Postează răspuns 

Evaluarea subiectului:
  • 3 voturi - 4.67 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DE "INIMA ALBASTRA"
29-05-2011, 08:51 AM
RE: DE "INIMA ALBASTRA"
Frânghia ataşamentului – metafora terapeutica
Posted on 25 mai 2011 by Solarris

Un alpinist a vrut să cucerească cel mai înalt munte. S-a pregătit pentru asta timp îndelungat şi în final a hotărât să se aventureze pentru a primi singur laurii victoriei.
Noaptea căzu grea peste înălţimile munţilor şi omul nu a mai văzut nimic.Totul era negru. Până şi luna şi stelele fuseseră acoperite de norii negri.
Şi cum se căţăra el, la doar câţiva metri de vârful muntelui a alunecat şi a căzut în gol. Alpinistul văzu în acea îngrozitoare cădere episoade din viaţă lui, bune şi rele.
Se gândi la moartea care era aproape când, deodată, a simţit frânghia de siguranţă că-i frânge mijlocul. Fusese oprit din cădere şi acum atârna în gol legat de acea frânghie.
Urmă un moment de tăcere absolută… atârna în neant şi singurul lucru ce-i veni în minte fu: “Ajută-mă Doamne!“.

Deodată auzi o voce venită din depărtări:
- Ce doreşti, fiule?
- Salvează-mă, Doamne! strigă alpinistul cuprins de frica morţii.
- Chiar crezi că eu te pot salva?
- Da, Doamne, cred în Tine!
- Bine, dacă tu crezi în mine şi în salvarea mea, taie frânghia de care atârni, spuse Dumnezeu.

Un moment de tăcere… alpinistul se îndoi şi pierdu credinţa; frânghia era singura care-l ţinea în viaţă… aşa că nu tăie frânghia şi hotărî să renunţe la ajutorul dumnezeiesc.
A doua zi dimineaţă, echipele de salvare au anunţat că au găsit un alpinist legat de frânghia de siguranţă la doar doi metri de pământ. Murise îngheţat de frig.

Tu cât de ataşat eşti de frânghia ta?

(text primit prin email)

P.S.Foarte frumoasa postarea ta de la miezul noptii, Uliana!

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
05-06-2011, 08:45 AM
Chakrele si rolul lor
Posted by Solarris

Chakra este un cuvânt sanscrit care înseamnă “vortex” sau “roată”.

Cele 7 chakre majore sunt emiţătoare şi transmiţătoare de energii subtile.
Fiecare chakră funcţionează la nivel fizic, emoţional şi spiritual. Echilibrarea lor este cheia sănătăţii şi a stării de bine.
Dacă o situaţie stresantă continuă foarte mult timp, chakrele se pot închide.
Atunci când corpul fizic trebuie să funcţioneze sub o presiune continuă sau o depresie, chakrele nu se pot roti şi nu pot funcţiona corect, şi devin dezechilibrate sau blocate cu energie veche şi stagnantă.

Gândurile şi atitudinile noastre pot bloca energia care curge prin chakre. Emoţiile neexprimate, reprimate, pot conduce la supraîncărcarea chakrelor şi la blocarea sau închiderea lor.

Când chakrele sunt închise, energia nu poate fi transformată şi eliberată către corpul fizic. Dacă energia nu curge liber prin centrii energetici, pot apărea probleme fizice în anumite zone, conducând la disconfort sau boală.
Când o chakră este blocată, ea are nevoie să fie vindecată prin examinarea şi îndepărtarea barierelor.
Deoarece chakrele funcţionează împreună ca un sistem, un blocaj la nivelul unei chakre poate afecta şi activitatea altei chakre.

Curăţarea chakrelor ajută la transformarea emoţiilor negative (şi dăunătoare) precum furia, mâhnirea sau vinovăţia, în energii pozitive. Chakrele sănătoase pot îmbunătăţi “starea de bine” la nivel fizic şi emoţional prin curgerea continuă, împrospătarea şi vitalizarea energiei.

1. Chakra RĂDĂCINĂ (Muladhara)
Este poziţionată foarte aproape de coccis. Este colorată în roşu şi este asociată cu pasiunea, vitalitatea, dorinţa şi energia.

2. Chakra SACRALĂ (Swadishtana)
Este poziţionată în jurul osului pubian. Este colorată în portocaliu şi este asociată cu bucuria şi sociabilitatea.
Acesta este centrul intimităţii, al sexului, al reproducerii creative. Dezechilibrul acestei chakre se poate manifesta prin inhibiţie sexuală sau inabilitatea în intimitate.

