Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diabetul insipid
04-08-2011, 07:31 AM
Mesaj: #1
Diabetul insipid
Diabetul insipid este o afectiune ce se caracterizeaza prin imposibilitatea rinichilor de a concentra urina.
Constituie urgente medicale, formele grave care realizeaza deshidratari excesive.

Elemente de diagnostic clinic:

Pentru stabilirea diagnosticului de diabet insipid sunt necesare anumite teste, deoarece semnele si simptomele sale pot fi provocate de mai multe afectiuni, printre care diabetul zaharat. Dupa diagnosticare, medicul va determina tipul de diabet de care sufera pacientul, pentru a-i putea prescrie tratamentul adecvat.
Poliuria (emisia unei cantitati mari de urina diluata) atinge proportii neantalnite in nici o alta boala (in medie 10-15 l/zi).Urina are densitate mica, uniforma si nu contine elemente patologice.
Polidipsia este secundara poliuriei.Setea nu poate fi stapanita.Se ingera 10-40 l apa pe zi.
Poliuriile masive determina deshidratari mari cu consecinte cardiovasculare si neuropsihice:
-tahicardie;
-cefalee;
-dureri musculare;
-hipo- sau hipertermie;
-tulburari psihice.

Diagnostic diferential:
-insuficienta renala cronica;
-diabetul zaharat;
-hipercalcemii;
-polidipsia psihogena.

Particularitati clinice legate de substrat:

Acest tip de diabet poate avea mai multe cauze, legate de functionarea necorespunzatoare a rinichilor sau de absenta hormonului antidiuretic(ADH), al carui rol este de a impiedica trecerea unei cantitati prea mari de lichide in vezica urinara.
Atunci cand hormonul antidiuretic lipseste complet sau nu este secretat in circulatie vorbim de diabet insipid central.
Daca hormonul antidiuretic este prezent, dar nu actioneaza asupra tubului colector este vorba despre un diabet insipid nefrogenic.
In mod normal, rinichii au rolul de e elimina excesul de lichide din fluxul sangvin. Aceste lichide in exces sunt depozitate in vezica urinara sub forma de urina. Atunci cand cantitatea de lichide scade (prin transpiratie, de exemplu), rinichii produc mai putina urina pentru a pastra lichidele in organism.

Diabetul insipid apare in:
-leziuni si afectiuni craniocerebrale, care intereseaza regiunea hipotalamo-hipofizara, hipofiza posterioara, nucleii supraoptici-traumatisme craniocerebrale, tumori, encefalite;
-in dereglari functionale ale sistemului supraopticohipofizar;
-in cazul lipsei de raspuns al rinichiului la actiunea hormonului antidiuretic (aldosteronism, hipercalcemie, hipopotasemie, nefropatii tubulare).

Examinari de urgenta:
-densimetria urinilor (densitatea scade sub 1005);
-hematocrit;
-ionograma;
-punctul crioscopic;
-rezistivitatea electrica a plasmei.

Testul de restrictie hidrica -este utilizat pentru depistarea cauzei diabetului insipid. In conditiile suprimarii aportului de lichide cu doua sau trei ore inaintea efectuarii testului, medicul va masura greutatea corporala, emisia de urina si compozitia acesteia.
In unele cazuri, medicul va masura si nivelul de hormon antidiuretic (ADH) din sange.
Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice a urinei)-emisia unei urine diluate (continand o cantitate mare de apa si o concentratie de saruri si de produsi de excretie scazuta) este un semn al diabetului insipid.
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) este o procedura medicala neinvaziva care poate fi utilizata pentru depistarea cauzelor diabetului insipid.
Antecedentele familiale sunt analizate atunci cand se suspecteaza o forma congenitala de diabet insipid.

Tratament:
Tratamentul de urgenta are in vedere echilibrarea hidroelectrolitica cu solutie clorurata izotonica, glucoza 5% in raport cu volumul diurezei, hematocrit si ionograma.
Tratamentul substitutiv se face cu pulbere de retrohipofiza, pitresina sau hormon antidiuretic.Pulberea de retrohipofiza se da in doze de 0,05 g, in prize nazale, la 3-5 ore interval.Tanatul de pitresina se administreaza in doze de 5 unitati, inj. i.m. repetate, cu efect de 12-27 ore.
Se au in vedere posibile intoxicatii secundare cu apa (greturi, varsaturi, stare de confuzie, cefalee, convulsii) care se combat prin solutii saline hipertone, solutii macromoleculare si diuretice.
Dupa aplicare tratamentului de urgenta, ulterior tratamentul depinde de tipul de diabet insipid de care sufera pacientul.

Diabetul insipid central
Deoarece cauza acestui tip de diabet este reprezentata de insuficienta de hormon antidiuretic (ADH), tratamentul consta in general in administrarea unui hormon de sinteza numit desmopresina pe cale orala, sub forma de injectii, sau pulverizari nazale. Desmopresina trateaza poliuria, iar la majoritatea pacientilor este un medicament sigur si eficient. Daca afectiunea este cauzata de o anormalitate a hipofizei sau a hipotalamusului (o tumora de exemplu) medicul o va trata pe aceasta mai intai. Tratamentul consta in aportul generos de apa, pentru a inlocui lichidele pierdute. Totusi pacientii care iau desmopresina trebuie sa consume lichide doar atunci cand le este sete. Aceasta deoarece desmopresina stopeaza excretia de apa in exces, iar rinichii produc mai putina urina. In cazurile usoare de diabet insipid central, aportul crescut de lichide este suficient. Medicul poate recomanda o anumita cantitate (de obicei mai mult de 2,5 litri pe zi) pentru a asigura o buna hidratare.

Diabetul insipid nefrogenic
Tratamentul in cazul diabetului insipid nefrogenic consta in adoptarea unui regim alimentar cu un nivel scazut de sare pentru a reduce emisia de urina. O cantitate suficienta de apa este necesara pentru a evita deshidratarea.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: georgiana
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)