Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hemoragiile din a doua jumatate a sarcinii
04-07-2011, 07:02 AM
Mesaj: #1
Hemoragiile din a doua jumatate a sarcinii
=Insertia joasa a placentei (placenta praevia) constituie cauza cea mai frecventa a hemoragiilor tardive in sarcina.
Placenta jos inserata (centrala, marginala, laterala) determina de regula metroragii recidivante care anemiaza treptat gravida.
Hemoragia este adesea unicul semn, survine fara o cauza aparenta (uneori in somn), iar sangele expulzat este rosu arterial.
Rareori hemoragia este abundenta de la inceput, dar evolutia acesteia este imprevizibila.Hemoragia poate fi agravata prin examen genital imprudent sau alte traumatisme.
Palparea abdomenului constata uter suplu, necontractat, asezare transversala a fatului sau prezentatie sus situata deplasata spre una din fosele iliace.
La tuseul vaginal, facut cu maximum de prudenta, se descopera uneori, in fundul de sac lateral, o masa spongioasa, neregulata, care pulseaza (“salteaua placentara” si “pulsul vaginal”).
Se interzice explorarea canalului cervical (risc major de hemoragie).
Tratamentul vizeaza, in primul rand, asigurarea hemostazei.Se comprima moderat craniul fetal prin intermediul peretelui abdominal, se administreaza medicatie antisoc si de refacere a volemiei.
Se impune imobilizarea imediata si absoluta a gravidei si transportul urgent al acesteia, cu insotitor instruit, intr-un serviciu de obstetrica bine dotat.
Atitudinea terapeutica depinde, in continuare, de intensitatea hemoragiei, starea clinica a mamei, varietatea de placenta praevia, starea colului uterin, viabilitatea fatului.In raport cu aceste elemente, specialistul poate decide: imobilizarea si supravegherea atenta a gravidei, sectiunea cezariana, versiunea mixta Braxton-Hicks.

=Decolarea prematura de placenta normal inserata cu hematom retroplacentar apare mai frecvent la bolnave cu disgravidie tardiva (hipertensiune arteriala, proteinurie, edeme), uneori dupa traumatisme.
Metroragia se instaleaza progresiv.Sangele expulzat are culoare inchisa-negricioasa.Durerile sunt moderate, necaracteristice.
Aparitia apoplexiei uteroplacentare se traduce prin dureri hipogastrice intense, colicative.Metroragia este moderata.Se asociaza uneori stare de soc si sindrom de coagulare intravasculara diseminata.Uterul este hiperton, uneori in stare de contractura tetaniforma.Segmentul sau inferior se afla in stare de tensiune si colul uterin este adesea dehiscent.Bataile cordului fetal sunt aritmice sau absente.
Tratamentul decolarii premature de placenta si apoplexiei uteroplacentare are ca obiective principale:
-oprirea hemoragiei
-prevenirea si tratamentul socului
-salvarea mamei si, pe cat posibil, a copilului
Se prefera nasterea pe cale naturala, dar poate fi necesara interventia cezariana si, rareori, histerectomia totala.
Coagulopatiile asociate se trateaza in functie de mecanismul lor de producere si sub control strict de laborator, cu antifibrinolitice, fibrinogen sau heparina.
Se face profilaxia infectiilor cu antibiotice si se trateaza complicatiile (anemia severa, insuficienta renala acuta).

=Ruptura uterina este favorizata de cicatricile uterine, distociile de col si de bazin.Iminenta de ruptura se caracterizeaza prin durere violenta, metroragie minima si stare de soc.Uterul este initial hiperton.Dupa instalarea rupturii, uterul se deformeaza luand forma de clepsidra sau apar doua tumori in abdomenul inferior (uterul si fatul).Se instaleaza apararea musculara hipogastrica.Dispar bataile cordului fetal.
Tratamentul consta in interventia chirurgicala de urgenta (histerorafie, histerectomie subtotala) in conditii de terapie intensiva.Iminenta de ruptura se trateaza cu combinatii de spasmolitice si, in caz de ineficienta, prin sectiune cezariana.
Desocarea si administrarea de antibiotice cu spectru larg sunt masuri terapeutice esentiale.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)