Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Invazia si metastazarea tumorala
23-09-2012, 09:24 AM
Mesaj: #1
Invazia si metastazarea tumorala
=Invazia reprezinta extinderea celulelor tumorale in afara limitelor antomice naturale ale tesutului de origine si constituie prima etapa a unui proces complex care este metastazarea.
Invazia locala se produce prin migrarea activa a celulelor tumorale, care plecand de la tesutul lor de origine, traverseaza stroma conjunctiva, pentru ca in continuare sa strabata endoteliul vascular, si pe cale sanguina sau limfatica sa ajunga in organe la distanta in care, traversand din nou endoteliul sa formeze coloniile metastatice.
Invazia este rezultatul unor interactiuni intre celulele tumorale si matricea conjunctiva extracelulara, ME.Depasirea sau ruperea membranei bazale reprezinta o caracteristica importanta a tumorilor maligne.
=Metastazarea este un atribut esential al malignitatii cu mare importanta practica pentru ca majoritatea pacientilor ajung la exitus datorita evolutiei leziunilor secundare.
Metastazele sunt cresteri tumorale distincte si separate de tumora primara, reproduc caracterele morfologice si functionale ale tumorii primare, fara sa fie obligatorie o identitate perfecta intre ele, la fel cum nu exista o relatie direct proportionala intre volumul leziunii primare si aparitia leziunilor secundare.
Tumorile cu ritm rapid de crestere sunt in general mai metastazante, dar ritmul de crestere nu este obligatoriu identic cu cel al tumorii primare si de multe ori evolutia lor poate domina tabloul clinic, sau invers metastazele pot ramane latente sau stationare timp indelungat.
Capacitatea de metastazare apare spontan, cu o frecventa de cca. 1 la 104-105 diviziuni celulare, ceea ce corespunde cresterii potentialului metastatic in functie de volumul tumoral.

Etapele procesului de metastazare:

1.Invazia vaselor limfatice si sanguine
Dupa depasirea membranelor bazale, celulele tumorale migreaza la distanta pe principalele cai de metastazare care sunt sistemele limfatic si vascular sanguin.
Carcinoamele disemineaza cu predilectie pe cale limfatica in timp ce tumorile mezenchimale intereseaza mai frecvent calea vasculara.
Celulele tumorale patrund in limfatice, apoi luate de torentul circulator ajung in ganglionii regionali, fie prin intermediul jonctiunilor permeabile, fie prin intermediul anastomozelor veno-limfatice si ulterior trec in circulatia generala.Interesarea ganglionilor limfatici respecta in general drenajul limfatic al organului tumoral, fiind destul de caracteristica si sugestiva pentru caracterizarea tumorii primare.Exista si posibilitatea ca celula tumorala sa treaca printr-un ganglion fara sa se opreasca sau sa-l ocoleasca si sa afecteze un ganglion situat la un nivel superior sau extraregional sarind peste ganglionii intermediari, posibilitate mai redusa.

2.Oprirea celulelor in lumenul capilar se realizeaza prin aderarea celulelor tumorale la endoteliul capilar.Celulele pot prolifera in lumenul vasului sanguin, dar majoritatea extravazeaza.In aceasta etapa celulele tumorale sunt oprite in primul filtru capilar intalnit, pulmonar, pentru circulatia generala si ficat pentru sistemul port.
Factorii care determina oprirea celulelor in reteaua capilara sunt:
-starea endoteliului;
-adezivitatea celulara;
-coagulabilitatea sanguina.

3.Extravazarea si stabilirea metastazelor
Celulele oprite in reteaua vasculara determina o reactie inflamatorie acuta nespecifica asemanatoare oricarei embolii, care poate favoriza sau inhiba procesul de metastazare.
Extravazarea se poate produce prin migrare activa sau prin degradarea membranei bazale.O data ajunse in spatiul interstitial, celulele tumorale formeaza micrometastaze.
Cresterea in continuare necesita inducerea procesului de neovascularizatie care se face pe seama retelei vasculare locale, ca raspuns la actiunea factorilor angiogenetici eliberati de celulele tumorale.
In sistemul vascular celulele tumorale ajung prin invazie directa sau prin intermediul anastomozelor cu sistemul limfatic.
In afara caii circulatorii, tumorile care cresc in diferite organe cavitare pot disemina prin insamantare directa, prin desprinderea de fragmente care insereaza pe suprafete mucoase sau seroase.
Prin acest mecanism pot lua nastere metastaze pulmonare cu punct de plecare un cancer bronsic sau in caile aero-digestive superioare , celulele tumorale fiind aspirate in timpul miscarilor respiratorii.
Insamantarile accidentale in urma unor punctii sau interventii chirurgicale, pe liniile de sutura, pe traiectul tuburilor de dren sau a acului de punctie se produc prin aceleasi mecanisme.O data patrunse in lumenul vascular, celulele pot prolifera in zona de invazie, sau mai frecvent sunt transportate pasiv pana in reteaua vasculara a diverselor organe.Marea majoritate a celulelor tumorale identificate in vasele sanguine sunt insa moarte, ele fiind distruse prin actiuni mecanice sau imunologice.

Progresia si heterogenitatea tumorala
Celulele tumorale sunt omogene adica exprima numai un anumit set de gene, conditie necesara pentru diferentierea structurii si functiilor lor, caracteristica tesutului din care fac parte.Tumorile nu sunt alcatuite din celule uniforme si in afara de heterogenitatea clonala se descrie si o heterogenitate determinata de conditiile de micromediu (concentratia de oxigen, substante nutritive).

*Progresia sau evolutia tumorala este definita ca fiind dezvoltarea unei tumori printr-o serie de modificari calitative, permanente si ireversibile in una sau mai multe caracteristici ale celulelor componente.
*Heterogenitatea tumorala este evidenta prin urmatoarele aspecte: cariotipul, cinetica celulara, comportamentul metastatic, raspunsul la tratament.
Tumorile maligne constituie astfel, sisteme celulare de mare diversitate si foarte instabile.

Progresia tumorala este rezutatul instabilitatii genetice a celulelor tumorale si a presiunilor selective pe care organismul gazda le exercita asupra lor.Celulele tumorale, instabile genetic, dau nastere in continuu la subpopulatii mutante dintre care o parte vor distruse prin mecanisme imunologice si metabolice.
Celulele care supravietuiesc isi manifesta capacitatea lor crescuta de supravietuire printr-un comportament care poate fi mai agresiv.Ritmul progresiei tumorale este unic pentru fiecare tumora in parte.Se pot genera nu numai tumori cu malignitate crescanda dar si cu malignitate mai redusa.
Aplicarea chimioterapiei sau radioterapiei, stimularile imunologice, interventiile chirurgicale sunt mecanisme de limitare a posibilitatilor de supravietuire a celulelor tumorale.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)