3. Chakra PLEXULUI SOLAR (Manipura)
Este poziţionată chiar mai sus de ombilic. Este colorată în galben şi este asociată cu inteligenţa, claritatea, fericirea şi creativitatea.
Dezechilibrul acestei chakre se poate manifesta prin sentimentul de descurajare, incertitudine, neputinţă, sau prin nevoia de a-i controla pe ceilalţi sau de a controla toate evenimentele.

4. Chakra INIMII (Anahata)
Este poziţionată în mijlocul pieptului, lângă inimă. Este colorată în verde şi este asociată cu vindecarea, iubirea, armonia, grija şi blândeţea.
Este punctul central al sistemului chakrelor şi este crucial în păstrarea echilibrului.

5. Chakra LARINGELUI (Vishuda)
Este poziţionată în locul unde gâtul se uneşte cu pieptul. Este colorată în albastru sau turcoaz şi este asociată cu prietenia, loialitatea, deschiderea şi comunicarea sinceră.

6. Chakra FRUNŢII sau Al III-lea Ochi (Ajna)
Este poziţionată în mijlocul frunţii, în punctul celui de-al treilea Ochi. Este colorată în indigo şi este asociată cu meditaţia, un nivel înalt de intuiţie şi auto-conştientizarea.

7. Chakra COROANEI (Sahashrara)
Este poziţionată pe coroana craniului, aproximativ în acelaşi loc unde copiii au acel “punct moale”. Culoarea cea mai adesea asociată cu acest centru energetic este violet. Această chakră este asociată cu realizarea (cunoaşterea) spirituală, contemplarea în tăcere, adevărul etern şi aspectul cel mai înalt al Sinelui superior.

Chakra inimii

Dezechilibrul Chakrei Inimii se poate manifesta prin neputinţa de a oferi/primi iubire, depresie şi altfel de relaţii disfucţionale.
Chakra Inimii înfloreşte prin iubire, bucurie, încântare, deschidere, atingere şi conexiune.
Se contractează prin durere, pierderi şi traume.
Mesajul Chakrei Inimii este acela de a-i accepta pe ceilalţi aşa cum sunt şi de a-i iubi necondiţionat, pentru că suntem cu toţii uniţi cu Viaţa.
Ne vom proteja inimile dezvoltându-ne dragostea pentru noi înşine, dragoste care se reflectă în stabilirea unor legături “de inimă” şi prin cunoaşterea a cine şi ce suntem cu adevărat, spre binele nostru cel mai înalt. Odată ce ne-am creat o astfel de protecţie pentru inimile noastre, dezvoltăm inocenţa şi puritatea Inimii însăşi.
Vom putea apoi vedea puritatea şi frumuseţea fiecărei fiinţe binecuvântate prin Viaţă.

Metode de vindecare :

1.Metoda vizualizarii
In continuare, deplaseaza-ti atentia in zona inimii. Vizualizeaza si constientizeaza aici o sfera de culoare verde care pluteste in central corpului tau.Aceasta este “chakra inimii”, care guverneaza iubirea ta. Cauta si curata eventualele zone intunecate ale acestei chakre. Inspira profund, pentru a amplifica lumina alb-stralucitoare din interiorul sferei, pana cand aceasta devine perfect transparenta si luminoasa, ca un balon de sticla verde. Constientizeaza senzatia de caldura si buna dispozitie la nivelul pieptului care insoteste aceasta purificare a chakrei.

2.Metoda afirmatiilor vindecatoare
= Primesc si daruiesc liber dragostea;
= Iert in totalitate greselile si prejudecatile trecutului, ale mele si ale altora;
= Merit dragostea;
= Exista dragoste infinita;
=Traiesc in armonie cu tot ce ma inconjoara.

3.Alte metode de vindecare:
= Descoperirea de sine;
= Inter-dependenta de munca;
= Iertarea;
= Accesibilitatea;
= Exercitii de respiratie ;
= Relaxarea;
= Meditatia.

sursa: editura for you

pentru cine este interesat inca 2 link-uri:

http://www.youtube.com/watch?v=k0GuyZGE8AU
http://www.youtube.com/watch?v=SyFkUZu_sac

12-06-2011, 08:40 AM
Dumnezeu stie ce avem nevoie – metafora terapeutica
Posted by Solarris

I-am cerut lui Dumnezeu să-mi ia durerea.
Dumnezeu a zis: „Nu. Nu eu trebuie să ţi-o iau, ci tu trebuie să o părăseşti”.

