Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Edemul pulmonar
22-01-2011, 05:03 PM
Mesaj: #1
Edemul pulmonar
Edemul pulmonar acut se caracterizeaza prin dispnee pronuntata, ortopnee, cianoza (mai ales daca criza este prelungita), tuse cu expectoratie alba sau rozacee, transpiratii reci, raluri subcrepitante, la inceput la baze, apoi pe intreaga suprafata a toracelui.Zgomotele produse de prezenta lichidului in bronsii se pot auzi la distanta.

Diagnosticul diferential se face cu :pneumonii, bronhopneumonie, embolie pulmonara, pneumotorace spontan,astm bronsic, insuficienta respiratorie de diverse etiologii.

Edemul pulmonar de origine cardiaca, este datorit cresterii presiunii capilare pulmonare, survenite in insuficienta inimii stangi.
*Insuficienta ventriculara stanga, cauza cea mai frecventa a edemului pulmonar, apare in diverse boli care repercuta asupra inimii stangi (valvulopatii aortice, HTA, cardiopatie ischemica, cardiomiopatii de diverse etiologii).
Edemul pulmonar survine, in special, in timpul noptii sau in timpul zilei, dupa somn, precedat de cele mai multe ori de dispnee fara exudat alveolar.
La nivelul aparatului cardiovascular, pe langa semnele bolii de baza, se poate constata ritm de galop, accentuarea zgomotului II, suflu sistolic prin insuficienta mitrala relativa, puls alternant.De cele mai multe ori tensiunea arteriala este crescuta;cresterile sunt mai evidente la pacientii hipertensivi.Scaderea tensiunii arteriale in timpul edemului pulmonar, inainte de administrarea tratamentului, pune problema unui infarct miocardic.
Aceasta posibilitate trebuie avuta si in cazul edemului pulmonar fara o cauza aparenta.
Insuficienta ventriculara stanga poate fi declansata de tulburari paroxistice de ritm, cresteri paroxistice ale tensiunii arteriale, infectii intercurente, efort fizic sau stari de incordare, act sexual, perfuzii sau transfuzii in cantitate mare.

Edemul pulmonar din stenoza mitrala (insuficienta atriala stanga) survine mai ales dupa eforturi fizice, in timpul interventiilor chirurgicale sau nasterilor.Aparitia lui poate fi favorizata de tulburari de ritm, administrare de lichide saline, infectii, embolii pulmonare, anemii acute, perioada premenstruala.

Edemul pulmonar de origine extracardiaca poate fi produs de numeroase boli sau conditii patologice care intereseaza unul sau mai multe din mecanismele implicate in patogeneza edemului pulmonar:
-cresterea presiunii capilare pulmonare in: perfuzii cu solutii saline sau transfuzii de sange, boli venoase pulmonare cu flux sanguin pulmonar crescut;
-alterarea permeabilitatii membranei alveolocapilare in:infectii acute, pneumonia de aspiratie, dupa inec, dupa inhalatie de gaze toxice (clor, brom, sulf, benzen, CO2, amoniac, organofosforice, oxizi de azot, fum, etc), uremie, pneumonia de iradiere, sindroame de insuficienta pulmonara posttraumatica, pri coagulare intravasculara diseminata, soc caloric, eclampsie, embolia cu lichid amniotic, etc.
-scaderea presiunii oncotice in: hipoalbuminemii produse de boli renale, hepatice, enteropatii cu pierdere de proteine, sindrom de malabsorbtie;
-cresterea presiunii negative interstitiale, ca urmare a evacuarii rapide a unei colectii pleurale mari sau a unui pneumotorace masiv.
-mecanisme complexe, insuficient cunoscute, de ex: ascensiuni rapide la peste 6000 m altitudine, urmate de efort fizic, edem pulmonar neurogenic (dupa hemoragii cerebrale, tumori cerebrale, traumatisme cerebrale), supradozaj de narcotice (heroina), dupa cardioversie, dupa anestezie.

Conduita de urgenta

Tratamentul, ori de cate ori este posibil, se aplica la domiciliu sau la locul unde se gaseste bolnavul.
In cazul edemului pulmonar de origine cardiaca se administreaza morfina, se face emisie, se injecteaza un cardiotonic cu actiune rapida si un diuretic cu actiune rapida.
Internarea de urgenta este obligatorie daca criza nu a cedat prompt, daca boala de baza sau conditia declansanta nu este evidenta sau daca nu se poate face tratamentul acesteia la domiciliu (infarct miocardic, embolie pulmonara, tulburari de ritm, hipertensiuni severe).
In situatia in care medicul vede intamplator bolnavul si nu dispune de mijloacele de tratament necesare, poate face venesectie cu o lama de ras sau bisturiu.Se administreaza orice sedativ ce poate fi gasit la bolnav sau anturaj, iar in lipsa acestuia, alcool.

In edemul pulmonar de origine extracardiaca masurile de prim ajutor se adreseaza conditiilor etiologice (scoaterea din mediul toxic, antidot in caz de intoxicatii, infectii grave, etc.).Se aseaza bolnavul intr-o pozitie care sa favorizeze respiratia, la nevoie respiratie artificiala, intubatie cu aspiratie.Daca este posibil se face oxigenoterapie.Nu se administreaza morfina, cardiotonice, diuretice, nu se face emisie.Internarea este necesara in cele mai multe cazuri.

Examinari de urgenta

Sunt necesare atunci cand boala de baza sau conditiile declansante nu pot fi elucidate.
-Radioscopia toracica poate pune in evidenta diverse aspecte datorite stazei venoase si transsudarii de lichid in interstitiu si alveole.Examenul radiologic poate oferi si inforamtii asupra bolii de baza.In edemul pulmonar, de origine cardiaca, cordul este, de regula, marit, conformatia acestuia permitand recunoasterea cardiopatiei cauzale.In edemul pulmonar de origine extracardiaca, radioscopia toracica poate fi utila in unele forme etiologice (embolia pulmonara, pneumopatii acute).
-Electrocardiograma poate confirma sau exclude o cardiopatie (infarct miocardic, cord pulmonar acut, tulburari de ritm, etc.).

Alte examinari sunt necesare, uneori, pentru depistarea factorilor declansanti (hiperhidratare, anemii severe, hipoalbuminemie, intoxicatii) si a tulburarilor consecutive edemului pulmonar sau asociate acestuia (stare de soc, insuficienta respiratorie, acidoza metabolica, etc.).

--------------------------------------------------------------------------------

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)