Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Febra fanului sau alergia la polen
19-10-2009, 09:55 PM
Mesaj: #1
Febra fanului sau alergia la polen
Ce este alergia la polen?
Un tip de alergie care poate provoca inflamatia mucoasei nazale cunoscuta sub denumirea de febra fanului sau polinoza, este o forma de rinita sezoniera provocata de polenul transportat de vant.Este o boala alergica, de cele mai multe ori transmisa ereditar (50%-90% din pacientii care sufera de febra fanului au istoric de alergii in familie). Organismul reactioneaza la proteinele din polen.
Febrei fanului este o afectiune alergica mai frecventa in zonele de joasa inaltime.Debuteaza de regula primavara si dispare toamna. Apare foarte rar inaintea varstei de trei ani, cel mai adesea apare la scolari sau mai tarziu(23-25 de ani), avand tendinta sa se amelioreze dupa varsta de 35-40 de ani. Aproximativ 5% din populatie este alergica la polen.

Care este mecanismul alergiei la polen?
In prezenta unui alergen (substanta straina care determina un raspuns de tip imun: producerea de anticorpi), sistemul imunitar reactioneaza patologic la alergen si elibereaza histamina, care determina inflamatia mucoasei nazale. Intelegerea modului de actiune a histaminei, care este o varietate de hormon eliberat de celulele mastocite,permite o mai buna intelegere a simptomelor. Aceasta substanta foarte toxica,in cazul alergiei,este eliberata si difuzeaza in forma activa in sange, apoi declanseaza vasodilatatie capilara (deschiderea vaselor foarte mici),congestie nazala,mancarime, roseata la nivelul pielii, secretia de mucus,etc. In cazul in care eliberarea de histamina este foarte importanta, aceasta duce la soc anafilactic, caracterizata in principal prin insuficienta circulatorie acuta,afectare respiratorie si cutanata (mai tarziu).

Care este cauza febrei fanului?
Tipul si cantitatea de polen variaza mult in functie de regiune si de conditiile climatice. Cunoasterea tipului si a cantitatii de polen permite medicilor stabilirea diagnosticului,iar pacientilor sa identifice alergenul. Tipurile de polen au alergenitate diferita, aceasta proprietate depinzand de prezenta unor substante (proteine sau glicoproteine).
In functie de data aparitiei simptomelor "febrei de fan" poti încerca sa identifici alergenul responsabil:
-Ianuarie:alun
-Februarie:arin,alun,plop
-Martie:arin,alun,plop,platan, salcie, ulm
-Aprilie: arin,mesteacan, castan, carpen, stejar, chiparos, frasin, plop,platan, salcie, graminee, patlagina, salcie, ulm, mesteacan, liliac, rapita, iarba, papadie
-Mai: mesteacan, castan, carpen, stejar, chiparos, platan, salcie, graminee, patlagina, liliac, rapita, iarba, papadie, secara, ovaz, grau, orz
-Iunie: tei, graminee, patlagina, rapita, iarba, papadie, secara, ovaz, grau, orz, porumb, macris
-Iulie:tei,graminee,talpa gastii, patlagina, rapita, iarba, papadie, secara, ovaz, grau, orz, porumb, urzica, pelin
-August:ambrozie, graminee,talpa gastii, patlagina, rapita, iarba, papadie, porumb, urzica, pelin
-Septembrie: ambrozie, talpa gastii, patlagina, rapita, iarba, papadie, porumb
-Octombrie: rapita, iarba, papadie, porumb

Care sunt factorii de risc?
• poluarea
• lipsa alaptarii materne
• imunitatea scazuta
• virozele respiratorii din primii ani de viata
• fumatul
• mucegaiurile
• acarienii (microorganisme din praful de casa)

Care sunt simptomele febrei fanului?
Simptomele febrei fanului apar,in general impreuna, adica in aceeasi perioada de timp (spre deosebire de raceala obisnuita in care simptomele au tendinta de a aparea una dupa alta):
• Nasul este infundat,insotit de mancarime (prurit) intensa la nivelul nasului,ochilor si gatului,secretiile nazale sunt clare,lichide si, adesea, abundente.
• Ochii sunt iritati si rosii, pleoapele se umfla si apare lacrimare excesiva (conjunctivita)
• Stranutul este foarte frecvent (in salve)
• Gatul este iritat si poate fi dureros(faringita)
La aceste simptome se pot adauga senzatia de oboseala ,dureri de cap si scaderea acuitatii auditive(in special la copil).In cazurile severe pot sa apara dificultati la respiratie, tuse seaca, uneori febra, senzatie de sufocare si chiar crize de astm.
Simptomele sunt direct proportionale cu concentratia de polen, astfel in zilele cu soare si vant puternic si in perioada de inflorire simptomele sunt mai puternice.Dimpotriva,in timpul zilele ploioase simptomele se vor reduce in mod semnificativ.

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
23-04-2010, 09:00 AM
Mesaj: #2
RE: Febra fanului sau alergia la polen
Vad ca cine are alergie la iarba o duce "bine" din aprilie pana in cotombrie.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)