sigur ca extractia lor nu va pune probleme deosebite si ca sangerarea ar putea fi mai redusa chiar in condtiile in care anticoagulantele impiedica acest lucru. Un stomatolog priceput stie ce sa faca pentru a asigura o hemostaza acceptabil de rapida. Aici e clar ca trebuie o colaborare intre cardiolog si stomatolog. Spune-ne, cum vezi tu rezolvarea?
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
24-11-2010, 11:05 PM
Mesaj: #3
RE: Lucrarile dentare si anticoagularea
Daca am noroc, sper sa reziste dintii si lucrarile pina la primavara, iar atunci voi face o internare de citeva zile la clinica de chirurgie buco-etc a facultatii de stomatologie si cu injectiile anticoagulante facute in burtica, iar anestezic doar xilina, vom elimina de pe mandibula ceea ce se cere indepartat. Acum sint intr-o astfel de situatie incat sa ma fereasca domnul de necesitatea unei endoscopii, bronhoscopii sau ecografii transesofagiene, deoarece tuburile cu pricina ar tiri dupa sine toti incisivii, bashca lucrarile sustinute de canini. Mi s-a atras atentia sa nu fac pe "smechera" si sa ma duc la vreun cabinet dentar, neanuntind ca sint sub tratament anticoagulant, fiindca pot sa dau de bucluc mare si eu, si doctorul. Evident ca n-as face asa ceva,doar nu sint o nesimtita inconstienta. Ce va urma dupa extractii - mi-e sila sa ma gindesc: protezare , caci de implanturi nu poate fi vorba in caz de paradontoza. Totul e sa rezist cumva pina la primavara, desi e foarte greu si cu mincatul, si cu igienizatul cavitatii bucale. Repet, sper sa am noroc. Daca intervine ceva neprevazut - vazind si facind, nu stau sa ma gindesc acum prea mult, ca intru in panica
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
24-11-2010, 11:21 PM
Mesaj: #4
RE: Lucrarile dentare si anticoagularea
Varianta supraprotezarii pe implanturi ramane valabila. Dupa inlaturarea dintilor compromisi parodontoza dispare si ea. Sigur ramane probabil un os mandibular compromis in multe locuri, dar daca macar doua pozitii opuse laterale permit cate un implant, acestea vor fi suficiente pentru o fixare perfecta ulterioara a unei proteze mobile cu sistem de prindere cu capse, realizata dintr-un material acrilic usor. Proteza va fi perfect fizionomica si functionala. E de o mie de ori mai bine decat cu o dantura compromisa.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
24-11-2010, 11:55 PM
Mesaj: #5
RE: Lucrarile dentare si anticoagularea
Nu stiu daca e cazul sa ma gindesc la implant, acesta presupunind alte manevre singeroase, deci o noua internare, etc. Cel mai realist ar fi sa incep sa ma obisnuiesc de pe acum cu ideea de protezare totala, oricit e de demoralizanta si scirboasa. Un lucru e sigur: voi alege varianta cea mai sigura si totodata mai lipsita de complicatii in executie.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)