I-am cerut lui Dumnezeu să-l facă sănătos pe copilul meu care era paralitic.
Dumnezeu mi-a zis: „Nu, Spiritul este complet, corpul este doar ceva temporar”.

I-am cerut lui Dumnezeu să-mi dea răbdare.
Dumnezeu mi-a zis: „Nu. Răbdarea apare în urma necazurilor, nu se oferă, se câştigă”.

I-am cerut lui Dumnezeu să-mi dea fericire.
Dumnezeu mi-a zis: „Nu. Iţi dau binecuvântare. Tu hotărăşti dacă vrei să fii fericit”.

I-am cerut lui Dumnezeu să mă elibereze de suferinţă.
Dumnezeu mi-a zis: „Nu. Suferinţele te îndepărtează de ambiţiile lumii şi te apropie de mine”.

I-am cerut lui Dumnezeu să mă ajute să fiu mai bun.
Dumnezeu mi-a zis: „Nu. Trebuie să creşti tu singur, şi eu te voi lăstari ca să faci fructe”.

I-am cerut lui Dumnezeu să-mi dea toate lucrurile de care să mă bucur în viaţă.
Dumnezeu mi-a zis: „Nu. Îţi dau viaţă ca să te bucuri de toate lucrurile”.

I-am cerut lui Dumnezeu să mă ajute să-i iubesc pe ceilalţi cu aceeaşi dragoste cu care mă iubeşte El pe mine.
Dumnezeu mi-a zis: „Ah, în sfârşit, începi să înveţi”.

Sursa:„Vitamine zilnice pentru suflet”

13-06-2011, 01:37 AM
Kahlil Gibran - fragment din Profetul

17-06-2011, 09:41 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 17-06-2011 09:51 PM de uliana.)
DESPRE PRIETENIE

Nu rupe firul unei prietenii, caci, chiar daca il legi din nou, nodul ramine. – Octavian Paler

A avea un prieten este mai important decit a avea un inger. – Nichita Stanescu

Prietenii mei nu sint multi, dar sint nenumarati. – Nichita Stanescu

Prietenia este, in primul rind, pacea reciproca si zborul spiritului pe deasupra amanuntelor vulgare. – Antoine de Saint-Exupery

Ospitalitatea, curtoazia si prietenia sint intilniri ale omului in om. – Antoine de Saint-Exupery

Nimic, niciodata, nu va inlocui pe camaradul pierdut. Caci nu pot fi creati vechi camarazi. – Antoine de Saint-Exupery

Prietenia nu rezista nici in jigniri, nici in infringeri. Ea moare. – Titu Maiorescu

Prietenul nu iubeste prietenul, ci obiectivul prieteniei. – Platon

Prietenia este egalitate armonioasa. – Pitagora

E mai rusinos sa nu poti avea incredere intr-un prieten, decit sa fii inselat de el. – Arthur Schopenhauer

E bine sa te induiosezi de nenorocirea prietenilor tai, dar mai bine e sa le vii in ajutor. – Voltaire

Acordul felului de a gindi naste prietenia. – Democrit

Frecventarea prietenilor sa-ti fie ca o scoala si convorbirea cu ei, invatatura. Fa-ti din prietenul tau un invatator si uneste prin el foloasele instructiei cu placerea conversatiei. – Baltasar Gracian

Prietenia dubleaza bucuriile si injumatateste necazurile. – Francis Bacon

Tine-ti prietenii aproape, iar dusmanii – si mai aproape. – Sun Tzu

Vor exista mereu oameni care te vor rani, prin urmare trebuie sa-ti pastrezi increderea si doar sa ai mai multa grija in cine ai incredere si a doua oara. – Gabriel Garcia Marquez

Fereste-te deopotriva de prietenia dusmanului si de dusmania prietenului. – Nicolae Iorga

Ma pot increde mai mult in dusmani cinstiti, decit in prieteni falsi. – Lorenzo de Medici
19-06-2011, 09:02 AM
Asteptari si binecuvintari -metafora terapeutica
Posted by Solarris

Omul a soptit: Doamne vorbeste-mi!
Si o ciocarlie a inceput sa cante, dar omul nu a auzit.

Asa ca omul a strigat: Doamne vorbeste-mi!
Si bubuitul tunetului a rasunat de la o margine a cerului la cealalta, dar omul nu a ascultat.

Omul a privit in jurul sau si a spus: Dumnezeule, da-mi voie sa Te vad!
Si o stea a stralucit scanteietoare, dar omul nu a observat-o.

Si omul a strigat: Doamne, arata-mi o minune!
Si o viata s-a nascut, dar omul nu a stiut.

Asa ca omul a strigat in disperare: Doamne, atinge-ma ca sa stiu ca esti aici!
La care Dumnezeu s-a aplecat si l-a atins pe om. Insa omul a dat cu mana alungand fluturele, si si-a vazut mai departe de drum.

Nu lasa sa-ti scape vreo binecuvantare, numai fiindca nu o primesti in felul in care o astepti.

Mulţumiri acordate de: georgiana
24-06-2011, 11:08 PM
RUGA sau ARTA PASILOR MARUNTI

Doamne, nu ma rog pentru miracole sau miraje,
Doar putere iti cer pentru existenta de zi cu zi.
Invata-ma arta pasilor marunti !
Fa-ma receptiv si creativ, sa dobindesc in timp util
Cunostintele si experientele ce-mi sint atit de necesare.
Ajuta-ma sa-mi impart judicios timpul!
Daruieste-mi, te rog, simtul de a discerne
Intre esential si secundar.
Forta, autocontrol si masura iti cer, Doamne,
Pentru a nu trece pe linga viata,
Si a-mi modela cu intelepciune zilele.
Ajuta-ma sa fac fatza cit mai bine
Momentului si sa recunosc prezentul
Ca fiind cel mai important.
Lasa-ma sa vad cu luciditate
Ca viata vine cu greutati si esecuri,
Ce sint insa posibilitati de a creste si a ne maturiza.
Fa-ma un om sensibil fatza de cei cazuti.
Ajuta-ma, te rog, sa fiu rabdator !
Tu stii cita nevoie avem de curaj !
Doamne, fa-ne demni de darul cel mai frumos,
mai greu, mai riscant si mai fragil al vietii !
Daruieste-mi necesara fantezie
Ca in momentul si locul potrivit
- cu sau fara vorbe –
Sa pot transmite putina bunatate !
Apara-ma, Doamne, de spaima irosirii vietii.
Si nu-mi da ceea ce-mi doresc,
Ci ceea ce am nevoie !
Invata-ma arta pasilor marunti!

Traducere si adaptare dupa Antoine de Saint-Exupery
 Mulţumiri acordate de: georgiana
26-06-2011, 08:32 AM
S-a făcut ziuă? – metafora terapeutica
Posted by Solarris

Un bătrân rabin i-a întrebat într-o zi pe elevii săi cum pot recunoaşte cât mai exact posibil momentul în care noaptea s-a încheiat şi în care începe ziua.
- Este atunci când putem distinge cu uşurinţă de departe un câine de o oaie! a răspuns unul dintre elevii lui.
- Nu, a răspuns rabinul.
- Este atunci când putem distinge un curmal de un smochin? a întrebat altul.
- Nu, a răspuns rabinul.
- Dar atunci, când? întrebară elevii.
Rabinul le-a răspuns în sfârşit:

- Este atunci când, privind faţa oricărei fiinţe umane, îl recunoşti pe fratele tău sau pe sora ta. Până atunci, este încă noapte printre noi!

(din înţelepciunea ebraicã)

Mulţumiri acordate de: uliana , georgiana
01-07-2011, 10:33 PM

Mulţumiri acordate de: Alma
03-07-2011, 09:06 AM
Maestrul si Lumina – metafora terapeutica
Posted by Solarris

“Într-o seară maestrul se adună cu discipolii şi le ceru să facă un foc ca să stea de vorbă împreună.
- Călătoria spirituală e ca un foc care arde în faţa noastră, spuse.
Un om care vrea să aprindă focul trebuie să suporte fumul care-i îngreunează respiraţia şi-l face să lăcrimeze. Aşa e redescoperită credinţa lui.
Oricum, odată ce focul a fost aprins din nou, fumul dispare, iar flăcările luminează toate lucrurile din jurul lor – dîndu-le căldură şi linişte.

- Dar dacă altcineva aprinde focul pentru el? întrebă unul din discipoli. Şi dacă cineva ne ajută să evităm fumul?
- Dacă cineva face asta, este un fals maestru.

Un Maestru este în stare să ducă focul oriunde doreşte şi să-l stingă de cîte ori are chef.

…Şi, din moment ce nu a învăţat pe nimeni să aprindă focul, e ca şi cum i-ar lasă pe toţi în întuneric.”

Paulo Coelho – Maktub

Postează răspuns 

Săritura forum:

Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)